Носител на "Оскар" като новия Блейд, Анджелина, Ричард Мадън и още - какво ни готвят Marvel с новите си филми

Анджелина Джоли като комиксов почти божествен герой. Носител на "Оскар" като ловец на вампири. Равно внимание върху филмите в кината и сериалите в стрийминг услугата DisneyPlus. Жени герои, расово разнообразие и акцент върху второстепенни до момента персонажи.

Така накратко може да се опише четвъртата фаза от филмовата вселена на Marvel. На тазгодишния ComicCon от компанията обявиха плановете си за това какви филми и сериали ще предложат на зрителите през 2020 и 2021 г.

Всички заглавия и подробностите за тях можете да видите в нашата галерия.

Определено има някои неща, които правят впечатление. На първо време Marvel се опитва да продължи напред без двама от най-важните си герои - Iron Man (Робърт Дауни-джуниър) и оригиналният Капитан Америка (Крис Евънс).

Ето защо акцентът се прехвърля върху второстепенните и дори третостепенни персонажи от MCU, които в следващите две години ще минат по-преден план.

"Пренебрегваните" Отмъстители Черната вдовица (Скарлет Йохансон) и Hawkeye (Джеръми Ренър) ще се сдобият съответно с игрален филм и сериал в DisneyPlus. Това ще се случи и с герои като Scarlet Witch, Winter Soldier и Falcon, които доскоро гледахме в не толкова важни роли в продукциите на Marvel.

Същевременно компанията иска да представи и нови герои - The Eternals се очертава мащабно заглавие, което обаче е по-рисково заради слабата популярнот на комиксовия оригинал. Ето защo компанията разчита на участието на мегазвезда като Анджелина Джоли, познато лице като Салма Хайек и горещия в момента Ричърд Мадън (Bodyguard, Game of Thrones).

Впечатление както при този, така и при част от останалите проекти, правирасовото разнообразие, което Marvel вече очевидно преследва. За част от героите в The Eternals са избрани тъмнокожи актьори и азиатци. Изцяло с азиатска насоченост е посветеният на бойните изкуства "Shang-Chi", който отново се обръща към слабоизвестен герой от комиксите.

Изборът на актьори от различни раси и етноси за главните роли в The Eternals показва стремежа на Marvel Studios за повече "включване". Снимка: Getty

Жените също ще имат по-важна роля с оглед на филмите и сериали посветени на Черната вдоица и Scarlet Witch, както и по-значимата роля на Натали Портман в "Тор 4".

Политическата коректност отдавна е нещо, което комиксовото издателство Marvel пропагандира (понякога в отблъскваща степен) и очевидно филмите на Marvel Studios постепенно ще тръгнат в същата насока. Включително и с първия официално потвърден LGBTQ герой (коя е тя вижте в галерията).

Друго, което прави впечатление, е, че сякаш Marvel се опитват да избягат от жанровото определени "комиксов филм". Безспорен факт е, че компанията следва една и съща формула за повечето си продукции - много екшън, много смях, малко драма, но последвана от смях, за да не станат нещата твърде сериозни.

Да, тя носи пари, но за 10 години се изтърка сериозно. Ето защо сега се говори за първия хорър филм в MCU, имаме филм за бойни изкуства, евентуален шпионски трилър и такъв с вампири.

По-тревожно обаче е, че компанията продължава да залага на млади режисьори с малко или почти никакъв опит с големи продукции. Това повдига въпроса ще успеят ли те да направят нещо наистина различно (както Тайка Уайтити направи с "Тор: Рагнарок"). И дали изобщо бягането от утвърдената формула и търсенето на жанрово разнообразие ще е по силите им.

Това ще разберем в следващите две години. Освен пет игрални филма, Marvel подготвят и четири сериала за новата стрийминг услуга DisneyPlus, както и един анимационен сериал пак за там. За да привлекат абонати за новия си проект, Disney очевидно ще впрегнат машината за пари със супергерои. С оглед на възхода на сериалите през последните години и изключително сполучливите проекти с по между 8 и 12 епизода, това може да е за добро.

И все пак от обявеното до момента все още се усеща, че "нещата не са както преди". Както в добрия, така и в лошия смисъл.

Новините

Най-четените