От "Уют" на Камен Донев до "В кръг" на Командарев - българските филми на 2019-а

Щом стане декември, значи е настанало времето за равносметки и класации на тема филми.

Постепенно навлизаме и в Сезона на наградите, който се следи с интерес от всички киномани. Вече са ясни номинациите за "Златен глобус", а през януари ще станат ясни и тези за статуетките "Оскар".

Време е да погледнем и към това каква беше годината за българското кино.

Тези 12 месеца предложиха общо 14 разнообразни български заглавия. По традиция те събраха както положителни отзиви, така и жестоки критики, доста от тях - напълно незаслужени. Цялостно обаче може да се каже, че българските филми бавно, но сигурно вървят в правилната посока.

Това си личи и по броя на зрителите им, които с всяка премиера стават все повече и повече. Вече не се учудваме, когато българско заглавие се окаже начело на боксофисите, а и продукциите с висок бюджет, каскади и ефекти вече се случват и на местна почва не само заради гостуващи холивудски проекти.

През 2019 г. можем да се похвалим с три филма със сериозни бюджети и звездни лица в главните роли, които не са задължително шедьоври с дълбоки послания, но са красиво заснети и са удоволствие за гледане.

Сред добрите новини е и фактът, че българското кино вече експериментира с повече жанрове, включително комедията, в която се пробва и Камен Донев със своя "Уют".

Разбира се, не липсват и сериозните предложения, които дълбаят в народопсихологията, човешкото нещастие и мрачните емоции. Тази линия спазва Стефан Командарев, който представи втория си филм от трилогията си, както и Яна Титова, която избра да екранизира съдбата на Весела Тотева.

А кои са по-ключовите български филми, които излязоха през 2019 г., и за какво ще ви разкажат те - можете да видите в нашата галерия.

Новините

Най-четените