Чехия се скара на американския посланик

Критично изказване на американския посланик в Прага Андрю Шапиро предизвика остра реакция от страна на чешкия президент Милош Земан, който обяви, че "вратите на Храд (президентският дворец) са затворени за него".

Причината за дипломатическия скандал е интервю на Шапиро пред местната държавна телевизия, в което посланикът нарече "странни" плановете на чешкия президент да посети Москва по повод честването на Деня на победата на 9 май.

В огромното си мнозинство държавните ръководители на страните-членки на ЕС отказаха да уважат юбилейната церемония заради поведението на Русия в конфликта в Украйна.

Чешкият президент Милош Земан, който отдавна държи алтернативна политическа линия спрямо Брюксел, потвърди преди дни, че ще присъства на юбилея в Москва.

"Не мога да си представя, че чешкият посланик във Вашингтон би посъветвал американския президент къде трябва или не трябва да ходи. И няма да позволя на никакви посланици да се намесват със съвети за задграничните ми посещения", каза Земан пред местното издание "Парламентни Листи".

Земан обяви, че "след такова изявление за посланик Шапиро вратите на президентския дворец ще бъдат затворени".

Американският посланик Андрю Шапиро встъпи в длъжност в Прага само преди 5 месеца.

#1 Svelini 06.04.2015 в 11:30:50

Това е то, хора с достойнство, уважаващи себе си, поста, който заемат и държавата си. Не ми се ще да правя аналогии с България, те се налагат от само себе си.

#3 diegos 06.04.2015 в 12:03:26

Хахаха... мале, колко е зле този сайт с "правилно" поведение- чешкия президент е в собствената си страна- наклон на ... може се дава само на родните ни премиери и президенти. Като ти цъфнат примерно, американски сенатори, дето нямат ранг да се срещат с министър председатели, тукашните дупета на Територията им козируват и правят каквото им заръчат... Не бъркайте нашия задник с държавен глава... или както са написали "Бъзикилийкс": – Г-н президент, какво ви накара да реагирате толкова остро на едно обикновенно изказване на американски посланик? – Вие бяхте от България, нали? Не се учудвам на въпроса ви, като се има предвид, че сте си избрали задник за държавен глава.

#4 Алилуйщина 06.04.2015 в 17:10:36

"Вашингтон си купи България", казва Пол Робъртс, бивш финансов съветник на президента Роналд Рейгън, пред ФОРУМНЮЗ http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4697366 “- Българското правителство бе купено от Вашингтон като съюзник срещу Русия. Може би българите са смятали, че това е добре заради предишния контрол над страната от Съветския съюз. Вероятно мозъците на българите са промити от американската пропаганда и не разбират, че България е под контрола на Вашингтон, който е купил правителството им. Българското правителство служи на американците, а не на народа си”

#5 Мъц 06.04.2015 в 17:35:10

Веднага се появиха троловете които го обявиха за комунист, путофил, рубладжия и т.н. Изкара ли 2-3 лева с тоя коментар бе Ники? https://www.youtube.com/watch?v=SRrNs4mlHMA

#6 Мъц 06.04.2015 в 17:44:18

... и коментара на Ники изчезнааа. Хъм, хъм, хъм!

Новините

Най-четените