Паниката Бербатов

Националният отбор сложи кръст на един цял цикъл и тръгва по пътя на нови лидери. В състава на Любо Пенев за първия му мач липсват тримата, които бяха символ на тима (и неуспехите му) през изминалото десетилетие. Бербатов, Стилиян и Мартин. Няма ги.

Беше неизбежно един ден да видим списък без трите имена. Те са надхвърлили 30-те, имат общо над 250 мача за България и вероятно аргументът с време за промяна ще се стори солиден. Но трябва да имаме и едно наум - без тримата най-качествени играчи, които имаме  през новия век, ще бъде адски мъчно да съставим отбор, готов за равна битка дори със средноевропейски сили.

В контекста на един списък с 22 имена, пак най-важно е отсъствие. Защо го няма Бербатов? Нали е имало разговор с Пенев по телефона? Ясно е, че на Димитър му се играе отново за България, личеше по начина, по който в Манчестър обясни на българските журналисти, че телефонът му е включен, ако някой иска да го покани. Ясно е също, че Любо Пенев осъзнава колко различна ще е класата на отбора с Бербатов в него. Какво продължава да спъва това да се случи?

Паниката „Бербатов" вече е сериозна тема за разговор. Преди 2 години нападателят бе титуляр в Манчестър Юнайтед, несменяем и капитан в националния, лидер. Отказа се от държавния тим по някакви негови причини. В правото си е. След това обаче загуби и титулярното място в Юнайтед, където играе все по-рядко.

Оказва се, че най-талантливият ни играч и гордост пред Европа е започнал от начало едва 16 мача в последната година. 16 титулярни мача за 12 месеца, а от тях само 8 са за първенство! Това е изключително малко, пък било и за клуб като Юнайтед. Казват, че там тренировките са на нивото на мач от някое първенство като нашето. Но е ясно, че без мачове няма добра форма и ритъм на игра.

Така без национален отбор, без титулярни мачове в клуба му, Бербатов започва леко сякаш да се паникьосва. Защото нехайният вид на човек, който няма губещ ход, вече сякаш отстъпва място на трезвата преценка, че е звезда, която не получава достатъчно изява за класата и таланта си. Вероятно и в този ред на мисли идва промененото отношение към националния отбор и видимото желание да се завърне в него. Но - поне до края на май и това няма да се случи и така сезонът на Бербатов ще продължи с няколко епизодични „поддържащи роли" в Театъра на мечтите.

Паниката е сериозна. Бербатов е на 31 години. Националният отбор има нужда от опита и класата му поне за още 2 квалификации, а Юнайтед явно лесно го заменя. Време е 30-милионният да направи своя избор според актуалната ситуация. Преди две години нещо го подтикна да избере клуба пред националния, но сега май е време да облече пак екипа на България, както и да помисли за място, където да играе по-редовно. Иначе просто ще си прибира приятната заплата и ще присъства на събития като подписването на поредния рекламен договор.

Ако сте гледали внимателно интервюто му от Манчестър преди няколко дни, в очите му не се четеше желание за последното. Той иска да играе. За първи път сякаш вече му пука, че е резерва, па макар и в Юнайтед. В пакет с това, сякаш го тегли и към националния, защото му липсват големите мачове. В клуба си не ги получава, използват го като периферен играч за отстраняване на леки препятствия от рода на Уигън и Фулъм.

България е в група с Италия, Дания, Чехия - ще бъдат славни мачове. Паниката в очите на Бербатов подсказваше, че той не иска да ги пропусне. Не и заради седенето на пейката в Манчестър. Остава само да бъде направена крачката, която явно с телефонния разговор с Пенев не е измината.

Някои неща май не са за телефон...

