Здравният министър предлага забрана на тютюнопушенето от 1 юни

Министърът на здравеопазването Стефан Константинов ще внесе утре в Министерския съвет предложение за пълна забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места от 1 юни 2012 г. Това съобщи той пред БНТ.

Предишната забрана беше отменена под натиска на лобистка група, създадена в парламента от депутата от ГЕРБ начело с Емил Димитров. В момента в заведенията има обособени зони за пушачи и непушачи, а представители на ресторантьорския бизнес искат забраната да се отложи за 2013-2014 г.

"Министерството на здравеопазването води битка хората в България да бъдат по-здрави, не да ги лекуваме по-качествено, когато се разболеят, а да не стигат до заболяване," каза министърът. По думите му той не е срещал съпротива на идеята си в Министерския съвет, защото  парите за болнични, лечение, намалена продължителност на живота многократно надвишават приходите от акцизи.

Константинов съобщи, че броят на здравно неосигурените е не повече от 900 000, а не 2 милиона, както се твърди. По думите му официалният брой на осигурените е 6.5 млн., а населението според преброяването е 7.4 млн. души.

От хората, които се обръщат към големите болници, около половин процент са неосигурени, малко по-голям процент са в областните и общинските болници, а в частните лечебни заведения неосигурени не ходят, каза министърът.

Министърът на здравеопазването коментира предложението си, направено на заседание на правителството - да се конфискува имуществото на неосигурени пациенти. Според него това не е най-важният проблем и обясни, че е имал предвид само хора, които имат доходи, в добро здраве са, а след като ползват обществен ресурс, не го заплащат.

Д-р Константинов даде пример с прострелян бизнесмен, който не е бил осигурен, а за лечението му в "Пирогов" са били похарчени около 100 000 лева. Такъв беше случаят с Юрий Галев. След това роднините внесли около 300 лева. "Разликата до 100 хил. лева плати обществото, платиха осигурените, а това не е справедливо", каза Константинов.

#1 dtodorova 13.12.2011 в 12:39:20

Ще се радвам да се случи тази забрана. И не само тя, а да се забрани и производството и разпространение на тютюневи изделия и да се приключи с тая легална наркомания която убива милиони души всяка година за едните акцизи. Преди всички пушачи да сте гракнали как съм там коза, овца и не знам си какво, ще ви кажа че съм коза пушила 15 години по 2 кутии дневно и че вече не пуша просто съумях да набия в промития си мозък че това е наркомания като всяка друга, и ви пожелавам същото. Цигарите трябва да бъдат изкарани от начина ни на живот по всички възможни начини!

#2 lele male 13.12.2011 в 14:30:31

Всичко прекалено не води до нещо хубаво... ОК и аз съм съгласна изцяло да се спре производството на цигари. Тогава няма да има срещу какво да роптая... Тогава няма да се изкушавам да си купувам цигари. Но уви, това е невъзможно! Прекалено много пари има в тютюнеца... За това ще продължавам да пуша и МАМА ВИ РЪГАНА ЩЕ СЪЗДАМ ПАРТИЯ НА ПУШАЧИТЕ И ЩЕ ВИ СЪДЯ ЗА ДИСКРИМИНАЦИЯ И НАРУШАВАНЕТО НА ПРАВОТО МИ НА ИЗБОР НА ЖИВОТ, АКО ВЪВЕДЕТЕ ПЪЛНА ЗАБРАНА! Преди години никой не се оплакваше, че му било задимено или еди какво си... Пушачи и непушачи се разбираха прекрасно. Отново въвеждането на някакви права и правила, както и спазването им, ще погази нечии други права... аман... Ще ме превърнат в един женски Брайвик срещу непушачите накрая...

#4 Bobby_gBG 13.12.2011 в 15:09:01

Айде де. Сега е момента. Годината не е изборна, има цели 20 и отгоре месеца до следвайщите избори - дейтсвайте! Пускайте "непопулярните" мерки - за мен тази мярка пък е популярна, и ще съм много доволен от нея! Всички можем само да спечелим от това че няма да воним на кенеф след като отидем на някое заведение! По-здрави, по-малко разходи за здравеопазване, по-малко пране на дрехите, а не след 1 излизане да ги хвърлям в пералнята понеже не стават за друго. А собствениците на заведения няма да загубят нищо, защото пушачите така или иначе ще продължат да си излизат, просто ще пушат отпред, а не вътре.

