"Софийска вода" спира кранчето на длъжници с над 1500 лева

Компанията "Софийска вода" ще спре да подава вода на над 1000 абонати от кварталите "Слатина", "Стефан Караджа", "Левски", "Сухата река" и "Хаджи Димитър" , защото са натрупали сметки средно от по 1500 лева.

От дружеството предупреждават, че в края на месеца същата мярка ще бъде приложена и срещу длъжници в кварталите "Дружба" и "Младост". През лятото 200 абонати от кв. "Люлин" останаха без вода по същата причина.

От "Софийска вода" посочват, че спирането на водата е последната мярка, която се предприема срещу длъжниците. Те вече били посетени от представители на компанията, за да уговорят как ще стане плащането и са уведомени в кой ден ще им бъде спряна водата.

Всеки девети длъжник на "Софийска вода" е домакинство, останалите са търговски дружества.
Водната компания има да получава от клиентите си 62 млн. лева - повече, отколкото е инвестирала за година. Според оценката й с тази сума могат да се подменят над 200 км водопроводи или да се изградят нови 40 километра канализация.

Въпреки заканите на дружеството, ромският квартал Филиповци в столицата, който от години е без водомери, продължава да не е оборудван с устройствата и почти никой от живеещите там не плаща за потребяваната вода. От "Софийска вода" бяха обещали да купят и дарят водомери на хората, живеещи там - повечето в незаконни постройки, но идеята заглъхна.

От началото на годината до момента, "Софийска вода" е предявила по съдебен ред искове срещу над 4000 клиенти, които не са плащали за използвани ВиК услуги в продължение на година.

Новините

Най-четените