#1 Rodrigo Diaz de Vivar 15.02.2012 в 09:06:19

Интересно, що някой трябва да търси гадженцето Бербатов за националния, след като той му се подигра. Направи се на пич и понеже сега се видя че не е, айде сега да му се обаждат. Не. Сега трябва той да удари коляното, да целуне ръка [или нещо друго] на националния и да чака решението. 21 Май 2010 "Повечето от вас знаят за какво сме се събрали. Напускам националния отбор. Това е лично мое решение и не се чувствам длъжен да посочва мотивите за него. Ще сторя това по-скоро от уважение. Причините за отказването ми са много. Насъбраха се много фактори, които ме накараха да взема това решение. Не се сърдя на никого. Чувствам се изчерпан с екипа на България, а и психическото натоварване идва в повече понякога. Преди много време си бях обещал, че ако до 30-ата ми годишнина нещата не вървят по план, ще дам път на младите. Уведомих селекционера на България – Станимир Стоилов, който бе наясно с това мое решение много преди всички останали. Знам, че има много млади момчета, които с нетърпение чакат да бъдат повикани. Тези момчета ще покажат нужните качества. Имам дъщеря и семейство. Не искам стреса да го пренасям от игрището в къщи. Като имаш много причини и те се съберат, е нормално да се стигне до решение. Не съм стигнал до там, където съм в момента, със сърдене. Всеки го критикуват. Все някога обаче трябва да се каже "Стоп". Имам си план и си го изпълнявам. Мнението на хората не може да ме откаже от нещо. Някои момчета се притесняваха от мен и това им попречи да разкрият в пълна степен своя потенциал. Сега това няма да е фактор. Пожелавам успех на всички в представителния ни тим, защото България може да се класира на Европейското първенство. Решението ми не е свързано с Манчестър Юнайтед. Аз няма да съм в Манчестър цял живот, имам договор и си го изпълнявам. Няма нищо общо с Манчестър, тъй като национален и клубен отбор вървят ръка за ръка. Аз съм силен човек, взимам си сам решенията. Националният отбор не спира с мен, момчетата продължават. Не съм престъпник за дето се отказвам. Съвет съм искал от баща ми, от мениджъра ми, така съм преценил, изтъкна Бербатов Не съм говорил със Сър Алекс Фъргюсън, защото така съм преценил. Ако има той нещо да ми каже, когато се прибера лятото в Англия, ще ми го каже, заяви нападателят на Манчестър Юнайтед. След време, когато се откажа от футбола, това няма да е много далече, и ви омръзне да манипулирате, ми се обадете, за да оправя футбола тук

#2 ianchefff 15.02.2012 в 09:23:38

Бе, то, уж голем го вадеше, ама глей ко стаа ся...

#3 Дебел 15.02.2012 в 11:05:25

Време е Бербатов да порасне.Ако му се играе за националния да си го каже,ясно и категорично.Ще се радвам много,ако се върне.Двамата Петрови също ще са много полезни,дано Пенев преосмисли цялата ситуация.А плюещите журналисти да си гледат работата....

#4 greenstreet 15.02.2012 в 14:50:54

Паника...или просто поредният добър ход в една кариера изпълнена с такива - навреме се отдели от българското първенство; направи голямо име в Германия и в своя пик отиде в голям отбор в Англия, в момент, в който бяха най-силното първенство; вкара 50 гола за 2 сезона и реши,че е време за отбора на мечтите си, където за 3 сезона, не може да си преброи купите, и стана голмайстор на премиеършип. В момента не му се дава поле за изява и завръщането в националния при сериозен треньор в най-лошия случай няма да му навреди. А в най-добрия ще си вдигне нивото и съответно цената. Та пак питам: Паника?

#5 Rodrigo Diaz de Vivar 15.02.2012 в 15:51:11

greenstreet: В момента не му се дава поле за изява Интересно, защо ли? Или сър Алекс не разбира от футбол, или нашия е далеч, далеч от класата на останалите играчи в отбора. А и първенството по мое мнение. Кое от двете е вярно, всеки сам си преценява. За мен е мързеливец и глезан. Британците не познават и не приемат позицията "он дъ гюме", която е любима на Бербо.

