Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

По света и у Ву

Ву Нгуен - от журналистиката до кунята, от Виетнам през София до Сиатъл и пак до София, от MasterChef до UVU Снимка: Webcafe.bg
Ву Нгуен - от журналистиката до кунята, от Виетнам през София до Сиатъл и пак до София, от MasterChef до UVU

Ву Нгуен говори бързо, ясно и в хронологична последователност. Човек има чувството, че той вече знае какво ще бъде попитан, защото за близо година - откакто започна участието му в готварското реалити шоу MasterChef - e дал доста интервюта - предимно за сайтове с кулинарна и лайфстайл насоченост.

Ву е роден във Виетнам, но в пети клас се преселва с баща си и майка си в България. След завършване на средното си образование отива да учи в САЩ. Там завръшва журналистика и се запознава със съпругата си Рали, която тогава следва компютърни науки.

След университета Ву има късмета да попадне направо в "Ню Йорк Таймс", където се занимава с мултимедийни визуализации и журналистически проучвания. Неговата работа в елитния вестник обаче съвпада с периода на трансформация на медийната среда и той решава, че е по-разумно да се ориентира към програмирането.

Следва работа за сайта на телевизия NBC, след това работи в EXPERIA - огромна компания за резервиране на полети онлайн, работи за сoфтуерния гигант Inrix, които разработват мащабното едноименно приложение за показване на трафик в реално време...

От думите му се подразбира, че след толкова интензивна кариера следва нещо като непризнат бърн-аут...

Който се оказва, че се лекува единствено с готвене.

С Ву се виждаме в заведението, което преди около пет месеца създават заедно с Рали в София - UVU.

Близостта до кухнята е сбъднатата мечта на двамата, мечта, която и отчасти е причина да напуснат САЩ и се върнат в България, заедно с малкия си син.

Името на завдението е много добре подбрано- ако се напише на български "У Ву" ражда асоциации за уютно посрещане у дома.

В никакъв случай не става дума обаче за място с традиционни домашни гозби, а за нетрадиционно за България (и липсващо до скоро) заведение за суфистициран fast food.

Защото UVU предлага сандвичи цял свят - в които единственото общо е хлябът.


В менюто този месец, написано на стената с тебешир, може да се прочете: Бан Ми - сандвич от Виетнам със свинско и меден сос, чушка халапеньо (много люта), кориандър; Торикатсу - сандвич от Япония с пилешко и лютив тонкацу сос; Сате Понорого от Индонезия с пилешко, фастъчено масло, ананас и срирача сос; Фили Чийз - сандвич с американско дребно нарязано телешко; Роти Джон - малайзийски вегетариански сандвич.

UVU е малко и уютно заведение, което напълно се вписва в стила на новите магазинчета и приятни заведения, които се формираха в последните години по дължината на "Ангел Кънчев".

По-късно с Рали коментираме, че "Ангел Кънчев" и "Шишман" засега се очертават като най-атрактивните улички за малък бизнес в центъра. Доказателството може да се види по множеството новооткрити места по цялата дължина на двете софийски улици.

Интериорът на UVU е не по-малко любопитен от менюто: основите на високите табуретки край бара, както и краката на пейките и масите, са изработени от чугунени водопроводни тръби - като тези, които има в банята на всеки по-стар дом. Тази подробност не може да се забележи на пръв поглед, затова и впечатлява по-силно, когато бъде установена.

По дизайна са работили двама души от четиримата, благодарение на които UVU работи всеки ден от 11.30 до 9 часа (понеделник - до 5). Малкият тим обслужва касата и кухнята на смени, а Ву и Рали отговарят за всичко останало.

Стените на UVU са изрисувани с приказни герои, чиито стил които досега познавахме само онлайн от фейсбук страниците на Sofia Моnsters...


А познайте какво има в ъгъла?

Телевизор "Електрон", на чиито античен аналогов екран свети една от първите електронни игри от детство. Към нея са прикачени пра-стари джойстици.

"Телевизорът е намерен до кофа за боклук. Тъкмо собственикът го е свалял да го изхвърля, когато моите хора (отговорниците за дизайна, работещи в заведението) го домъкнаха", разказва Ву.

"Ръчно изработен, креативен дизайн на интериора ще има и в следващото ни заведение, даже в още по-голяма степен" - разказва Ву, който вече мисли за нов проект.

"Доволни сме, UVU върви, но ни се иска да стартираме още едно заведение, което ще бъде, примерно, с виетнамска кухня. Винаги съм искал да направя нещо голямо, нещо като верига".

Първоначално страстта си към готвенето Ву и Рали дължат на готварския курс за двойки, който записват, докато живеят в Сиатъл. Това занимание им отваря очите за френската и американската кухня, но й им показва, че готвенето може да бъде нещо повече от хоби.

Участието в кулинарното реалити MasterChef обаче доказва на Ву oще нещо. Макар, че финишира на 11-то място, той осъзнава, че чрез предаването е попаднал в среда на хора, които го покрепят и уважават.

За човек, без професионален опит като готвач, MasterChef дава добър старт в нова сфера, а основното предимство е запознанството с професионалисти от бранша, които помагат на Ву да се ориенитира в този вид пазар и бизнес.

Реалити звездите от MasterChef: Боян и бразилката Каролина, също подпомагат UVU - Боян с подкрепа и реклама, а Каролина с нещо по-пряко: чрез вкусния бразилски къпкейк, който се предлага в заведението.

Но най-голямата помощ и основното, което прави възможно съществуването на UVU, е наличието на вносители на някои от основните съставки на сандвичите.

Това е невидимата, но съществена основа, чиито резултати ще могат да се усетят в бъдеще - с раждането на по-разнообразни, по-качествени, но и по-достъпни места за световна кухня у нас.

Разговорът с Ву Нгуен е проведен със съдействието на Мулти Култи Колектив във връзка с кампанията "Многообразието е вкусно".

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените