Неволята иде на помощ

Вечната тема за намаляване на отборите в „А" група май ще получи развитие по обичайния за България сценарий - с „повикване на неволята". След като през лятото БФС разви постепенна стратегия за отпадане на 4 и влизане само на 2 тима с поглед към 2014 г., още в края на септември е ясно, че трудно първенството ще завърши в сегашния му формат. За съжаление обаче това не е естествен подбор. При него наистина отпада по-негодният и мършав. В нашия футбол има подбор на кого да се пусне живителна система, и на кого - не.

Първо финансовата криза е на път да откаже поне два тима - Ботев (Враца), чиито собственици с лъскави обувки и зализани коси скоро май ще си поемат пътя и физически, след като го намекнаха документално, както и Миньор, където просто свършиха парите. И двата отбора освен това би трябвало да са под прицела на прокуратурата, за която наскоро един мастит генерал, шеф на футболната комисия по феърплей ни каза, че пипа здраво и се самосезира за някои мачове. Сред тях са и двубои на Етър, което може да значи, че и този тим няма да успее да я докара до лятото.

Всъщност, нека бъдем сериозни по въпроса с прокуратурата. Ако тя трябва да разследва наистина, да се вслуша в народния глас. При липса на мачове по телевизията, ясно е, че зрителите на стадиона виждат единствени случващото се. Подобните сценарии при пораженията на Миньор с 1:4 от ЦСКА и 1:5 от Локо (Пд) не може да не направят впечатление. Ранен гол за перничани и обрати с голяма разлика. Не че има доказуем нередовен мач, особено у нас. „Само търсите под вола теле", бихме чули, ако директно кажем, че този или онзи двубой е изигран по сценарий. Вероятно е така - ние сме криви, че ни изглежда лесен начинът, по който миньорците спират да копат под краката на "армейците" през второто полувреме, след като през първото не са им дали да дишат.

Няма как да го твърдим и за случилото се в Стара Загора, очаквано от седмица в града, както май и в цяла България. Разбира се, няма нищо по-нормално от това Левски да бие на мястото, където го прави редовно. Често с обрати, често драматично. Но след като прокуратурата се сезира по сигнали в сайтове за някакви мачове от „В" и „Б" групите, нека хвърля по едно око и на елитните двубои. Лесно е да ни кажат, че има нещо съмнително в Етър и Пирин (Гоце Делчев), но дали футболните ченгета биха имали смелост поне да разгледат мач между два клуба, в които за последните 20 месеца по идентичен начин бе „назначен" държавен спонсор, а и не спират да си разменят играчи (и един треньор).

Съвсем ясно е, че няма да бъде разгледан и нито един двубой на шампиона, който се радва на такъв комфорт от медии и футболни власти, че чак е леко неудобно. Липсата на ТВ покритие улеснява подхода. В първенство, в което се случват сума интересни процеси, вече има два отбора, които за 5 кръга натрупаха 5 точки аванс пред останалите.

Да не говорим за изпадащите, там май няма да има дори битка, ако 3 или 4 отбора бъдат извадени от групата за корупция или се откажат по финансови причини. Излишно е да споменаваме, че не е под радара на ченгетата и клубът, който поддържа най-тесен контакт с Коко Динев и е пълен с негови играчи. За които отново (естествено) не се знае да са играли някога в мачове, контролирани отстрани.

Да не говорим, че същият този клуб от центъра на София досега вероятно трябваше да е фалирал, ако не бе благосклонното око на един куп институции. Същото важи и за друг столичен отбор, който играеше близо до битака със скарите и шумната чалга, докато стадионът му получаваше по милост лиценз.

Изобщо - имаме разследвани, имаме бедстващи финансово, но и имаме и по правило чисти и честни отбори, както и такива, които получават помощ в нужда. Те или са твърде популярни, или са твърде добре закриляни.

Така няма да успеем да я докараме до никъде. Финансовата криза може да извади ботев-враците и миньоровците от елитната група. Прокуратурата може да изхвърли етърите, да си разследва на воля и спартаците. Това, което ще се постигне, е да бъдат задълго извън футбола цели центрове, които и без това не бяха на картата известно време. Защото „държавни" спонсори за тях няма, а протекциите пред прокуратурата се пазят за по-големите.

Така е било, така и ще бъде.  Списъкът на фалиралите в последните години е с Пирин (Благоевград), Спартак (Плевен), Етър... Изваждан за корупция е например Янтра. Нищо, че още документи от заседания на ЦК на БКП от 80-те доказват, че играта у нас е заразена и участват всички. Отскоро тези документи вече можем да видим с очите си. Тогава са замесени и грандовете, но, както и сега, те остават извън радара на прокуратурата.

Как беше приказката за „майката и мащехата"?

Новините

Най-четените