#6 tougherty 15.02.2012 в 15:54:37

Абе я да си стои там тоя ревльо. Да играеш за националния е чест, гордост и привилегия. Ако си и най-добрият играч, това означава отговорност и задължение. Да бъдеш капитан не е просто да носиш една лентичка, а да водиш и сплотавяш отбора, да го направиш печеливш колектив. А не в момента, в който не ти изнася да изоставиш отбора си. Тази пу.ка на картинката се възприе за по-голям от родината си и преди 2 години си събра парцалките с обяснението "Абе ше извинявате, ама за мене клубния отбор е по-важен". Сега като се бъзикат с него в Манчестър и стои закотвен на пейката взе друга песен да пее. Не ни трябват такива лигльовци. Вярно, че толкова зле на национално ниво не сме били, но така и така сме на дъното, по-добре да почнем да градим нов млад отбор, отколкото със стари ку.ви нов бардак да правим. Бербатката си проигра шанса. Нормално е всеки играч след 30 години да върви надолу, но той можеше да бъде несменяем капитан и титуляр в националния още поне до Евро 2016. Той обаче се главозамая от славата и парите и реши, че може да си прави каквото си поиска и всичко му е простено. Със скорошните му футболни изяви си пролича до колко е бил прав. Много му здраве сега и няма изобщо какво да се прави на ощипана принцеса. Когато ни трябваше най-много, него го нямаше. Сега вече той ще звъни да се моли да се върне, не обратното.

#8 Fedar 15.02.2012 в 16:10:36

Много мишкарска постъпка на Бербата. Когато всичко му беше окей в Юнайтед, реши да се подмаже на дъртата алкохолизирана мастия Фъргюсън и си би камшика безцеремонно от националния (шотландецът е известен с това, че натиска основните си футболисти да се отказват от националните си отбори). Сега, когато дъртата пиянка не го взема и за ташак даже, Бербатов искал някой да го покани да се върне в национала. Едва ли не да му отидат на крака делегация с хляб, сол и цветя, и да му хвърлят метани до земята - да го молят да се върне. Бербатов си дава вид на много миловиден и скромен, но всъщност вътрешно е много надменен. За разлика от Стоичков, който на повърхността е груб и арогантен, но ми се струва, че е много по-истински и искрен като човек.

#9 ivorad 15.02.2012 в 16:19:20

"В контекста на един списък с 22 имена, пак най-важно е отсъствие. Защо го няма Бербатов? Нали е имало разговор с Пенев по телефона?" Само този цитат е достатъчен за диагнозата - статия, написана от злобен кретен!

#10 greenstreet 15.02.2012 в 16:54:20

Родриго, и двамата сме много далеч от кухнята на отбора, а там има немалко фактори, които правят един футболист титуляр или резерва. Само ще ти дам повод за размисъл , че велик треньор като Съра гледа с 3-4 сезона напред, а тогава играчи като Митко, Гигс и Сколси ще се почесват и ще си броят милионите. Тогава ще е времето на сегашните млади момчета и затова им се дава поле за изява - те играчи няма да станат от днес за утре. Очевидно не следиш английския футбол, и не си гледал Юнайтед редовно - иначе нямаше да си говорим затова кой доколко има място в отбора. Фен съм на Бербатов, признавам си и се гордея с това, но и статистиката просто говори за него - от 5 години е сред най-добрите 10 стрелци в Англия, миналата година е голмайстор (обективно с 5 гола преднина, защото Тевез има 5 гола от дузпа, а бербатов не ги изпълнява в Юнайтед). Помните ли ван Нистелрой какво правеше в Юнайтед, най-резултатният им стрелец последните 20 години, а беше пропъден. А Тевез? Така че нека не се месим на треньорите, а да се радваме на добрите си играчи.

