96 години любов

Преди 96 години на българския празник 24 май ученици от столичната Втора мъжка гимназия (днешно 22 СОУ) създават спортен клуб Левски. Идеята за името е на Борис Василев-Боркиша, който е първият касиер на дружеството и играе за Левски шест сезона - до 1920 г.

Основаването на дружеството е замислено още от 1911 г., но размирното време на Балканските войни не позволява това да се случи. В епохата на родолюбие и стремеж към обединение на всички българи в една държава, няма как да бъде избрано

по-естествено име от това на Апостола на свободата за патрон на клуба, който ще носи спортната слава на България.

В наши дни често се чуват обвинения за това, че един клуб си присвоява това свято за цялата страна име и че по света нямало практика отбори да се кръщават на национални герои каквито са Левски, Ботев или Волов. Нито едното е вярно, нито другото.

Няма как Апостола да бъде присвоен и никой не отнема правото на тези, които не подкрепят футболния клуб Левски, да тачат най-великия българин в досегашната история, вместо да скандират мръсотии в съчетание с неговото име.

Що се отнася до другия довод - дори и да не съществуваха други такива клубове, няма нищо лошо в това България да е пример за останалите страни и е твърде комплексарско да се твърди обратното и да се следват само чужди модели.

Създаването на дружество Левски от група ентусиасти, обичащи спорта и родината си, е акт на любов - любов, която съпровожда тяхното творение през тези 96 години. Животът на клуба е съпроводен с много трудности, особено по време на комунистическата власт, когато е прекръстван, обединяван с други клубове и разформирован, но въпреки това успява да се съхрани като най-обичаната институция в страната.

Именно в този мрачен за България период отборът, носещ името на Апостола на свободата става и символ на опозицията срещу режима. След промените Левски доминира на футболната сцена у нас, но и преминава в нова фаза от съществуването си - от 1997 г. клубът е приватизиран и е собственост последователно на Томас Лафчис, Михаил Чорни и Тодор Батков.

Всички, които обичат Левски, мечтаят, че един ден, подобно на испанските колоси Барселона и Реал, и в синия клуб десетки хиляди привърженици ще притежават акции и с гласовете си ще делегират управлението на избран от тях президент.

Защото футболен клуб Левски е синоним на любов вече 96 години и футболен клуб Левски има един суверен и той е народът!

Тагове: левски

Новините

Най-четените