Отвсякъде надничат великденски зайчета, а в лапичките им - моркови. Оранжевите зеленчуци обожаваме на салата - било то със зеле, с настъргана ряпа или само със зехтин. Напоследък ги похапваме и като здравословни солети, тоест моркови, нарязани на тънки пръчици и потопени в сол и зехтин.
Англичаните пък се сещат, че сладникавите сочни моркови стават и на великолепен десерт.
Разнообразни кейкове и пудинги с моркови се приготвят от XVI век, като обикновено в тях са се влагали и остатъци - стар хляб на трохи, изостанали плодове и мармалади, останали по шкафовете подправки като карамфил и индийско орехче.
А и захарта и медът били скъпи и е трябвало да се разчита на естествената сладост на морковите и другите съставки.
През XX век обаче тортата от моркови преживява ренесанс и се превръща в обичан пролетен десерт и в Европа, и в САЩ.

В Америка сладкишът се прочува и като "Тортата за развод", защото така е наречена в надраскана на лист от тефтер рецепта. Начинът на приготвяне се предава от домакиня на домакиня, а заедно с това и наименованието "Торта за развод" и дълги години никой американец няма представа откъде идва това.
През 2020 г. потребител в Reddit твърди, че листчето всъщност е на майка му, която често приготвяла морковена торта. Години след развода баща му за своя рожден ден със срам поискал същата морковена торта, защото наистина била толкова неустоимо вкусна.
Оттам тръгнало и името "Торта за развод", което се запазило у много домакинства.
Последното потвърждават и интернет коментиращите, много от които знаят морковения сладкиш със същото наименование. Почти всеки, който опита тортата, е категоричен, че тя е по-скоро за събиране и за пленяване на сърца с интересния си вкус и сочна текстура.
••• Една друга кулинарна класика - торта "Медовик", историята ѝ и рецепта - тук:
В България тортата от моркови е популярна най-вече от вица със Зайо, който няколко дена ходил в горската сладкарница и питал за сладкиша.
Първоначално там нямали от десерта, но най-накрая заредили от него, щом има търсене. Когато Зайо отишъл пак и попитал има ли торта от моркови, в сладкарницата гордо му отвърнали, че има. А Зайко злобничко възкликнал: "Много е гадна, нали?!".
Постепенно тортата от моркови става известна и у нас с различните си вариации и се убеждаваме, че не само не е гадна, ами е и невероятно апетитна. Че и лесна за приготвяне.

Ето необходимите съставки за форма с диаметър 20-25 сантиметра по рецептата за "Торта за развод":
- 300-400 грама настъргани моркови
- 200 грама ананас от консерва на кубчета
- 2 чаши брашно
- 3 яйца
- 1 чаша мед
- 1 чаша олио
- 2 чаени лъжици канела
- 2 чаени лъжици сода бикарбонат
- По желание - смлени орехи, стафиди, сушени плодове, карамфил

Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 170 градуса. В една купа се смесват брашното, канелата и содата, а в друга - олиото, медът, яйцата, ананасът и морковите. И в двете купи продуктите се разбъркват добре, за да се хомогенизират.
След това сухите съставки се изсипват при морковената смес и отново се разбърква до хомогенно тесто за сладкиш. Ако ще прибавяме ядки, сушени плодове или стафиди - моментът да ги сложим е преди окончателното размесване.
••• Коя е унгарската "Кралица на десертите" - разказваме тук:
Форма за печене се намазнява и набрашнява леко и в нея се изсипва морковеното тесто.
Пече се около 45 минути, като проверяваме с клечка, която трябва да излиза суха от сладкиша. При леко натискане десертът трябва да пружинира и да е пухкав.
От посочената смес можем да изпечем два отделни блата и да ги слепим със сметана, със сладко или с подсладено крема сирене. Сладкишът е вкусен и с глазура от сметана или крема сирене. Формички-моркови от захар пък се намират вече в сладкарниците и големите супермаркети.
Десертът може да се приготви и във формички за мъфини.