#11 Лайнол Мастията 15.02.2012 в 16:58:02

Злобна и тъпа статия,още по-злобни и тъпи коментари!!! Гадженцето,ревльо,мързеливец,глезан,лузър,мишкар-осъзнавате ли колко сте болни,жалки и дребни?!Колко мъка и завист таите вътре в себе си?! Като играеше в националния той беше проблема,защото вкарвал само на слаби отбори и джуджета?!Сега като го няма,пак той ли ви е виновен,че стигнахме до 88-мото място?! Бербатов имаше ясна мечта,имаше ясна визия как да я постигне и си я постигна САМ и напълно ЗАСЛУЖЕНО!!! Постигна мечтата си постепенно,целенасочено и категорично!!! Постигна мечтата си КРАСИВО!!! Това ви трови дребните душички и не ви дава мира,нали?! Защото навярно вие не само,че няма да сбъднете мечтата си-вие просто нямате мечта!!!

#12 greenstreet 15.02.2012 в 17:08:13

В този ред на мисли ще добавя и още нещо без да си налагам мнението. Англия е на път към тотален провал на световното без Капело и с един нападател в лицето на Рууни. Единствено Стъридж е на някакво ниво освен него, но не константно. Та Дани Уелбек ако не играе в клуба си (въпреки по-класните Бербатов и Ернандес), кой ще играе за Англия на лято - баба ми ли?

#14 greenstreet 15.02.2012 в 19:10:05

Още един дето е виждал Бербатов само на плакат. Ако с малодушие и мързел се вкарваха 75 гола в Германия, 100 в Англия и 50 за един слаб национален отбор - дай боже всеки му!

#15 Fedar 15.02.2012 в 19:40:31

Мастийо, абе защо всички бедни глори-хънтърчета като стане дума някой да разкритикува Бербатов и веднага се започва: хейтъри, нищо не са постигнали и т.н. Толкова ли сте ПРОСТИ, че не може да измислите нещо различно? И английските медии и коментатори ли са хейтъри и дребни душици, бе куре?! Сигурен съм, мишко такава, че през живота си не си ходил на мач, освен на "националния", и то естествено, само когато са били силни (доста рядко). Глори-хънтърче селско. Аз Бербатов съм го гледал още от първия му мач с екипа на ЦСКА (срещу Миньор Перник за Купата на България) и съм му гледал поне 30 мача на живо с червения екип. И от тази позиция ти казвам, още от тогава беше ясно - голям талант, слаб и мишкарски характер. И тогава беше велик, когато трябваше да напълни мрежата на някой слабак в решен мач, а във важните мачове и трудните моменти никакъв го нямаше. Мардосваше се най-безцеремонно. Мислих си, че това е от младостта и ще му мине с времето, ама не би. И момченце простичко, казвам ти го като на идиот, барем ме разбереш - аз не оценявам какво е постигнал Бербатов в личния си живот, колко пари печели и дали си е стигнал мечтите. Това грам не ме интересува и си е работа лично на Бербатов. Оценявам това какво можеше да постигне като футболист (най-малко златна топка) и какво реално постигна - последна дупка на кавала в Ман Юн и плюл на националния отбор. И понеже мишко такава, съм живял няколко години в Лондон, точно по времето когато Бербатов играеше за Тотнъм, и съм говорил с десетки фенове на шпорите тогава (ама истински такива, а не глори-хънтърчета като теб) и всички бяха единодушни, че Бербатов е мързелив и страхлив, макар и страхотно талантлив. Сигурно обаче и те за тебе, сельо, са малки завистливи душици, които не могат да мигнат защото Бербатов е толкова успешен. Аз пък ще ти кажа на теб нещо - дали по-скоро ти не си малък, беден, провален и нещастен, и търсиш лична индулгенция чрез успехите на Бербатов?!!

#16 Оня Дето Го Трият 15.02.2012 в 20:17:31

За какво да се връща Бербатов, тоя път сме в група със силни отбори. Няма ги Малта и Грузия, та на умряло куче........ако ме разбирате

#18 greenstreet 15.02.2012 в 20:51:58

Toва е прост довод, че като не си го гледал, не си гледал и Юнайтед през годините, говориш наизуст. А за другата мишка дето църка, че го гледала с Перник на 18 години, а гледа ли го как вкарва на Байерн, Реал и Челси? Номер 9 в тая игра се мери на голове, а не на бягане, а на голове не може да му ги преброите.

Новините

Най-четените