ГДБОП удари chitanka.info

От днес при опит да се влезе в chitanka.info се отваря thepiratebay.org., след като разпространението на книги в интернет пространството чрез този сайт бе пресечено от служители на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП).

Акцията е реализирана след разследване по сигнали на ощетени, сред които асоциацията "Българска книга", Съюза на преводачите в България и редица издателски къщи, съобщи пресцентърът на МВР.

Според информацията на пресцентъра шестчленната група действала при строго изградена йерархия и функции от различни градове в България. Всеки месец тя добавяла над 600 нови заглавия на книги от български и чуждестранни автори, речници, учебници.

По данни на спецполицаите, чрез нелегалния сайт, който е действал повече от две години, са нанесени щети на българската култура и книгоиздателска дейност за милиони левове.

"Виртуалната библиотека", от която се теглели пиратските литературни произведения, била укрита в помещение на софийска печатница. В хода на претърсванията са иззети сървъри и компютърни системи с пиратското съдържание.

Сървърът, на който е поддържан сайтът, е открит от антимафиотите на покрива на обществена сграда в София - достъпът до него бил затруднен, тъй като бил поставен в специална кутия, казват още от МВР.

Акцията е проведена от сектор "Компютърни престъпления и интелектуална собственост" в ГДБОП, под прякото наблюдение на СРП. Това е втората реализирана операция от Стратегията на МВР и плана за действие, приет от "Съвета за защита на интелектуалната собственост" към Министъра на културата на България, за ограничаване на интелектуалното пиратство.

#1 kraskasto 22.06.2010 в 22:38:23

Браво на държавицата в която живеем, че използува ресурса си за борба с "крадците" на интелектуална собственост - ученици и студенти ползващи този сайт! Тази държавица, дава ли си сметка, возейки се в скъпите лимузини, които ние обикновените данъкоплатци сме и купили... или черния хайвер и шампанското, с които преяжда на приемите партийни, които пак ние плащаме... дава ли си сметка, че вместо да изпише вежди, вади очи... ако ме разбира какво и говоря!? Когато нямаш пари да си купиш книга, учебник... струващ 20-30-50 лв, защото няма какво и да ядеш, въпреки, че работиш на два стана /образно казано/, какво ти остава? Остава ти да си изтеглиш книгата от нета. И това в България е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!? Но, не е престъпление да открадеш милиони левове... не е престъпление да убиеш някого за 2та лева, които притежава! Престъпление е да си свалиш книга от интренет и то безплатно, ЗАЩОТО НЕ СИ ДЕБИЛ И ОБИЧАШ И ИСКАШ ДА ЧЕТЕШ, АМА КИНТИТЕ НЕ СТИГАТ...! СРАМУВАМ СЕ И СЪМ ЯДОСАНА НА СЕБЕ СИ, ЧЕ ГЛАСУВАХ ЗА ТЕЗИ, КОИТО ДНЕС ИЗПРАТИХА МОМЧЕТАТА ОТ ДАНС ДА ЛИШАТ МАЛКОТО ЧЕТЯЩИ БЪЛГАРИ ОТ ТОВА, КОЕТО Е ТРУДНО ДА СИ ПОЗВОЛЯТ-КНИГАТА! Лесно е да се управлят идиоти слушащи чалга, тудно е с тези, които не слушат чалга! Колкото по-прост и неук народ, толкова е по-лесен за управление! Без уважение от мен към държавицата! Обичам си Родината, мразя държавата!

#2 Agamemnon 22.06.2010 в 23:12:34

Пускаш разбойниците и прибираш хората направили виртуална библиотека, достъпна за всички, които не могат да си подзволят да си купят книги. А, някъде преминават безметежнотирове и кораби с цигари, дрехи, храни и никой не ги вижда.

#3 rado84 23.06.2010 в 13:57:43

Де Го Бобът пак отчетоха дейност и пак направиха гаф. Мо'е ли да ги питам какво им пречеше този сайт? В страната има къде-къде по-крупни кражби и измами, но те се хващат за читанката. Нали е по-лесно да пресечеш нечий чужд джоб, отколкото своя... Защо мислите, че никой не се хваща да пресича контрабандните канали с цигари, хора, проститутки и т.н.? Защото и доходите на Дегобобците идват от тия канали. Много ясно, че няма да си резнат клона, на който седят...

#4 kraskasto 24.06.2010 в 21:43:23

ГДБОП не са виновни, те са просто машата, която вади горещите кестени от огъня! Важна е ръката, която държи машата...! Егати /без извининие!/, но се свършиха всичките тежки престъпления в тази държавица... живеем по мед и масло... та се вторачиха във виртуалните библиотеки! СРАМ И ПОЗОР! Да ги питам тия... случайно Пенчо Славейков... или Иван Вазов... не си ли потърсиха авторските права... или Димчо Дебелянов... или Никола Вапцаров... или Христо Смирненски??? Класиците търят ли си авторските права или ги търсят шайка графомани на които, ръчичките грозни и криви държат едни маши...! ВЪПРОС!!! А, отговор няма и да има-знам! Утре, пак ще ме броят електорат..., нооо... хайде, чупката!

Новините

Най-четените