Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Торта от моркови - сладката пролетна звезда с вкусна история

От скромен десерт с остатъци до абсолютна класика Снимка: iStock
От скромен десерт с остатъци до абсолютна класика

Отвсякъде надничат великденски зайчета, а в лапичките им - моркови. Оранжевите зеленчуци обожаваме на салата - било то със зеле, с настъргана ряпа или само със зехтин. Напоследък ги похапваме и като здравословни солети, тоест моркови, нарязани на тънки пръчици и потопени в сол и зехтин.

Англичаните пък се сещат, че сладникавите сочни моркови стават и на великолепен десерт.

Разнообразни кейкове и пудинги с моркови се приготвят от XVI век, като обикновено в тях са се влагали и остатъци - стар хляб на трохи, изостанали плодове и мармалади, останали по шкафовете подправки като карамфил и индийско орехче.

А и захарта и медът били скъпи и е трябвало да се разчита на естествената сладост на морковите и другите съставки.

През XX век обаче тортата от моркови преживява ренесанс и се превръща в обичан пролетен десерт и в Европа, и в САЩ.

Снимка: iStock

В Америка сладкишът се прочува и като "Тортата за развод", защото така е наречена в надраскана на лист от тефтер рецепта. Начинът на приготвяне се предава от домакиня на домакиня, а заедно с това и наименованието "Торта за развод" и дълги години никой американец няма представа откъде идва това.

През 2020 г. потребител в Reddit твърди, че листчето всъщност е на майка му, която често приготвяла морковена торта. Години след развода баща му за своя рожден ден със срам поискал същата морковена торта, защото наистина била толкова неустоимо вкусна.

Оттам тръгнало и името "Торта за развод", което се запазило у много домакинства.

Последното потвърждават и интернет коментиращите, много от които знаят морковения сладкиш със същото наименование. Почти всеки, който опита тортата, е категоричен, че тя е по-скоро за събиране и за пленяване на сърца с интересния си вкус и сочна текстура.

••• Една друга кулинарна класика - торта "Медовик", историята ѝ и рецепта - тук:

В България тортата от моркови е популярна най-вече от вица със Зайо, който няколко дена ходил в горската сладкарница и питал за сладкиша.

Първоначално там нямали от десерта, но най-накрая заредили от него, щом има търсене. Когато Зайо отишъл пак и попитал има ли торта от моркови, в сладкарницата гордо му отвърнали, че има. А Зайко злобничко възкликнал: "Много е гадна, нали?!".

Постепенно тортата от моркови става известна и у нас с различните си вариации и се убеждаваме, че не само не е гадна, ами е и невероятно апетитна. Че и лесна за приготвяне.

Снимка: iStock

Ето необходимите съставки за форма с диаметър 20-25 сантиметра по рецептата за "Торта за развод":

  • 300-400 грама настъргани моркови
  • 200 грама ананас от консерва на кубчета
  • 2 чаши брашно
  • 3 яйца
  • 1 чаша мед
  • 1 чаша олио
  • 2 чаени лъжици канела
  • 2 чаени лъжици сода бикарбонат
  • По желание - смлени орехи, стафиди, сушени плодове, карамфил
Снимка: iStock

Начин на приготвяне:

Фурната се загрява на 170 градуса. В една купа се смесват брашното, канелата и содата, а в друга - олиото, медът, яйцата, ананасът и морковите. И в двете купи продуктите се разбъркват добре, за да се хомогенизират.

След това сухите съставки се изсипват при морковената смес и отново се разбърква до хомогенно тесто за сладкиш. Ако ще прибавяме ядки, сушени плодове или стафиди - моментът да ги сложим е преди окончателното размесване.

••• Коя е унгарската "Кралица на десертите" - разказваме тук:

Форма за печене се намазнява и набрашнява леко и в нея се изсипва морковеното тесто.

Пече се около 45 минути, като проверяваме с клечка, която трябва да излиза суха от сладкиша. При леко натискане десертът трябва да пружинира и да е пухкав. 

От посочената смес можем да изпечем два отделни блата и да ги слепим със сметана, със сладко или с подсладено крема сирене. Сладкишът е вкусен и с глазура от сметана или крема сирене. Формички-моркови от захар пък се намират вече в сладкарниците и големите супермаркети.

Десертът може да се приготви и във формички за мъфини.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените