10 страхотно заснети филма, дело на фаворита за "Оскар" Роджър Дийкинс

Често кинооператорите са невъзпятите герои на филмите, по които работят. Те се трудят усърдно и умело по подготовката на светлината, кадрирането и атмосферата на всяка сцена, като същевременно гарантират, че всичко това е от полза за историята и персонажите.

Има обаче един оператор, който е на нивото на кинотворци като Мартин Скорсезе и Дейвид Финчър. Името му е Роджър Дийкинс.

Работата му по военния епос на Сам Мендес "1917" вече му донесе "Златен глобус", а освен това той е и фаворит за спечелване на "Оскар" за най-добра кинематография. Актьори открито са признавали, че са се съгласявали да участват във филми само, за да работят с него. Той е и един от най-търсените кинооператори в момента.

Дийкинс е майстор в занаята си не само защото филмите, които заснема, са прекрасни, но и заради начина по който подхожда към всеки филм - уникален и често пъти необичаен. Той използва светлината по един невероятно разпознаваем начин. Същевременно сниманото от него никога не отклонява вниманието от историята. Нещо повече, дори ако историята е под средното ниво, работата на Дийкинс автоматично прави крайния резултат по-добър.

Необяснимо е само защо той спечели първия си "Оскар" едва през 2018 г. за "Блейд Рънър 2049". Сега има огромни шансове да го направи с филма за Първата световна война на Мендес, за който вече получи наградата "Избор на критиците".

В галерията ще откриете някои от легендарните филми, който Дийкинс е уловил на лента и които си струва да изгледате за пръв или пореден път с повече внимание върху умението на този класен кинооператор.

Новините

Най-четените