Бъдещето на Джеймс Бонд - мрачно и неясно

Поредицата за Джеймс Бонд е един от най-дълголетните и продължителни франчайзи на Холивуд. В продължение на повече от 50 години героят е участвал в 24 официални филма (плюс няколко неоторизирани спинофа) и е бил изигран от шестима актьори, с което на практика изобретява концепцията за "рестартиране" на филмовите поредици.

От 2006 г. ролята принадлежи на Даниел Крейг, чиито четири появи като любимия британски таен агент са сред най-успешните за целия франчайз.

Въпреки това обаче актьорът никога не се е чувствал особено комфортно да играе с удоволствие този типичен ласкателен женкар убиец като дори в едно свое интервю от 2015 г. (по време на интервютата за последния филм за Бонд "Spectre") каза, че предпочита да си пререже вените, отколкото да участва в още един филм от поредицата.

За Крейг отдавна се знае, че не е особено отзивчив що се отнася до медиите, но това му изказване предполага, че той не е бил просто уморен от герой, чиято роля току-що е приключила, въпреки че и този елемент го има: "За поне година-две не искам да мисля за това", казва той.

Просто очевидно си личи, че той не харесва особено тази си роля.

"Ако направя друг филм за Бонд, това ще е само за парите", допълва актьорът. И все пак това му изказване остави вратичка, с която да си позволи да не си прерязва вените при евентуален нов проект от шпионската поредица.

А такъв проект, разбира се, дойде. И за него вече има информации, че Даниел Крейг ще получи 25 млн. долара. Режисурата на филма с работно заглавие "Бонд 25" беше поверена на носителя на "Оскар" Дани Бойл ("127 часа", "Трейнспотинг", "Беднякът милионер") като той трябваше да участва и в екипа за сценария на филма заедно с Джон Ходж (с когото са работили многократно вече).

Миналата седмица обаче Бойл напусна проекта (заради "творчески различия", според официално изявление на продуцентите) и сценарият му очевидно отива с него.

Вместо да наемат някой, който да е надежден, но не особено вълнуващ режисьор, за да поддържа проекта по график (както направиха Lucasfilm с Рон Хауърд и филма "Solo"), продуцентската компания Eon и студиото MGM са готови да предприемат сериозно пренаписване, дори и това да им коства забаяване на снимките.

Според информациите сценарият на Бойл и Ходж се фокусира върху руски злодей - нещо, с което, според The Telegraph, Даниел Крейг не бил съгласен с режисьора, особено що се отнася до решенията за кастинга.

Но след толкова много рестарти, проблемът с филмите за Джеймс Бонд е много по-дълбок от това кой играе злодея. И може би никой не знае това по-добре от Крейг.

"Не знам дали бих искал да прекарам твърде много време с него", казва той за героя си в интервю от 2015 г. за сп. Esquire, по време на промоцията за филма "Spectre". "Надявам се моят Бонд не е толкова сексистки и мачовски, колкото предишните му версии."

Желанието на актьора да говори за старомодния (или по-грубо казано - леко социопатичен) подход на героя към любовта и романтиката е освежаващо за мнозина. Но това самоосъзнаване не изтрива множество вътрешни недостатъци, вградени в самия образ на 007.

В края на "Spectre" Бонд се отправя към залеза заедно с последното си женско завоевание - Мадейлин Суан (изиграна от актрисата Леа Седу), но за евентуалната й поява в "Бонд 25" не се казва нищо, защото агент 007 трябва да бъде свободен и необвързан, за да остане праводоподовно непрестанното му влечение към опасности (и нови жени).

И това очевидно дразни Даниел Крейг. Тази му фрустрация към героя е до голяма степен част от един по-мащабен модел. На всеки 10 до 20 години има някакво екзистенциално преосмисляне на мястото на Джеймс Бонд в поп културата, което след това е последвано от хиперкорекции.

Роджър Мур, който в последния си филм като 007 през 1985 г. беше 57-годишен, а продуцентите го приеха като твърде стар и неспособен да се придържа към по-модерните, изпълнени с екшън филми.