#5 Bobby_gBG 13.12.2011 в 15:12:32

Преди години никой не се оплакваше, че му било задимено или еди какво си... Пушачи и непушачи се разбираха прекрасно. -------------------------- Всъщност просто пушачите си мълчахме и само ние правехме отстъпки за да излизаме с приятелите си. А като се пробваме да закараме някой пушач в заведение дето не се пуши - пълен отказ от пушачите те да направят компромис... Еми писна ни само да правим компромиси, писна ни да жертваме личния си живот или здравето си поставени пред избора - или имаш личен живот като излизаш с приятели и се одимяваш, или не се одимяваш, но си седиш сам.

#6 niemen 13.12.2011 в 16:26:58

Пушенето е най-голямата простотия, която може да съществува на тоя свят. Колко тъп трябва да си, за да пушиш сега? Да се тровиш с някакви боклуци, за които даваш пари на всичкото отгоре. Поне цигарите , които се продават, да бяха направени от истински тютюн, а те са пълни неизвестно с какво. Всички миришат еднакво гадно, никакъв характер, никаква индивидуалност. Едно време, като запалех "Ротманс" в София, разбираха за това чак в Пловдив. Ами дългият пакет "Кент"? А някой спомня ли си уханието на "Кемъл" без филтър? А истинското "Мурати амбасадор", преди да се появят тези ментета?Дори българско "БТ" кутия да помиришеш, и главата ти се замайваше приятно. Японските цигари "Hope" и "Реасе" бяха с класи над сегашните лайна. Затова не пуша(вече) и съветвам всеки, който може, да го направи. След като не можете да се тровите с нещо приятно, не го правете с боклуци.

#8 Rowan 13.12.2011 в 17:30:45

Арее, пак пушачите виновни.... Аз пък съм за забрана на алкохола, щото и той не е полезен, не носи нищо добро и е причина за много заболявания и злополуки. Лесно ми е да го кажа, щото не пия от години, както е лесно и на непушачите, да искат забрана на пушенето.

#9 Bobby_gBG 13.12.2011 в 19:27:07

Rowan | 13.12.2011 17:30 Арее, пак пушачите виновни.... Аз пък съм за забрана на алкохола, щото и той не е полезен, не носи нищо добро и е причина за много заболявания и злополуки. Лесно ми е да го кажа, щото не пия от години, както е лесно и на непушачите, да искат забрана на пушенето. --------------------------- С малката разлика че ние с теб може да се намираме на 30-40 сантиметра един от друг, и пак моят алкохол няма да се озове в твоето гърло (освен ако не го вземеш сам и доброволно), докато димът от твоите цигари ще влезе със сигурност в моята трахея, независимо дали искам или не. Толкова ли е трудно на всички пушачи да осъзнаят какво причиняват на останалите хора около себе си? Бахти егоистичното мислене...

#10 Гризли 13.12.2011 в 19:55:32

"МАМА ВИ РЪГАНА ЩЕ СЪЗДАМ ПАРТИЯ НА ПУШАЧИТЕ И ЩЕ ВИ СЪДЯ ЗА ДИСКРИМИНАЦИЯ И НАРУШАВАНЕТО НА ПРАВОТО МИ НА ИЗБОР НА ЖИВОТ, АКО ВЪВЕДЕТЕ ПЪЛНА ЗАБРАНА! " Не скачай като ущипана мома! Никой не ти забранява да пушиш, никой не ти нарушава правото ти на избор! Аз даже бих ти препоръчал да започнеш да взимаш наркотици, много по-бързо действат и много по-бързо ще ти покажат колко правилен избор на живот си направила!!! Говори се за забрана на обществени места - като искаш да се димиш у вас, пуши колкото искаш! Тъкмо ще си отровиш и децата на спокойствие... Както толкова сте се разскачали срещу тази забрана?! На летище София не сте ли били? Там къде пушите? В Европа не сте ли ходили?! Ако все още не сте - идете!!! И като видите как бизнесмени с костюми стоят на студа и пушат, ще разберете колко несериозни са оплакванията ви! Това е - харесва ви или не, забрана ще има! Ако тези политически подлоги не приемат закона, следващите ще го направят! Все пак в ЕС е забранено, а доколкото знам и България е член на този съюз... Или се бъркам?! Така че, дами и господа пушачи, пушете си колкото искате, но на места, където дима ще си го дишате само вие!

