Здравните ни досиета с информация от 2009-а насам

Всеки български гражданин над 18 години ще може да влиза в своето здравно е-досие с помощта на уникален код за достъп. За да го получи, трябва да подаде заявление в регионалните здравни каси и срещу лична карта ще му бъде издаден в рамките на няколко минути.

Персоналният код е комбинация от десет цифри и букви, които се въвеждат на страницата на НЗОК. Така притежателят му получава достъп до информация, като например кой е личният му лекар, постъпвал ли е в болница и какви дейности са извършени при неговото лечение. За тази цел болниците ще са длъжни да качват епикризите в досиетата на болните.

Самият код ще се получава на хартиен носител, в запечатан плик, подобно на ПИН-кодовете, които издават банките.

Въведена е информация за извършените медицински дейности от 2009-а досега. В случай че пациентът прочете невярна информация, може да поиска проверка на данните. За целта ще е необходимо да подаде жалба в РЗОК.

В досието се отразява само лечението, което е платено от НЗОК. Предвижда се възможност изборът на личен лекар да става по електронен път - с абонамент за SMS или по електронната поща.

"Пациентите ще могат да видят само тези дейности, които са по линия на касата, т.е. - заплатените от НЗОК, а не всички прегледи, извършени от специалисти", обясни Таня Загорова, главен експерт "Информационни системи и бизнес технологии" в НЗОК. По думите й за момента информацията ще постъпва със закъснение най-малко месец.

Родителите ще имат достъп до информация за здравния стутус на детето си без да е необходим нов код за достъп. Предвижда се и абонамент за известяване на постъпила промяна в досието на пациента чрез e-mail или sms.

#1 Rodrigo Diaz de Vivar 15.04.2013 в 18:32:04

Интересно, 70 годишните баби и дядовци, както и ордите тъмнокожи цигани как ще си проверят здравните досиета? Още по-добре беше да се влиза, от гледна точка на сигурността, чрез използването на прокси сървър, като достъпа можеше да е гарантиран с изписването на уравнението на Шрьодингер, частно диференциално уравнение от втори ред за еволюцията на вълновата функция.

#2 VL-2 15.04.2013 в 20:44:56

Разглеждаш нещата от "програмистична" гледна точка. Примери: - на политиците всичко им е по "каса". Но едва ли някой политик иска да се коментира текущото му, както и предишни здравни състояния. Виж какви проблеми си създаде съдебната шефка с една оповестена диагноза за биполярно афективно разстройство. Ами ако беше трипер, а? - на болниците им е да си докарат кинтите. По тази причина едни "души" се лекуват за страх... Източването е на изпреварване. Демек, който превари. - дечицата на мама и тати честно нощуването в токсикологията го обясняват със - Спах при приятелка, падна ми батерията. - ордите цветнокожи не са по каса. Те са по милост. Моята и твоята милост. - бабите на 70+ си усвояват тяхното на 100%. Нужда да проверяват - точно никаква. - натоварващо ще е ако в един момент здравословното ти състояние по здравно досие предопредели получаването на някаква трудова заетост, или ти отнеме такава. И то защото на твоето ЕГН са искали да пробутат някой по каса. Подбудите може да са от "да не се афишира", до "да се захванат едни кинти". А ти ще го разбереш след примерно 5 години...

#3 g00mba 16.04.2013 в 00:56:00

Това с регионалната ЗК ми звучи точно като следния откъс. И при нас всичко е така изложено, обаче 2/3 от населението трябва да се придвижи до друг град с всички, свързани с това неудобства: П.П. Ако някой служител се припознае в леопарда, да знае, че всякакви прилики с реални лица и събития са случайни! "— Вижте какво, имахте възможност да направите всякакви предложения или възражения в законния срок. — В законния срок? — избухна Артър. — В законния срок ли? Че аз за пръв път чух за тая работа от оня майстор, който пристигна в къщата ми вчера сутринта. Питам го аз прозорците ли е дошъл да почисти, той ми вика не, дошъл съм да съборя къщата. Но, разбира се, не ми го каза веднага. О, не! Първо избърса няколко прозореца, за което ми взе една петачка. И чак тогава ми го съобщи. — Но, мистър Дент, проектите бяха на разположение в местния проектантски отдел в продължение на девет месеца. — О, да, разбира се! Щом научих, отидох право там да ги видя — още вчера следобед. Ама вие не сте се потрудили чак толкова да насочите вниманието ни към тях, нали? Ей така, просто да кажете нещо на някого. — Но проектите бяха изложени… — Изложени ли? В последна сметка се наложи да сляза чак в мазето, за да ги открия. — Ами там се намира отделът, където са изложени. — С електрическо фенерче. — Сигурно са откраднали крушките. — И стълбището ли? — Ама вижте, нали все пак ги открихте? — Да — каза Артър, — така е. Бяха изложени на дъното на един заключен канцеларски шкаф, забутан в заключена тоалетна с надпис на вратата ВНИМАНИЕ, ЛЕОПАРД!

Новините

Най-четените