България иска под щит - who cares USA/NATO

България ще поиска да бъде включена в противоракетния щит на НАТО, заяви министъра на отбраната Аню Ангелов. Това ще стане при посещението на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен на 20 май в България.

Любопитно, че Ангелов припозна ПРО като мисия на алианса, въпреки че в НАТО няма единодушие по въпроса.

Искането идва близо 2 месеца след като премиерът Бойко Борисов каза, че се е направил, че не е чул Русия, която изригна след първия анонс, че в България може да бъдат разположени елементи от ПРО. По-късно Борисов прати председателката на парламента Цецка Цачева в Москва и тя лично заяви на спикера на Думата Борис Гризлов от партия "Единна Русия", че американският посланик се е изпуснал, говорейки за ПРО в България. 

Аргументите на Ангелов да си поискаме ПРО са, общо-взето, концентрирани в един-единствен: риска да ни ударят ракети с малък и среден радиус на действие от страни в отдалечени региони. Ангелов не назова държавата-заплаха, станала клише за Запада - Иран.

"Пренебрежимо малка е вероятността за възникване на локален въоръжен конфликт, който да създаде пряко военна заплаха за границите и за териториалната цялост на страната. Но отчитаме, че друг един риск се е превърнал в реална заплаха - възможността за нанасяне на удари по стратегически обекти и по критична инфраструктура на страната с балистически ракети с малък и среден радиус на действие от страни в отдалечени региони, но разполагащи със средства за тяхната доставка до наши територии", заяви Ангелов.

За неутрализиране на тази заплаха България ще настоява да бъде включена в противоракетния щит на НАТО.

"Намерението ни е да поискаме интензификация на разговорите, свързани с ПРО на НАТО, постигане на конкретно решение във връзка с тази отбрана и конкретно какви колективни способности от страните от пакта могат да бъдат използвани за целта", заяви Ангелов .

Той уточни, че засега не са водени разговори за разполагането на някаква техника от противоракетния щит в България, дори в НАТО. "Когато разговорите преминат на техническа основа, ще имаме възможност да обсъждаме и конкретни идеи за разполагане или не на "определени способности" на наша територия", заяви министърът.

Новините

Най-четените