Либерия въведе полицейски час заради ебола

Либерия обяви 9-часов полицейски час заради епидемията от ебола - от 21 часа до 6 часа сутринта няма да е позволено придвижването навън. Под карантина е районът около столицата Монровия, включително и два квартала, както и Уест Пойнт, където 17 заразени с вируса изчезнаха след нападение срещу болница.

В опит да овладее епидемията от смъртоносния вирус, страната тества лекарство срещу вируса - убиец, като дори е постигнала „забележителен напредък".

Междувременно либерийският президент Елън Джонсън Сърлийф обвини своето правителство за опасната зараза, която се разпространи и в останалите държави от региона на Западна Африка.

До момента ебола е взела 1229 жертви.

Либерия надмина броя на смъртните случаи в Гвинея, където епидемията се появи за първи път през декември миналата година. Общо в Либерия са починали 413 души. В Гвинея броят на жертвите е 380 души, в Сиера Леоне - 348 души.Вирусът се разпространява от близък контакт със заразен чрез телесни течности като пот, кръв и клетки. Около 90 на сто от заразените умират.

Симптомите на ебола са близки то тези на грипа и включват треска, отпадналост, болки в мускулите, главоболие, възпалено гърло, повръщане, диария, обрив, а накрая - кървене и смърт.

Новините

Най-четените