Храмът на митаря и фарисея

Чували ли сте притчата за митаря и фарисея? Свети евангелист Лука говори за нея. В един храм влезли ревностен следовник на Моисеевия закон и митничар, презиран за користта си.

Първият показно отправил благодарност към Бога, изтъквайки колко стриктен е в спазването на канона, а вторият помолил за прошка, съзнавайки прегрешенията си.

По думите на Спасителя митарят се прибрал оправдан повече от фарисея, понеже всеки, който превъзнася себе си ще бъде унизен, а всеки, който се смирява, ще бъда въздигнат.

Сетихме се за тази притча покрай една актуална родна случка с участието на митар и фарисей. Тя, естествено, само бегло напомня онази от Светото писание, защото скромността и смирението са чужди в еднаква степен и на двамата.

В ролята на събирача на налози е бившият заместник шеф на управлението „Пътни такси и разрешителни” Павлин Паришев.

Спорно дали с усещането за каещ се грешник или воден единствено от прекалена суета, въпросният богаташ вдигнал в двора на незаконния си палат на брега на язовир Ивайловград параклис и го кръстил на себе си и брат си: „Св. Ап. Павел и св. Николай”.

Не стига това, ами на всичкото отгоре повикал и старозагорския митрополит Галактион да го освети.

Този, последният, естествено е в ролята на фарисея, който с чувство за изпълнен формален дълг си е прибрал сребърниците, несъмнено се е облажил на митничарската софра, но сега нахално плаши с възмездието на Всевишния бедните работници, получили заповед да разрушат градежа.

Иначе името на храма на притеснява божия служител, тъй като макар и не двойка светци, Павел и Николай все пак били стожери на православната вяра. За онези, древните, говорим, не за богобоязливия митничар и брат му.

Забелязвате, че в родния контекст библейската притча доста се усложнява. Ние пак имаме митар и фарисей. Митарят се моли в личния си параклис в задния двор на незаконния си имот (поне да беше проявил остроумие и да го бе именувал на св. ев. Матей, също митничар по професия). Миряните от региона нямат свободен достъп, тъй като за случаен човек е било невъзможно да припари във Веселото село на богоизбраните.

Фарисеят – владика пък приема „освещаването” не само като тайнство, но и като доходоносен бизнес, скрит зад името на Всевишния.

Светските закони важат избирателно, за разлика от светските благини, но това е язва, обхванала тялото на цялата ни Православна църква. Тя пее за онзи, който плаща и неясно по какви подбуди отделни попове клеймят певици като Лейди Гага и Мадона, като в лицемерието си многократно надвишават подобни разпътни поп-блудници.

Така у нас нито митарят се кае истински, нито фарисеят е толкова стриктен в делата си. Как смятате, кой ли от тези двамата ще си отиде по-оправдан; кой ли ще бъде издигнати и кой – унизен?

Едно е ясно. Бедните работници, които изпълняват законовите указания да съборят сградата, не бива да се страхуват за душите си. Каквото и да предприемат, те са много по-достойни и от този, който е изградил постройката, и от другия, който я е опял.

Защото ако Бог съществува, наличието на митничарски храм „Св. Ап. Павел и св. Стефан”, осветен от агент „Мишо”, би бил много по-голяма обида за него, отколкото срутването му.

#1 Мечока 30.08.2012 в 10:18:54

митничар когато на бирника, митничар викаш няма проблеми - толкоз ти е багажа. ама като започнеш да словоблудиш - лъсва цялата простотия, на кастата наречена журнализди .... долни, продажни, и най-лошото неподготвени ... Ако сакаше алегория да направиш, кака Драже - трябваше чиновническото съсловие да въвлечеш ... карай - толкоз можеш

#2 джачинта 30.08.2012 в 10:32:43

Когато човек има желание да се приобщи към религията и когато се сблъска с толкова грозни факти на лицемерие и сребролюбие в лицето на висшите свещеници, не е възможно да не се отврати. Напълно разбирам мои приятели, които искат да имат духовен живот и се задълбочават в източни религии.

