Кънев: Цацаров да разпореди проверка на търга за строежа на АМ "Хемус"

Лидерът на "Демократи за силна България" Радан Кънев заяви, че очаква главният прокурор Сотир Цацаров да разпореди разследване на търга за строежа на АМ "Хемус" от Ябланица в посока Варна, както и да провери думите на уволнената съдия Румяна Ченалова, че Делян Пеевски лично е избирал магистрати.

Има основание да се иска оставката на ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура", заради непрозрачната обществена поръчка за строежа на първите два лота от Автомагистрала "Хемус" от Ябланица в посока Варна, каза Кънев във Варна, цитиран от БНР-Варна.

Непрозрачната поръчка с победител анонимна офшорка, зад която прозират интересите на най-големите олигарси в страната, заплашва да провали целия проект за строежа на автомагистралата, смята Кънев.

Министерството на транспорта категорично пренебрегва проектите за икономическо и инфраструктурно развитие на Североизтока, то няма интерес от развитието на Черноморската и Дунавската стратегия, твърди лидерът на ДСБ. Доказателствата, по думите му, са, че въпреки обещанията, почти нищо не се прави по възстановяването на железопътната връзка Варна-Русе, както и за развитието на двете пристанища, няма развитие и на идеите за изграждане на втори мост над Варненското езеро, нито за развитието на пътната връзка Варна-Бургас и изграждането на детелината между Игнатиево и Варненското езеро.

Според него властта попада под опасна зависимост от ДПС и кръговете около движението.

"Това са същите кръгове, които избраха Пеевски за председател на ДАНС и предизвикаха фалита на КТБ", уточни лидерът на ДСБ.

"Доказателство за тази зависимост е не само проблемът с "Хемус", но и думите на съдия Ченалова за ролята на Делян Пеевски за кадруването в съдебната система.

В събота Румяна Ченалова даде интервю в "Тази събота" по bTV, в което каза, че преди назначаването си, определени магистрати са били водени при депутата от ДПС и крупен бизнесмен Делян Пеевски. Ченалова посочи, че има информацията от свой колега, от когото е разбрала и че посредникът между народния представител и магистратите е неназован кмет на окръжен град.

"Очаквам главният прокурор Сотир Цацаров да разпореди разследване на търга за строежа на "Хемус" и думите на Ченалова. Той трябва да възложи разследването на публично известни прокурори, които да се отчитат пред обществото, а освен това трябва да поиска международно сътрудничество от държави-членки на ЕС. Ако това не се случи, ще се затвърди убеждението, че Цацаров е елемент от тази зависимост", заяви Кънев.

Той не даде категоричен отговор дали неговата партия ще подкрепи евентуален вот на недоверие, внесен от "БСП - Лява България", но уточни, че ако вотът е заради здравната реформа, ДСБ няма да гласува "за".

Новините

Най-четените