Как един баща забави смъртта, за да види дъщеря си олимпийска шампионка

Маргарита Мамун стана олимпийска шампионка още преди да навърши 21 години. Състезаващата се за Русия гимнастичка спечели титлата в многобоя в Рио, но златният медал от Олимпиадата е имал голямо значение не само за нея, но и за баща й.

Маргарита е родена на 1 ноември 1995 г. Баща й, Абдула Ал Мамун е с бенгалски корени, откъдето идва и прякорът й – Бенгалския тигър.

Абдула емигрира от Бангладеш в Русия, където става морски инженер. В Русия се запознава и с майката на Маргарита – Анна, която е бивша гимнастичка. Впоследствие, на бял свят се появява една от най-екзотичните шампионки в художествената гимнастика.

Мамун, със своите бенгалски и руски корени, се превръща в сензация по света, но когато красотата ти е гарнирана и с успехи, това е съдба на истинска шампионка.

Преди началото на Олимпиадата рускинята имаше седем златни медала от световни първенства и четири от европейски, но винаги оставаше в сянката на сънародничката си Яна Кудрявцева.

Интересното е, че Кудрявцева е с две години по-малка и винаги е била смятана за по-талантливата от двете, които започват кариерите си заедно. И въпреки свирепата вътрешна конкуренция, са изключително близки.

Подобно се очакваше да се развият нещата и на Игрите, но не така мислеше Мамун.

Маргарита обаче заминава за Рио със свито сърце.

Когато каца в Бразилия, научава, че на баща й му остават два дни живот. Толкова му давали лекарите. Абдула се е борил с рака дълги години и е бил на път да почине, докато дъщеря му се състезава на най-големия спортен форум на другия край на света.

Рита, както казват на галено на Мамун, е трябвало да се опита да забрави за баща си, поне за няколко минути, за да може да се концентрира и да изиграе съчетанията си.

„Единственото нещо, което можеш да направиш, когато излезеш, Рита, е да се молиш баща ти да е добре“, казва й треньорката преди началото на състезанието.

И чудесата следват едно след друго

Маргарита Мамун стана олимпийска шампионка, а първа я поздрави голямата фаворитка за титлата – сънародничката й Яна Кодрявцева, която остана втора.

💛

A photo posted by MARGARITA MAMUN (@ritamamun) on Oct 18, 2016 at 8:58am PDT

Другото чудо обаче е много по-голямо. Абдула Ал Мамун не се подчинява на прогнозите на лекарите и дочаква завръщането на дъщеря си в Русия. Успява да се порадва на успеха на малката си Маргарита и да подържи златния й медал. И само ден по-късно да си отиде този свят.

„Мога да боря от 1 до 10 на бенгалски. Баща ми ме учеше, като бях малка“, разказва гимнастичката пред „Ройтерс“. Титлата на Мамун донесе радост не само на Русия, но и на Бангладеш.

Като малка, Рита се състезава за страната, преди да получи повиквателна за националния отбор на Русия. Затова и в Бангладеш чувстват олимпийската си титла като своя. Първия изобщо олимпийски медал в историята на страната, бил той и неофициален.

Олимпийската шампионка е в щастлива връзка с друг олимпийски боец на Русия – плувецът Александър Сухоруков. Той не успя да спечели медал за страната си, но е подкрепял приятелката си от трибуните.

„Мога само да кажа, като спортист, че е много по-трудно да стоиш и да гледаш, без да можеш да направиш нищо. Много по-лесно е да се състезаваш. Единственото, което можеш да направиш, е да викаш и да свириш“, казва Сухоруков пред „Р-Спорт“, като добавя, че щом Рита се е качила на почетната стълбичка, е решил да й предложи брак.

Единственото, за което, може би, ще съжалява Маргарита, е, че баща й няма да може да я заведе до олтара. В същото време обаче може да бъде доволна, че Абдула я видя като олимпийска шампионка.

Мой герой. Я люблю тебя.

A photo posted by MARGARITA MAMUN (@ritamamun) on Sep 1, 2016 at 1:07pm PDT

#1 Vincent MoFo 28.11.2016 в 21:44:07

Маймун ?

#2 Stefanov 29.11.2016 в 11:11:50

Vincent MoFo #Идиот!

Новините

Най-четените