Нов гаф на Доналд Тръмп: терористичен акт в Швеция

Доналд Тръмп с нов гаф. Той се позова на голям инцидент с мигранти в Швеция, но в скандинавската страна не знаят нищо затова, предаде БТА. По време на митинг във Флорида вчера Тръмп каза: "погледнете какво стана снощи в Швеция", докато говореше за минали терористични атентати в Европа. Не стана ясно какво точно има предвид той, но от петък вечерта няма никакви съобщения за сериозни извънредни ситуации в Швеция.

Изказването породи вълна от реакции в социалните мрежи в скандинавската страна днес, като в Туитър бяха публикувани стотици постове, а местен вестник излезе със списък на събития от петък, които, както изглежда, нямат никаква връзка с каквато и да било терористична дейност. Американският президент се опита да се оправдае в Twitter:

"Твърдението ми за случващото се в Швеция беше на базата на репортаж, излъчен по Фокс за мигрантите в Швеция".

Говорител на Белия дом заяви, че Тръмп е имал предвид по-високите нива на престъпност, а не конкретен случай в Швеция. Но според официалните статистики престъпността е намаляла от 2005 година насам, въпреки че скандинавската страна прие стотици хиляди бежанци от страни като Сирия и Ирак.

Коментарите на Тръмп озадачиха правителството в Стокхолм. „Опитваме се да изясним ситуацията” – казва говорителят на външно министерство Катарина Алексон. А от шведското посолство във Вашингтон заявиха, че „искат да информират американските власти за имиграцията в Швеция и интеграционните политики".

Оказва се, че американският президент говори за Швеция, имайки предвид репортаж за бежанците, излъчен по Fox News в петък вечерта. В него се говори за това, че Швеция е приела над 160 000 търсещи убежище за изминалата година, но само 500 от мигрантите са си намерили работа в страната.

Репортажът ползва за илюстрация видео с счупени прозорци и запалени огньове, като намеква, че след притока на мигранти са се увеличили нападенията с оръжия и изнасилванията.

Изказването на Тръмп вкара шведските власти в обяснителен режим и външното министерство беше принудено да съобщи, че в страната не е имало големи терористични инцинденти, които да породят репликата на американския президент.

Това не е първото твърдение на Тръмп, което не се опира на конкретни доказателства. Той заяви, че повече от 3 милиона души са гласували чрез измама на президентските избори в САЩ, но според данните това не е вярно, както и твърдението ме, че е спечелил с най-голяма преднина в сравнение с последните десетителия.

Шведският външен министър Маргот Уолстрьом отговори на Тръмп като публикува отказ от реч, в която казва, че демокрацията и дипломацията „изискват от нас да уважаваме науката, фактите и медиите”. Но нейният предшественик беше по-малко дипломатичен.

Карл Билд написа: Швеция? Терористична атака? Какво е пушил?

#1 vV 20.02.2017 в 11:31:28

Я, да ги чуем: Donald Trump: ``You look at what's happening in Germany, you look at what's happening last night in Sweden — Sweden, who would believe this?'' Carl Bildt: ``Sweden? Terror attack? What has he been smoking? Questions abound.'' Май Carl Bildt е пушил нещо, защото не виждам Тръмп да е споменал терористична атака.

#2 Bai Hoi 20.02.2017 в 12:36:40

Мда...отне няколко часа да се спуснат опорките след поредния идиотски гаф на оранжевия идиот. Сега вече навсякъде се тръби - ама къде бил казал той, че имало терористична атака. А какво тогава каза? - "You look at what's happening last night in Sweden," Trump said. "Sweden. Who would believe this?

#4 7 20.02.2017 в 13:23:21

Абе, трудно е да заемаш позиция, за която очевидно не ставаш, особено обществена такава...моите искрени съчувствия.

#7 скочубър 20.02.2017 в 20:12:26

уфффффф, аман бе, аман бе, къв е тоя фронт срещу Тръмп бе, за секо едно нещо бе??!! Нобеловият лауреат Обама, като целеше с дронове сватби в Йемен и Афганистан ГОДИНИ НАРЕД, никой не беше възмутен Гуантанамо щеше да го затваря - е?! затворен ли е? некой държи ли му сметка? Хилари, кат се кикотеше за Кадафи, че го набили на кол и убили, никой не беше възмутен и т.н. и т.н. никой от "либералните и прогресивните" вестници не беше възмутен и че след 2008г. ЕДИН банкер не влезе в затвора тия хора у лево са сичките с биполярно разстройство, неква страшна сган!

#9 паяка 21.02.2017 в 14:30:30

Гаф ли е? Шаман ли е? Информиран ли е? Предупреждение ли е? https://dariknews.bg/novini/sviat/masovi-bezredici-v-predgradie-na-stokholm-videosnimki-2005057

#10 7 21.02.2017 в 15:12:30

Информиран шаман, който прави гафове...

#12 theo 21.02.2017 в 20:24:40

Сериозно? През 2016г.? През последната година от управлението на венцехваления от тебе Обама, дето беше направил чудеса за Америка? No shit?!

Новините

Най-четените