Насилникът на гимнастички бе осъден на 175 години затвор

Бившият доктор на олимпийския отбор по гимнастика на САЩ Лари Насър получи присъда от 175 години затвор, като ще може да кандидатства за ранно освобождение най-рано след излежаване на първите 40 г.

Насър чу присъдата си, след като в предишните дни почти 160 от жертвите му свидетелстваха срещу него.

Съдия Розмари Акуилина отказа да приеме извиненията на Насър и ги нарече „неискрени“, добавяйки: „Колкото се радвам, че чух признанията на толкова много от жертвите, още повече съм горда и привилегирована да ви осъдя.

Защото, г-не, вие не заслужавате да се разхождате като свободен човек никога повече през живота си. Не бих насъскала кучетата си срещу вас дори. Току-що подписах смъртната ви присъда.“


Насър пледира виновен по 10 от обвиненията за сексуално насилие срещу момичета и млади жени, сред които и няколко олимпийски шампионки на САЩ.

54-годишният лекар вече бе осъден на още 60 годни затвор за притежание на хиляди снимки с детска порнография.

Историята накратко

В продължение на седем дни историите на жертвите бяха подобни. Всички свидетелстваха за това, че са ходили за възстановителни процедури при д-р Насър, той ги е убеждавал, че методите му работят, а тъй като в началото още са били твърде малки, не са осъзнавали, че са били сексуално насилвани.

Съдия Акуилина разкри, че Насър е написал писмо до нея, в което определя обвиненията срещу себе си като „изфабрикувани“ от жени, които се стремят към пари и слава.

Присъстващите в съдебната зала имаха възможност да чуят част от него, която съдия Акуилина прочете.

„Бях добър доктор, защото методите ми работеха, а пациентите, които сега ме обвиняват, са същите, които ме възхваляваха за работата ми преди.

Няма нищо по-опустошаващо от гнева на отхвърлена жена“, пише в него Насър.

След като присъдата му бе произнесена, последваха аплодисменти в залата.

Сред момичетата, които дадоха свидетелски показания, са олимпийските шампионки Али Рейзман и Джордин Уибър. Съотборничките им Макейла Мароуни, Габи Дъглас и Симон Байлс също признаха, че са били обект на сексуално насилие от страна на Насър.

Още през 2014 г. е проведено разследване срещу Насър след съмнения в методите му на работа в щатския университет на Мичиган (MSU). Лекарят е отстранен за три месеца, след което е възстановен на поста си.

През 2015-а шефовете на американската гимнастика тихомълком късат връзка с него след години работа на Насър с олимпийските надежди на САЩ.

Насър продължава да приема пациенти в частната си практика до 2016 година, когато се появиха и първите големи обвинения срещу него.

В следствие на присъдата ректорът на MSU Лу Ан Симон подаде оставка, а от местните власти и университета обявиха, че ще се проведе допълнително разследване в опит подобно нещо никога повече да не се повтаря.

#1 Шамито 25.01.2018 в 14:13:47

Прочитайки думите на съдията пропити с толкова емоционален заряд приемам присъдата за лично отношение.Затова правосъдието няма нищо общо с правдата защото съдията също е човек със своите лични пристрастия.Не Ви ли прави впечатление че се вади този процес по модерното за нашето време сексуалнно насилие.АЗ ако имам достатъчно пари мога да намеря 1000 човека които да потвърдят че съм сексуално насилен примерно от Бат Бойко.Е кой съдия ще има смелост да го осъди на 175 години.Ах тази велика курвенска демокрация.Насилили Го днес-Той чака удобен момент да разкрие това.

#2 Оби Уан 25.01.2018 в 14:50:40

Шами, ставаш смешен понякога, в опита си да оплюеш "курвенската демокрация"... Какви 1000 свидетели те гонят - "Насър пледира виновен по 10 от обвиненията за сексуално насилие срещу момичета и млади жени".

#3 Гризли 25.01.2018 в 15:44:53

Съгласен съм с Шами за едно - съдията няма право да се изказва по този начин. Нейната/неговата работа е да отсъди според закона и съвестта си, а не под влиянието на емоции. "Не бих насъскала кучетата си срещу вас дори. Току-що подписах смъртната ви присъда.“ - това е абсолютно абсурдно и недопустимо! Това наистина означава отмъщение, на практика Линч! И аз съм привърженик на даването на присъда за всяко отделно престъпление. Жалко, че в България няма такова нещо. Тогава няма да има рецидивисти с по 20 присъди, които излизат на свобода след 5 години, например... Като осъдят някой на 80 години никой не може да обвини съда, че е осъдил престъпник на доживотен затвор - напротив, просто си излежава наказанието. Да не е умирал от старост, съдът не е виновен за това... Но такова лично отношение, изразено от съдия - това за мен е непрофесионално, нечестно и абсурдно! Няма демокрация или законов ред чрез Линч... Е, в Америка вече може и да има...

#4 boris 25.01.2018 в 15:54:15

Евалла, тоя е таковал повече гимнастички от Митьо Питона! Може вече да си умре спокойно!

#5 Оби Уан 25.01.2018 в 16:09:05

И в същото време в Бг: "...56-годишният пастир стана жертва на скучаещи ученици през април 2016 година. Тогава тинейджърите първо го напили и надрусали, после го смлели от бой и накрая го изнасилили с дървен кол. До днес Николов е с трайни увреждания на дебелото черво и пикочния мехур. След споразумение с прокуратурата в края на 2016 година Т. И. на 17 години и 20-годишният Христо Христов получиха условни присъди от 12 месеца лишаване от свобода. Сега те ще трябва да заплатят и обезщетение от 100 000 лева на пастира за страданията, през които е преминал след гаврата им..."

#6 bludniq_sin 25.01.2018 в 17:15:27

"Колкото се радвам, че чух признанията на толкова много от жертвите, още повече съм горда и привилегирована да ви осъдя." За такова изказване в течащ все още съдебен процес и в съдебна зала следва моментално искане за отвод на съдията и искане за ново дело с нов състав. Очевидно е, че дори и да е виновен (вероятно е) тоя не е имал справедлив съдебен процес.

Новините

Най-четените