Справянето с бездомните кучета - за 4 години?

"Некоординирани, недостатъчни мерки, а не законодателни неуредици, са причината за проточването на проблема. Кучетата ни могат да изчезнат от улиците на страната ни за по-малко от 4 години усилена работа", съобщиха от Animal Rescue София, цитирани от БГНЕС. Организацията стопанисва най-големия приют и кастрационен център в България заедно със Столичната община.

Все повече европейски столици, където има проблем с кучетата, преминават към Кастрирай-и-върни, казват от Animal Rescue София. Те дават за пример работещите програми в Букурещ, Атина, Киев и Истанбул като настояват за контрол над собствениците на животни в града и предградията като посочват ниските бройки регистрирани животни и липсата на база данни за тях като основен проблем.

"В рамките на 10 години кметът Софиянски изби над 100 000 кучета, вписвайки София във всички черни хроники на цивилизования свят. Въпреки това кастрационната програма започна с почти 40 000 кучета на улицата - евтаназията е доказано неработещ метод, колкото и да не им харесва на хората", коментира Стела Райчева от Animal Rescue София.

"Кастрацията обаче не е панацея - тя е част от комплекс от мерки, които трябва да бъдат взети, за да изчезнат кучетата от улицата. А именно: строг контрол над собствениците и регистрация на всички животни; сурови санкции за изоставяне на кучета; образователна и информационна програма и т.н." допълва тя.

Между 10 и 15 хиляди нови кучета се изхвърлят в София от дворове и стопанства всяка година - такива са изчисленията, представени от британския експерт Робърт Смит на срещата му с кмета Йорданка Фандъкова през 2011. Англичанинът, известен с проект намалил бездомните кучета с 90% в северна Румъния по метода Кастрирай-и-върни, беше в София по покана на общината през 2011. Той призова кмета към утрояване на усилията по кастрацията на уличните и дворните животни като препоръча да се работи "като във военна кампания".

"В България няма никакъв контрол върху основния източник на проблема - дворните кучета. Не може във всеки двор да има некастрирано куче, да се изхвърлят бебета по два пъти годишно, а стопаните да не понасят абсолютно никаква отговорност" , коментират природозащитниците. "Като потъващ кораб. Изгребваме водата, а не запушваме дупката, откъдето непрекъснато влиза нова!" казаха още от приюта в Богров.

 

Фактите показват, че неправителствените организации държат всъщност в ръцете си почти цялата дейност по залавянето, обезпаратизитяване и кастриране на животните. Освен това стопанисват три от четирите общински приюта в София.

 

#1 Bobby_gBG 15.06.2012 в 14:49:56

Петилетката - за 4 години. А едни други преди време ни предлагаха и 800 дена. А некой верва ли още?

#3 lele male 15.06.2012 в 15:05:55

... "евтаназията е доказано неработещ метод" за справяне с бездомните кучета... Няма какво да коментирам! То планът си е съставен... След 45 години, като се налапат ще пеем: 45 години с кучета стигат...

#4 lele male 15.06.2012 в 15:09:24

Интересно ми е, дали в бюджета на столична община се предвиждат пари за обезщетения при ухапване от бездомни кучета?! А присмърт? И гробищните паркове в столицата са вече пълни, г-жо кмет! Ох...не знам...ох...аман!

#5 Дракон с кисело зеле 15.06.2012 в 15:24:34

Цитат: евтаназията е доказано неработещ метод, колкото и да не им харесва на хората --- Това, естествено, е абсурдно - НЕВЪЗМОЖНО е перманентното премахване на помиярите от улицата да е неработещ метод. Просто не е прилагано достатъчно масово, че да има резултат, да не говорим, че дори и най-ефикасната мярка сама по себе си не върши никаква работа. Трябват и други. Трябва да се изкорени вярването на адски много български кучкари, че кучката трябва да е раждала поне веднъж в живота си, примерно. Задължително кастриране на абсолютно всяко домашно куче с изключение на тези, чиито собственици са си платили за разрешително да ги развъждат. Прибиране в приют и евтаназиране след някакъв кратък срок на абсолютно всяко нерегистрирано по съответните канали куче, независимо дали е било в двор, на улицата или дори в апартамент. Зверски глоби за откачените бабки, които хранят уличните помияри и в крайна сметка си завъждат глутници. Зверски глоби и доживотна забрана за притежание на домашен любимец, по-опасен от златна рибка, за всеки, за когото с достатъчна сигурност се установи, че си е изхвърлил песа на улицата. Ако подобни мерки се въведат едновременно и се спазват, проблемът ще се реши за много по-малко от четири години.

#6 pepe 15.06.2012 в 17:58:38

Четири години ли? Абе тия луди ли са да говорят за 4 години? До кога ще ги търпим тия в България?

#7 Shash 15.06.2012 в 20:27:36

Както беше в онзи виц - "Ама госпожо, не сте ме разбрала, те ни хапят, не ни е*ат!"

#9 Дракон с кисело зеле 16.06.2012 в 19:09:56

Николай Мартинов, сори, ама това са глупости. Много против присъствието на песовете по улиците съм, но... Как точно ще гарантираш, че няма да го отнесе някое домашно куче? К`во, ще седиш и ще чакаш точно определеният пес да изяде храната? Не става така.

Новините

Най-четените