#3 Мечока 30.08.2012 в 10:42:50

задълбочават в източни религии. кхм, човек, като не иска да направи нещо, винаги повод ще си намери ... я поповете виновни, я владиката ... да ходят, то това ни требе - будисти и сатанисти ...

#4 fata morgana 30.08.2012 в 10:43:56

Джачинта, това което се предлага в България под името „източни религии” е един много отровен коктейл от съмнителни разбирания, който в дългосрочен житейски план може да доведе до разруха дадена личност, въпреки че на един начален етап така наричаните „източни религии” (които всъщност въобще не са такива) изглеждат много по-напредничави от християнството, много по-логични и привлекателни.

#5 fata morgana 30.08.2012 в 10:47:56

Ето и един скромен цитат по темата: “Кандов говореше с убеждение. Той беше честно сърце; неразборчивото гълтане утопиите на разни социалистически доктринери беше смутило в него понятията за истина и лъжа; звучните слова и окръглените модни фрази значеха за него повече от реалната правда на живота; но той беше поразен от новостта им и желаеше да блесне с тях. Кандов страдаше от болезнения идеализъм на средата, дето бе живял досега. За да се отрезви, стигаше да постои няколко време в България. — И що значат, кажете ми — продължи студентът, — ония громки думи: целомъдрие, брак, съпружеска вярност, свети майчини обязаности и други нелепости? Просто експлоатация на слабостта на жената! — Гаче го чете на книга! — пришушна си попът. — Господин Кандов — възрази Недкович, — всеки разбран човек съчувствува на идеите, които изказахте в началото. Но вие правите вратоломен скок и падате в безумна крайност. Вие отхвърляте законите — не на мъжа вече, а на природата; вие подравяте вечните основи, на които стои човешкото общество. Какво ще стане в света, ако унищожим брака, фамилията, майката и отнемем на жената високото й призвание? Тук дядо поп разбра и се намуси. — Аз искам еманципацията й. — Пардон, вие искате деградацията й — обърна се Огнянов. — Господин Огнянов, чели ли сте философите, които са писували по женския въпрос? Съветвам ви да ги четете. — Кандовче! Кандовче! — обърна се попът. — Ами ти чел ли си евангелието?” На гости на поп Ставря, Под Игото Бедните работници, лицемерния поп и злия митничар. А ти чел ли си Евангелието?

#6 Scooby Doo 30.08.2012 в 10:51:05

А какво ни предлага Българската Православна Църква? Вяра срещу пари.

#7 fata morgana 30.08.2012 в 11:05:01

Скуби, по вашата логика трябва да стане следното: -да се закрие държвата, защото повече граби, а не дава -да се закрие футболът, защото футболистите ни се пропиват в чалгаклубовете -да се затворят болниците, защото измират родилки и бебета - да се затворят църквите, защото висшия клир е ДС Това, че са такива времената не е причина да се отрича напълно дадена институция, която е градена дълго и до сега е имала положителни и сплотяващи обществото функции.

#8 Rodrigo Diaz de Vivar 30.08.2012 в 11:11:00

Радвам се на Мечока, че има все още мислещи, четящи и разсъждаващи хора. Драги Драго, г'син Паришев беше заместник началник на Управление "Пътни такси и разрешителни" по шапката на Министерството на териториалното развитие и благоустройството. И връзката му с митниците по него време беше такава, каквато е връзката на фитосанитарните и ветеринарни инспектори по границите. Или те също са "митари"? Има няколко служби, които работят на границата, по полицейски маниер наречени "контактни служби". И да се генерализират всички като "митничари" е еманация на неграмотността, която не е редно да се наблюдава при уважаващ себе си журналист.

