Прекалено сме хубави за еврозоната

България замразява за неопределено време своите планове за приемане на общата европейска валута, пише "Уолстрийт Джърнал".

Според изданието на Мърдок ентусиазмът за еврозоната у нас е охладнял заради влошаващите се икономически условия и засилваща несигурност за бъдещето на целия Европейски съюз, както и поради промените в нагласите на обществото, което вече трета година е засегнато от бюджетните икономии.

Финансовият министър Симеон Дянков е цитиран да казва: "Нагласата ни и общественото мнение се промениха. Точно сега аз не виждам никакви ползи от влизане в еврозоната, а само разходи". Вицепремиерът добавя, че обществото основателно иска да знае кого България ще трябва да спасява след присъединяването си, а и самата стъпка вътре в еврозоната не е обвързана с ясни правила.

Премиерът Бойко Борисов посочва пред "Уолстрийт Джърнъл", че все повече се тревожи от противоречията в еврозоната за това дали фискалната политика да бъде поставена пред растежа или да се заложи на по-експанзионистична политика. Министър-председателят сравнява нерешителността на някои правителства да вземат трудни решения с глезено дете, което не иска да ходи на зъболекар, даже когато това е наложително.

През ноември 2009 г. вицепремиерът Дянков заяви, че страната ще кандидатства "при първа възможност" за валутния механизъм ERM II (т.нар чакалня на еврозоната) и през 2013 г. България ще може да приеме еврото.

#2 conscience 05.09.2012 в 09:49:12

Най-после повод да напиша положителен коментар. Макар че има своите чиновнически недостатъци, Дянков е наясно как оперира паричната система и с право изкарва България от пирамидата. Ако направи допитване за премахване на валутния борд, партията му ще получи моя глас.

#3 Гризли 05.09.2012 в 11:09:11

Изкарване на България от валутния борд?! Тогава директно падаме зад борда! То сега едвам се оправяме с тия наши кадърни управляващи, та остава само от валутния борд да излезем! А Дянк-off е крайно време да спре да говори! За тия години го видяхме колко струва и колко пъти си обърна мнението! Както и шефът му де... Поне да не се излагат повече да се опитат да си довършат мандата в тишина! Всъщност по-добре не - колкото повече говорят, толкова повече умните хора разбират, че втори мандат на ГРОБ не трябва да има!

#4 Зеленото човече 17.09.2012 в 11:25:50

Дянков постоянно ръси някакви глупости и прави простотии. За съжаление на гърба на хората. Пък и кога изобщо общественото мнение е било ЗА еврозоната, че сега да се е променило... Докато не изкраде всичко този човек няма да се разкара, ама да не ни закопае напълно като си отиде.

Новините

Най-четените