#11 Rowan 13.12.2011 в 19:58:07

Пффф Боби, бахти, аре да не съм от пушачите, дето ще ти пушат под носа а? Коментирам дебилността на това: "Министерството на здравеопазването води битка хората в България да бъдат по-здрави, не да ги лекуваме по-качествено, когато се разболеят, а да не стигат до заболяване," Щото това се сочи за мотив за забраната. Ами да забранят алкохола и чипса на този принцип, и Е-тата в храните и още не-знам-си-к'во-си!

#12 Rowan 13.12.2011 в 20:16:55

Изобщо по темата много се изписа тук. И то точно заради това разминаване в мотивите - забранявали заради здравето ми и щото някой щял да плаща за това. Ами и аз плащам лечението на затлъстелите, алкохолиците и прочее люди водещи "здравословен" живот. И за всички дето си киснат вечер пред комповете и телевизорите и дебелеят, щото не се движат. Що не забранят и тези неща? Щото ще стане казарма, сещате ли се. Слагат "богоугоден" мотив и всички се юрнаха да го подкрепят. А самия акт на забраната е ограничение! И преглътне ли се това с този мотив, ще има и други. Май си мечтаете за физзарядките в 5 и половина сутринта? Или пък за прословутите заведения, е нали сега са със зони? Къв бе да го еВа ви е проблема, да си седите в "чистата" зона, аз в "мръсната"? Това е правото на избор, другото води до казарма.

#13 Гризли 13.12.2011 в 20:22:51

"Къв бе да го еВа ви е проблема, да си седите в "чистата" зона, аз в "мръсната"?" Rowan, когато отиваш на заведение с компания, в която половината са непушачи, в коя част на заведението сядаш? Предполагам в "мръсната", защото искаш да пушиш в заведението... А твоите приятели, непушачите, къде сядат?! Може би в "чистата"? Най-вероятно сядат при вас, защото сте заедно на заведение, не може да се гледате като затворници на свиждане... И какво излиза - че приятелите ти са балъци?! И че обичат да им е гадно?! И обичат да пушат без да са пушачи?! А ти самия склонен ли си на компромиса да седнеш в "чистата" половина? Колко често правиш този компромис и как ти се отразява чистия въздух в помещението?!

#14 Rowan 13.12.2011 в 20:39:35

Хахах Гризли, к'во ме лепна като "комунист на разпит" деа... Кой, как, кога и дали не е въпроса който ме вълнува. Отстоявам принципа за правото на избор, включително и този избор на собственика, какво да се прави или да не се прави в НЕГОВОТО заведение. ПП: И да ти отговоря де, въпреки че ме питаш за лични неща. От 20 години съм пушач и никога не съм пушил в мястото което обитавам или работя, щото мразя миризмата на помещенията в които се пуши. Има си достатъчно просторни и добре проветрени заведения в които да се събираме компанията. И аз самия избягвам задимените дупки, щото после дрехите ми миришат на кенеф.

#15 Bobby_gBG 13.12.2011 в 20:50:02

Rowan | 13.12.2011 19:58 Пффф Боби, бахти, аре да не съм от пушачите, дето ще ти пушат под носа а? Коментирам дебилността на това: "Министерството на здравеопазването води битка хората в България да бъдат по-здрави, не да ги лекуваме по-качествено, когато се разболеят, а да не стигат до заболяване," Щото това се сочи за мотив за забраната. Ами да забранят алкохола и чипса на този принцип, и Е-тата в храните и още не-знам-си-к'во-си! ----------------------------- еми цигарите не са забранени. Не може да сравняваш тези неща - все едно да кажеш че чипса и баничката са забранени, понеже вече са забранени за продажба в училищата... Вярно че некадърно са го казали, но истинските хора чието здраве се пази сме ние - непушачите, които сме превърнати в жертви, принудени да дишаме тютюнен дим, или да си седим по-честичко в къщи, далеч от приятелите ни ако не искаме да се умиришем. Задимените заведения са 100% враг на социалния живот на един непушач, защото колкото и компромиси да правиш, ти ги избягваш достатъчно често, докато пушачите си седят вътре без грам проблем, и са сред хора, докато ти като непушач си се скрил в къщи (или си навън на разходка ако е добро времето, ама сега през зимата - каква разходка?) Само в къщи ли да си седя? Или да кашлюкам от дима в заведението? И това ще се случи независимо дали ми "пушиш под носа". Ако ще и на 30 метра да си, като заведението няма качествена аспирация, какъвто е случая с над 90% от българските заведения, пак ще те усетя. А дори и да е качествена - като има вътре 50-100-200 пушача, каквато и аспирация да има, пак няма да изсмуче всичкия дим. Най малкото ако го направи вътре ще стане див студ от зимата, а тогава никой няма да иска да седи вътре нали? Нито пък собственика ще иска да плаща скъпо и прескъпо за отопление.

