Спецсъдът след критиките по делото "Иванчева": "Не искайте от съда доброта, искайте справедливост"

"Не искайте от съда доброта, искайте справедливост" - такова обръщение се появи в сайта на Специализирания съд, отправено до "всички български граждани, в името на които правораздаваме".

Посланието не е подписано от конкретни служители на съда и не посочва повод, но може да се предположи, че адресира серията от критики след постановяването на присъдата срещу Десислава Иванчева в размер на 20 години лишаване от свобода по делото за поискан подкуп в особено големи размери. Съдията по делото е Иво Хинов.

14:45"Делото "Иванчева": Защо подкупът се наказва като убийство"

Ето какво гласи посланието на Специализирания съд:

"Правосъдието е висша ценност, ако се стреми към най-висшата - справедливостта!

Правосъдието се постига от Вас и нас ЗАЕДНО!

Правосъдието не е пошло. Има хора, които го опошляват.

Правосъдието не се произвежда в телевизията. То се ражда САМО в съдебната зала!

И милион пъти да чувате една гледна точка, тя си остава една.

Съдът чува всички!

Не искайте от съда доброта. Искайте справедливост!

Справедливостта е нашият труден път, който мнозина не са готови да последват.

Не питайте: "Защо сега?"

Никога не е късно да израснем!".

Позицията на съда идва ден след като зам.-главният прокурор Иван Гешев се опита да обясни причините за тежестта на наложената на Иванчева присъда.

"Това, че законодателят е предвидил еднакво наказание за убийството и за подкупа, означава само едно - че той е отчел обществената опасност и счита, че особено тежкият случай на подкуп в особено големи размери е сравним с едно убийство", каза Гешев пред БНТ.

#2 explorer 18.04.2019 в 18:29:27

Г-да съдии, написали горното. Спецсъдъдт беше създаден единствено с цел да бори повсеместно ширещата се корупция, която ни задушава на всеки ъгъл и всяко гише или бюро. Задушават ни кортежите със сини лампи, и мутрите с тъмни стъкла, които си плащат, за да безчинстват. Задушават ни всевъзможни плужеци на различни нива, които не се свенят да събират такса "спокойствие", да си искат доплащане, за да си свършат работата, да си затворят или отворят очите, според взятката и т.н. Тези дни и вие се вплетохте в корупционната примка, която ни мори. От вашето решение никой не остана с впечатлението, че се бори корупцията - напротив, остава извода, че ако си във властова позиция и не се отчиташ "където трябва", то биваш "сготвен" по вкуса на този, който плаща. Аман от такива съдии и такова правосъдие. За жалост това е в пълен унисон със терасата на председателя на комисията, която трябваше да бори корупцията от другия край

#3 deowin 18.04.2019 в 22:38:35

Почти всяко изречение завършва с удивителна. Според мен доста гузна съвест има зад това изявление, щом като тонът е толкова заповеднически и настоятелен. Когато ти се налага да настояваш с толкова удивителни, че това, което изразяваш, е достойна, честна и справедлива позиция, най-вероятно истината е точно обратната. Няма да чуеш Панов, например, да кряска, заповядва и изисква от публиката да признае, че е достоен човек, искрено загрижен за справедливостта в българското общество..

Новините

Най-четените