Гърция с капан за български шофьори

Глоба до 8 000 лева може да бъде налагана на българските шофьори, които минават през Гърция, съобщава Нова телевизия.

Ако шофьор бъде спрян от полицията в Гърция и по някакви причини полицаите поискат да проверят собствеността на автомобила, шофьорът е длъжен да предостави големия талон за регистрация. В България шофьорите нямат задължение да го носят непрекъснато. Ако автомобилът е лизингов, изобщо няма голям талон.

Български шофьор на микробус е глобен с 9523 евро и 20 цента. Той пътува през град Серес към България, когато екип от 5-тима пътни полицаи го спира за проверка. Бусът е купен на лизинг. Шофьорът представил копие от големия талон, защото оригиналът е у лизингодателя. Полицаите направо свалили номерата и започнали да пишат глобата без право на обжалване. Трети месец микробусът стои в София без номера и не се ползва.

Шофьорите, които пътуват през Гърция, трябва да са подготвени да носят със себе си и заверен препис от трудовия си договор, преведен на гръцки. Ако всички документи не са налице, глобата е 300 евро. Липсата на договор за лизинг или за наем на колата струва 3 000 евро.

Потърпевшият е сигнализирал Министерството на външните работи и е подал жалба в МВР, но още няма резултат.

От няколко години гръцките власти често изискват при проверка на българските товарни автомобили наличието на голям талон. Често обаче тировете са купени на лизинг, а шофьорите притежават само копие на големия талон, което не се признава от гръцките власти. На практика големият талон представлява документ за собственост, затова и за автомобилите на лизинг се предоставя едва когато бъде изплатено превозното средство.

От информация на сайта на Българската автомобилна администрация става ясно, че запитване от българска страна вече е имало. В отговор е обяснено, че при крайпътни проверки в Гърция на основание европейска директива, може да се изисква големия талон.

#1 Гризли 16.05.2014 в 16:25:02

Че византийците са скапани си го знаем отдавна! То не бяха глоби, не бяха блокади на границата, не беше чудо... Но щом ние търпим всичките тези простотии, без поне да има обратна санкция за някоя подобна глупост, значи сме по-смотани и от тях! Македонците ни плюят в лицето, гърците ни webават както си искат, турците и те ни ошашавиха, а ние какво?! Ами нищо, разбира се! Нали сме толерантни и не искаме да си разваляме отношенията със съседите за дреболии! Странно само защо съседите изобщо не се притесняват от същото нещо...

#3 pepe 16.05.2014 в 21:04:47

Каква толерантност - толерантността изисква или реципрочност или се проявява от по-силния към по-слабия. В случая става дума за страхливост или пълна незаинтересованост от странана управляващите, или и двете.

#4 Bulgarski_Colombiec 16.05.2014 в 22:27:01

Просто е Време България да се Вземе в Ръце. Не може да ни мислят за беззащитни.

#5 dedo adji 17.05.2014 в 10:30:24

Дали подобни абсурдни глоби се налагат и на немски или турски шофьори? Съмнявам се, ще му стане тежка службата на такъв пполицай. А в Гърция българин е мръсна дума. И така ще бъде докато не правим нищо. От управниците нищо не може да се очаква, те са готови да надупят целия български народ за едно потупване по рамото от Брюксел. Ами спретнете им една блокада на пътя в разгара на туристическия сезон, с ясното послание, че е наказание за гръцкото нахалство. Шофьорите поне са бойни. Или у нас солидарност проявяват само таксиджиите и то когато им бръкнат в джоба. Безочливото, но кухо самочувствие на гърците го помпат европейците, които са учили в колежите, че древните елини били върха на сладоледа. Я колко милиарда се изсипаха да ги извадят от кризата, в която ги вкара собствената им корупция и мързел. При това европейците го знаят отлично. Още преди 20 години съм чел по европейски вестници, че от помощите за гърция се усвояват по назначение 15%, а останалото се краде. И какво? Ами нищо, продължават.

#6 dedogo6 17.05.2014 в 11:27:11

Аз предлагам пътна полиция (КАТ) да започне масово да спира гръцки камиони и коли и да им иска светещ авариен триъгълник.Ако няма - глоба 1000 евро, а при спорене с проверяващия - колата на репатрак и обратно в Гърция, а камионите се спират от движение, докато не платят глобата... Гадни византийци такива да ги.... (тиииии-тиииит-тииииииииит!!!!)

#7 паяка 17.05.2014 в 12:41:13

ЕС налива пари там, щото това им е границата, филтърът. По-добре да платиш за гащи, отколкото след това да имаш по-големи разходи за каквото се сетиш, в каквато ти харесва последователност.

#8 паяка 17.05.2014 в 12:51:36

Непознаването на закона не е оправдание за неспазването му.

#9 Оня Дето Го Трият 17.05.2014 в 15:23:39

Ау, колко сме възмутени от византииците! А да сме виждали как контрольор в рейса глобява чужденец с многократно по-голяма глоба поради незнание на правилата тук? А да сме виждали как бакшиш дере чужденец с гигантска сметка от летището до центъра поради незнание поради незнание на правилата тук?

#10 dedo adji 17.05.2014 в 15:47:10

Оня, тънката разлика е, че контрольорът и бакшишът са самодейни играчи на дребно и нямат зад гърба си подкрепата на цялата държавна машина. Даже в редки случаи могат и да бъдат наказани от тази машина. Това може да го види всеки, освен щатен оплювател на всичко българско. ( забравих, и руско)

#11 TaZ 17.05.2014 в 16:54:04

Решението и сами го виждате както казаха в преден коментар ... на зло куче зъл прът... демек връщаите същото па мое се усетят някога.Ако не се усетят двоино така виждам аз нещатата...

#12 dedogo6 18.05.2014 в 00:00:18

Оня , да съм пропускал някога да ти кажа ,че си.... , ти си знаеш? Че тия там капути, им дадоха 400 млрд евро, за да не замине ЕС , и никой няма да им ги иска?Че не бива, не може , и не трябва нашата държава да им търпи простотиите? Че нито ти, нито аз ,сме ДЛЪЖНИ да си носим големия талон на колите (е как да не ги гепи човек!) щото една пасмина лайнари са решили ,че им пречим? За това - на зла круша , зъл прът. А ти си .... знаеш си.

#13 Оня Дето Го Трият 18.05.2014 в 10:37:57

Абе всичко е ясно, нищо ново. Като са измислили начин да ни дерат с дребни тарикатлъци сме много засегнати. Когато ние дерем чужденци с дребни тарикатлъци това не е проблем, даже ругаем тоя който го споменава Тука не е ли национална гордост да преметнеш някои глупави германчета примерно като ти паднат?

#14 dedo adji 18.05.2014 в 11:39:53

Абе, Онзи, като са дребна работа за тебе 8000 евра, защо мърсиш пространството с глупотевините си за стотинки?

#15 Оня Дето Го Трият 18.05.2014 в 13:12:13

Споко бе, кво се пенявиш. Сложи една фуражка да глобяваш чужденци из София и ще си ги избиеш. Нали ги знаеш кви са будали, все не могат да разберат наште правила тука

Новините

Най-четените