#16 Гризли 13.12.2011 в 21:02:51

Rowan, точно за едно и също говорим - за правото на избор! За съжаление се получава така, че обикновено на непушачите не им се предоставя избор - от гледна точка на пушачите довода винаги е "като ти пречи дима, излез..." А защо, обичам да питам пушачите, ти не спреш да пушиш? Никой не ти пречи да пушиш, твое лично право си е... Но когато използваш правото си, нарушавайки правото на отсрещния, тогава вече няма права за никой... Не визирам теб точно, по принцип говоря! В завода, в който работя, си имаме стая на техниците... Някои колеги пушат, но като цяло вентилацията е добра и не ми пречи чак толкова... Но редовно има началник-смени, разни кифли, които идват да пушат в нашата стая (въпреки, че си имат собствени стаи, има и стая за почивка. В която между другото за непушачите няма шанс.) Та като дойдат тези кифли и като запалят 3 цигари, аз направо отварям вратата. При което температурата от цеха (12 градуса) директно влиза вътре и тези откачат. И започва едно споглеждане, едно мърморене, едно мрънкане от типа "На какъв се правиш?!"... Все едно аз съм отишъл да НЕ пуша и да им преча в техните стаи... И какво излиза - мен дима ме дразни, аз се тровя и вмирисвам и не ми е приятно, но пък за сметка на това съм виновен, че ги държа на студено... Нарушавам и правото на цигара с кафе! За това ти говорех - аз съм в правото си, моето право е нарушено, а ме изкарват виновен за това, че си търся правото на чист въздух! За съжаление 98% от пушачите са така... А точно това е, което най-много дразни - че пушачите все скачат, защото прават им били нарушени... А нашите права?! ПП: Радвам се, че мислиш така! Това е добре, значи много добре знаеш за какво говорим в крайна сметка...

#19 dedogo6 13.12.2011 в 22:28:32

сЯ да кажа аз и мойто мнение: 1. @lele male, с тебе съм от секъде! 2. Всички останали , дето мрънкате , че дрехите ви смърдели на кенеф - има заведения с отделени зони - казаха ви го! 3.Ако аз бях собственик на заведение, и съм инвестирал 10-15 бона за това разделение - кой ще ми ги възстанови: а: Държавата, чиито закон съм спазил или б: изчезналите ми клиенти, които за съжаление повече са пушачи, от колкото непушачи. 4.Ако не можете тия дето не пушите, да си избирате компанията и приятелите , за да не ви пречат - да дойда освен аз да го правя или какво? 5.Европа - дреме ми за Европа точно толкова, колкото и на нея и дреме за нас. Последно може би - аз съм пушач, и все си мисля , че не паля цигара нито в болница , нито където има табела пушенето забранено , но знаете ли колко мърлячи, които не пушат ,съм виждал да си хвърлят отпадъците , където не трябва - нали и това е забранено бе , що не се спазва?! Освен това, тази забрана не ме касае, що се отнася до заведенията, защото вече не мога да си позволя да ходя там - те вече са ме загубили като клиент отдавна, но сега ще загубят още и ще почнат да намаляват , пък нека да са само за непушачи, нищо против нямам. А , забравих - една покана от мен към не пушачите - заповядайте вечер между 17-19 часа на Цариградско шосе, посока Орлов мост, като не забравяте да си завъртите клапаните на климатиците да не въртят въздуха в купето на 15 годишния ви дръгел, така ви гарантирам екстра надрусване с нафтови пушеци , и за мезе отровни бензинови изпарения. Аз също пътувам по това време натам, ама си пала цигара и не усещам.. . То още колко спам ще мине покрай тоя закон, та ще си зема резервна клавиатура ,и нов пепелник...

Новините

Най-четените