Да изчистиш бръчките дигитално: Филмите с "подмладени" актьори

Остаряваме бавно, остаряваме бавно, неусетно дори...

Това важи в пълна сила и за актьорите, колкото и пластичните хирурзи да се опитват да намалят отражението върху лицата им от трупащите се по тортата свещички. Когато обаче стане дума за роли на големия екран, има начин звездите от близкото минало да изглеждат като в "доброто старо време".

Визуалните ефекти за подмладяване, т.нар. VFX de-aging, е начин 70-годишен актьор да се появи във филм като своето 30-годишно аз.

Технологията започна да прави първите си стъпки в Холивуд в средата на миналото десетилетие, а за 13 години се разви изключително много и стана по-финансово достъпна. Дотам, че подмладена версия на актьор да може да е на екран през целия филм, а не само в кратка няколкоминутна версия.

Сякаш назад във времето остава похватът младата и старата версия на един и същи герой да се играе от двама различни актьори.

А с новата технология студията могат да разчитат на легенди от 80-те и 90-те за роли, които поради разбираеми, визуални причини те иначе не биха могли да изиграят днес.

От една страна това е добре за зрителите, защото им дава възможност да видят любимците си отново в главни (и неочаквани) роли. От друга ги има и проблемите - първо, колкото и подобрена да е технологията, в някои случаи все още личи, че лицето на екран не е истинско. Второ, има го рискът при подмладяването да се замаскира част от таланта на актьора. За финал, поевтиняването на технологията води до риска Холивуд да започне да разчита на пенсионери с продаваеми имена, вместо да търси млади таланти за големите си проекти.

Въпреки това технологията за подмладяване навлиза все по-масово. През 2019 г. ще я видим приложена в рекордните 5 филма, а броят им с времето вероятно ще расте още и още.

В галерията ни можете да видите някои от най-сполучливите или значими моменти от нейното развитие - актьорите, които вече са получавали дигитален фейслифтинг и филмите, в които това се е случвало.

#1 Sir John 08.08.2019 в 10:08:55

Няма млади и талантливи актьори в Америка ,а само тези ненаядни полезни изкопаеми.

Новините

Най-четените