Томислав Дончев: Десницата загуби политическата си физиономия

Що се отнася до така наречената "градска десница", тя до голяма степен загуби политическата си физиономия, заяви вицепремиерът Томислав Дончев след балотажа на 3 ноември.

В ефира на Нова ТВ той допълни, че не само в София, но и на много места партия ГЕРБ е била в позиция всички да играят срещу нея.

По тази причина Дончев е убеден, че на втори тур гласовете на десните избиратели в столицата са отишли за Мая Манолова или тези избиратели са предпочели да не подкрепят никого, но със сигурност вотът не е отишъл при Йорданка Фандъкова.

Вицепремиерът призна, че управлението носи със себе си и "ерозия и изхабяване". Той посочи, че един действащ кмет е виновен практически за всичко - от дупката по пътя до плочките, и това носи своите негативи.

Дончев категорично каза, че трябва да се направи анализ след местния вот къде ГЕРБ са се представили добре и къде - не.

"Анализ трябва да бъде направен област по област и община по община", каза вицепремиерът и се аргументира с думите, че "властта е много тежък товар и ако нямаш здрави плещи, вместо да станеш по-висок, ставаш по-нисък".

За София той уточни, че гласовете на етническите общности се разпределят по равно и че с клишето за ромския вот "трябва да се работи по-внимателно".

Така вицепремиерът отхвърли обвиненията на опозицията, че в ромските квартали масово се е гласувало за Йорданка Фандъкова.

Дончев каза още, че няма данни за грубо опорочаване на изборния процес и че в хода на кампанията различните опоненти винаги пускат сигнали. "Това е от компетенцията на съда и не ни притеснява", допълни той.

Вицепремиерът изрази и убеждението, че в тази година и половина, която остава до парламентарните избори, трябва да се проведе дискусия и да се види какво може да се "ремонтира" в Изборния кодекс.

Новините

Най-четените