"Тя не хвана чашата си за вино правилно, каквато е обичайната практика във висшето общество", отбелязва журналистът Дмитрий Киселев в шоуто си по руската държавна телевизия по адрес на Тереза Мей.
Сещате се за онази снимка на британския премиер в Лондон, на която се вижда как 61-годишната Мей отпива от чашата си с червено вино. Въпросната снимка стана част от кремълската пропаганда, като тролове и медии от Русия започнаха активно да се заяждат с британския министър-председател. От първоначалната реакция в стил "Тереза, прекалила си с виното" до коментари за роклята и тоалета и поведението й по време на приема на кмета на Лондон.
Въпреки цялата тенденциозност на тези коментари обаче, един елемент не може да бъде оставен настрана - Мей наистина не държи правилно чашата си за вино.
Ако на американски президент подобно нещо може и да се размине, за премиера на страната, където аристокрацията, монархията, традициите и целият този усет за елитарност все още значат много, това е грешка, която граничи с непростимост.
Там самата идея да подходиш по какъвто и да е неуважителен начин към виното е причина за високомерен поглед, какъвто аристократите отправят към нископоставени плебеи и простаци.
Ако трябва все пак да се даде разумно обяснение защо чашата се хваща за столчето, а не се сграбчва както е направила Тереза Мей, то е, защото, по този начин се избягва затоплянето на виното от телесната топлина.
Също така по стъклото не се остават онези досадни пръстови отпечатъци.
Деликатното държане на чашата за столчето й е далеч по-елегантен вариант от крещящото хващане на самата чаша.
Освен това има три други важни урока, които човек може да научи, когато става въпрос за чаша вино.
Какви са другите винени престъпления, които е добре човек да избягва във висшето общество?
1. Избягвайте малките чаши
Вероятно производителите на стъклени чаши ще са въодушевени да ви обясняват как едва ли не за всеки сорт вино трябва различна чаша. Е, всеки си гони интересите, както се казва, но все пак не е нужно да се издребнява чак толкова. Реално за повечето сортове вина една разумно голяма чаша с широко тяло и по-тясно гърло ще свърши работа.
2. Напълнете до правилното ниво
За една чаша далеч по-важно е до какво ниво е пълна отколкото каква форма е заело стъклото. Да оставите 2/3 от чашата празни ще ви позволи да завъртите виното виното така, че то да освободи аромата си и вие да можете да му се насладите най-пълно.
3. Подушете, преди да отпиете
Когато едно вино се предлага за дегустиране, едно бързо помирисване е достатъчно да се отличи онзи мухлясал мирис, който може да се причини от корковата тапа. В такива моменти добре е да се поднесе самата коркова тапа. Ароматът от нея може да ви каже дали въобще си заслужава да носят бутилката.
4. Виното се пие чисто
Лед, вода, лимони и т.н. могат да се слагат вкъщи, където никой не гледа и само ако така наистина ви харесва повече (все пак разни хора, разни идеали). Виното се пие чисто. Ако трябва да бъде студено, охлажда се самото вино. Подобни добавки само размиват вкуса му.
5. Оставете виното да диша
Добре е след отваряне на бутилката виното да се остави малко да поеме въздух. По този начин се стимулира разкриването на богатия аромат и омекването на танините. За тази цел е най-добре то да се налее в декантер или гарафа, но ако не разполагате с подобно нещо, можете просто да оставите бутилката отворена за няколко минути.