Бонд на Тимоти Далтън бързо бе отхвърлен от критиците като прекалено мрачен и тъмен персонаж след втората му поява в ролята на шпионина в определно доста насилствения License to Kill от 1989 г.

Филмите на Пиърс Броснан буквално бяха заляти от продуктово позициониране и корпоративни лога, а 007 се превърна просто в едно прехвалено лице на марки часовници.

После дойде Даниел Крейг. Неговите филми залагаха далеч по-малко на хитроумните джаджи и напомняха най-много на оригиналното изпълнение на Шон Конъри.

Крейг помогна на героя отново да се върне към реалността, но с това се засили усещането, че би било наистина неприятно човек да има контакт с личността на Джеймс Бонд.

Така че докато актьорът се подготвя за това, което вероятно ще е последното му влизане в облика на героя, слуховете за потенциалния му заместник отново се засилиха.

Резултатът е един дълъг неофициален списък с възможни британци, включително големи звезди като Том Харди и Том Хидълстън, както утвърждаващи се в момента таланти като Джеймс Нортън и Айдан Търнър, които евентуално да влязат в ролята на 007.

Но през по-голямата част от последното десетилетие едно име постоянно остава на върха на списъците на коефициентите: Идрис Елба. Не само че той е доста известно лице, но и кастингът му би го превърнал в първия не бял Бонд - нещо, което ще е наистина сериозна промяна за франчайза.

Самият Елба в последно време се забавлява да дразни феновете си с непотвърдени препратки за евентуален "Бонд 26", но истината е, че такъв проект е повече от няколко години напред в бъдещето. И за тогава още нищо не е сигурно.

Бонд на Даниел Крейг с погледа си от стомана и доближаването си до реалността (поне в някои отношения) предстои да прибере още една очаквано мащабна (особено в световен мащаб) боксофис жътва, че MGM са готови да вдигнат възнаграждението на актьора още, за да го привлекат обратно в костюма на шпионина.

Рано или късно обаче Крейг и продуцентите франчайза ще бъдат изправени пред трудната задача да организират подобаващото му изпращане.

По ирония на съдбата филмът "Skyfall" от 2012 г., който признава напредващата възраст на Крейг и поставя финалната си сцена в семейното имение на Бонд, вероятно беше най-подходящият начин да бъде казано сбогом на актьора.

Но филмът беше такъв хит, че "Spectre" бързо бе пуснат в производство. Филмът преплита историята на Бонд в сюжета, сблъсквайки го с редица предишни злодеи и най-вече с Блофелд (Кристоф Уолц), който поема отговорност за всички досегашни мисии на шпионина.

Съответно и "Spectre" беше по-скоро объркваща засечка, която само помрачи аморфното усещане за последователност на франчайза.

И ако Крейг наистина излиза от ролята на 007 след "Бонд 25", то филмът ще трябва да намери начин да се сбогува с герой, който никога не може да умре.

Този Джеймс Бонд може да навлезе в неизбежната си спирала на смъртта - но докато има пари, винаги ще има обещание за нов 007.

#1 e-mil 28.08.2018 в 23:36:38

"В продължение на повече от 50 години героят е участвал в 24 официални филма... и е бил изигран от шестима актьори, с което на практика изобретява концепцията за "рестартиране" на филмовите поредици." Изобретява грънци. Първите филми за Зоро са още с Дъглас Феърбанкс през 20-те години. Оттогава насам са излезли десетки филми с десетки актьори в главната роля. Ами за Филип Марлоу колко филми с колко актьори има от 40-те години насам? Ами "The Atlantic" като са американско издание как може да не са чували за "Самотния вълк" - към 25 филма за 30 години с десетина актьори изиграли ролята и то още преди да излезе първата книга за Бонд? Ами Арсен Люпен, Дръмънд Булдога, Секстън Блейк... примерите са толкова много, че изброяването им ще отнеме място, колкото за цяла статия. Наистина ли не се усещате, че като превеждате глупостите на неграмотни идиоти вие самите се превръщате в неграмотни?

Новините

Най-четените