Доналд Туск ще препоръча отлагане на Brexit до 2020 г.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че ще предложи официално на 27-те страни-членки да подкрепят отлагане на крайния срок за Brexit до 31 януари 2020 г.

Туск обяви решението си три дни след получаването на писмото от британския премиер Борис Джонсън, в което той иска поредна отсрочка от Брюксел заради невъзможността за бързо приключване на всички процедури в парламента в Лондон.

Във вторник вечерта депутатите в Камарата на общините отново отхвърлиха проекта на правителството за ускорено приемане на цялото законодателство за Brexit в рамките на две пленарни заседания. Така шансът за приключване на процеса до 31 октомври беше занулен.

"След решението на премиера Борис Джонсън за временно спиране на процеса по ратификация на Споразумението за напускане и с цел да не допуснем Brexit без сделка, ще препоръчам на 27-те страни да приемат британското искане за удължаване на крайния срок. За тази цел ще предложа писмена процедура", пише Доналд Туск в съобщение в Twitter след резултата от гласуването в Лондон.

Ако препоръката му бъде приета от правителствените лидери, това ще бъде третото поредно отлагане на Brexit в рамките на 2019 г. след провала на първия опит на 27 март. Решението ще трябва да бъде взето на заседание на Европейския съвет.

 

Новините

Най-четените