#9 янаки 30.08.2012 в 11:11:26

Защо тези които защитават поведението и на новобогаташите и на владиката, който „осветява” с тайнствата на вярата предметът на тяхната наглост и суета, не ни обяснят защо ОДОБРЯВАТ поведението на всички участници в този цирк. Толкова църкви има по селата, които са в окаяно състояние, защо тези разкаяли се грешници, не вземат да дарят пари за тяхното пооправяне? ВМЕСТО ДА НИ ПОУЧАВАТЕ, КАЖЕТЕ ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВИЕ САМИТЕ ТОВА, КОЕТО Е СТАНАЛО? Ако не можете, мълчете си, защото наистина това, което става е отвратително!

#10 fata morgana 30.08.2012 в 11:26:44

Отвратително е, че са си построили църква вместо да отворят казино в близкото село? Или публичен дом? Ако бяха направили второто случката нямаше да заслужи толкова внимание. Но в случая лицемерието дразни. Мога ли да знам с какво конкретно? С това, че престъпник е получил благословията на червен свещеник? Нямаше да възразявам, ако не течеше много масова кампания, хората да се обръщат срещу църквата. Логични подбуди има колкото искаш. Само, че цялостната тенденция е деструктивна. Питам се само защо Мечока още не ви е поставил въпроса: Какво вие направихте за тази църква, та се месите в делата и? Янаки, знаеш ли какво се чете в една българска православна църква на Велики четвъртък?

#12 Мечока 30.08.2012 в 11:46:06

fata morgana - щот ми писна ... на клесавци, няма какво да се обяснява. Просто не ги искам в черквата, и толкоз ... Когато си компетентен от църквата до ядрени реактори, положението е лабаво, затова БГто е на този хал - много разбирачи, никво действие ...

#13 паяка 30.08.2012 в 11:50:00

Сигурна съм, че работниците, които са наети да разрушават , се страхуват. Всичко около църквата се основава на страх, а не на вяра , надежда и любов. Въпреки, че, поне моето възприятие е такова, към такива частни параклиси и закупени с мърляви и кървави пари титли, с които да се кичат престъпници, та в моите очи е нещо кухо и незаслужаващо внимание, но не мога да се абстрахирам от отвращението си. Но шубето е голем страх.

#15 fata morgana 30.08.2012 в 11:57:34

Мечо, а тук вече идва моят въпрос. Защо църквата се затваря в себе си? Всичко друго го приемам – храмове открай време се строят с пари (нечии!!!) Само веднъж ми се е случвало да ходя на събиранията на една секта и там входа беше заварден от неколцина православни доброволци и хората правеха всичко по силите си. Атеистите не ме вълнуват в случая. Но тези, които залитат по врачки и други дивотии са сериозна тема. Не ми казвай само, че аз не правя нищо по въпроса, защото аз правя. Къде как срещна теософи и всякакви такива не приключва спора докато не отстъпят, поне видимо.

#16 Мечока 30.08.2012 в 11:58:22

се страхуват - ми страхуват се, ти ръка върху храма Господен ако вдигнеш .... Осветен е, няма как да го разрушиш - ама тука има и нещо друго. тея дето заповедта са издали - тея що ядове ще берат ... Спомням си на Костов, адвокатката, зачинила разкола, умря от скоротечен рак за има няма 3 месеца ...

#18 Мечока 30.08.2012 в 12:02:38

Защо църквата се затваря в себе си? - Тук не знам. Всяка църква е отворена за всеки, който идва. Портите не са затворени, ама усилие се иска бе, джанъм ... Па постой, па попитай, ако на едно място не ти отговорят, па отиди на друго? Ако това е изпитание пратено за теб от Господа? ЗАщо БТВ'то вместо в събота да ми показва некви кучки, не направи едночасово религиозно предаване ... Аз, едно знам, владика се става само с Божията помощ, ама защо Господа е направил един, или друг владика,, и какъв път трябва да извърви Църква с него - това само Господа го знае, и ние надали ще разберем някога ...

Новините

Най-четените