Фатални жени и звездни завръщания на Кан 69

Тазгодишният кинофестивал в Кан наближава със страшна сила. Откриването на 69-ото издание е след по-малко от три седмици, на 11 май, с новия филм на Уди Алън Cafe Society.

В официалната селекция попадат още доста интересни нови заглавия.

Сред 20-те филма в конкурсната програма са "Жулиета" на испанеца Педро Алмодовар, "Това е просто краят на света" на канадеца Ксавие Долан и "Непознатото момиче" на братята Люк и Жан-Пиер Дарден от Белгия. Три филма на американски режисьори - "Последното лице" на Шон Пен, "Патерсън" на Джим Джармуш и Loving на Джеф Никълс, също ще участват в надпреварата за "Златна палма".

Сред филмите в конкурсната програма са също Personal Shopper на французина Оливие Асаяс, "Аз, Даниъл Блейк" на британеца Кен Лоуч и Elle на холандеца Пол Верховен.

Председател на журито за основната конкурсна програма ще бъде режисьорът на „Лудия Макс" Джордж Милър. Както винаги, фестивалът ще бъде посетен от още куп звезди на световното кино като Кристен Стюарт, Райън Гослинг, Ръсел Кроу, Чарлийз Терон, Хавиер Бардем, Марион Котияр, Венсан Касел, Жулиет Бинош и Изабел Юпер.

Българско участие на фестивала има в пълнометражния игрален филм "Кучета", част от програмата "Особен поглед".

Това ще е световната премиера на дебютния филм на румънския режисьор Богдан Мирика, копродукция между Франция, Румъния и България. Продуценти от българска страна са Стефан Командарев и Катя Тричкова, а жанрът е определян като балкански уестърн.

Празникът на киното в Кан ще продължи до 22 май, а в галерията са представени няколко от най-обещаващите филми в програмата.

Новините

Най-четените