Плевнелиев видя риск за председателството на ЕС заради руските санкции

Президентът Росен Плевнелиев предупреди, че България може да загуби председателството на Европейския съюз през 2018 г., ако промени рязко външнополитическите си позиции по санкциите срещу Русия или кризата в Украйна.

"Това председателство се случва в толкова важен момент, че ако България започне да изпраща погрешни сигнали или да разделя ЕС - например по санкциите срещу Русия - това ще има последствия", каза Росен Плевнелиев в "Панорама" по БНТ.

По думите му - освен председателството на ЕС може да се стигне и до "спиране на еврофондовете, както при Тройната коалиция и кабинета Орешарски".

Плевнелиев отказа да отговори на многократно задавания въпрос "Кой ще ни отнеме председателството".

Той напомни, че в първата половина на следващата година вече ще текат преговорите по Brexit и по новата фискална рамка на Европейския съюз.

"Има риск противопоставянето между Европейския съюз и Русия да навлезе в нов етап. Притеснявам се искрено дали се разбира цялата сериозност на ситуацията", каза Росен Плевнелиев.

Той посочи, че очаква новите правителства да ускорят и надградят постигнатото досега, както и че през следващите месеци цялата отговорност ще пада върху наследника му - Румен Радев.

"Той ще е единственият, който ще носи отговорността. Пожелавам му успех - по всеки от проблемните казуси, моят телефон е на негово разположение. Най-искрено съм готов да помогна", каза президентът.

Новините

Най-четените