Хората, които още вярват в "заговора" зад атаките от 11 септември 2001 г.

На 11 септември 2001 г. четири пътнически самолета бяха похитени от радикални ислямски терористи. Близо 3000 души загинаха, когато самолетите се врязаха в Световния търговски център, Пентагона и в поле в Пенсилвания. Само няколко часа след падането на двете кули в Ню Йорк, се появи първата конспиративна теория, която продължава да съществува толкова години след това.

"Само аз ли го виждам?", пише потребител на име Дейвид Ростчек, "Ударът на самолетите не беше това, което взриви Световния търговски център".

"Няма съмнение, че самолетите удариха сградата и причиниха големи щети. Но вижте кадрите - сградите се сринаха. За да събориш един небостъргач, е достатъчно да заложиш неголямо количество експлозиви на точните места... Някой трябва да е имал пълен достъп до двете кули и достатъчно време, за да организира всичко това. Доста зловещо. Най-злокобната част обаче е - за какво тогава бяха нужни самолетите?"

Официалните разследвания ясно показаха, че конструкцията на двете кули е била отслабена от свръхвисоката температура при експлозията на самолетите. Сградите са рухнали под тежестта на падащите горни етажи.

Но дори и сега някои хора отказват да вярват на тази версия за събитията.

"Нещо се е случило в Ню Йорк"

Сред скептиците е британецът Мат Кембъл, чийто 31-годишен брат Джеф загива при падането на северната кула на Световния търговски център. Кембъл все още не може да се отърси от шока и тревогата заради неизвестността в първите дни след атентата.

Семейството му се намира на почивка в Испания, когато научава, че нещо се случва в Ню Йорк. С големи усилия се добира до информация, че Джеф действително се е намирал в една от рухналите кули. Всички полети до Ню Йорк са блокирани, едва няколко дни по-късно Мат успява да организира прехвърляне през Великобритания до САЩ.

Пътувайки към мястото на терористичните атаки, все още таи надежда, че брат му може би е жив. След няколко обаждания в болниците на Ню Йорк разбира, че оцелели от катастрофалния атентат почти няма. През 2002 г. част от тялото на Джеф Кембъл е идентифицирана сред отломките от Световния търговски център, разследването за смъртта му приключва едва през 2013.

Към този момент Мат вече започва да се съмнява в официалната версия за случилото се. Не е привърженик на която и да е конкретна конспиративна теория, но е убеден, че нещо се прикрива. Има нещо, което му пречи да разбере отговорите на въпросите за смъртта на брат му.

Колкото повече разсъждава по темата през годините, толкова повече нещата не му изглеждат правдоподобно.

Изпраща искания по закона за достъп до информация до ФБР и други разследващи институции. В повечето случаи му отговарят, че нямат право да разкриват данни, за да не попречат на следствието. Оттогава минават 16 години, а Мат Кембъл не може да се запознае с базовите доказателства от властите.

Парадоксът на атентатите

Повече от половината американци вярват, че правителството крие информация за атаките на 11 септември, твърди изследване от 2016 г. на университета "Чапман" в Калифорния.

Части от официалния доклад на американското правителство за атентатите са засекретени с години, информация все още липсва.

Това обаче не означава, че има каквито и да е доказателства за по-абсурдните онлайн конспиративни теории за атентатите.

Някои твърдят, че американското правителство е замесено като съучастник - че властите умишлено са допуснали атентатите да бъдат извършени, или дори са участвали в планирането им.

Според психолозите основната причина за съществуването на конспиративните теории е неспособността на хората да осмислят противоречието на атентатите. Как е възможно сравнително малка група терористи, въоръжени с ниско технологичен арсенал, да предизвика толкова тежки разрушения и кръвопролитие?

Напълно естествено е, когато се случи нещо важно, хората да искат да получат обяснение, казва професор Карън Дъглас, социален психолог в университета в Кент.

Често официалното обяснение звучи прекалено шаблонно и не задоволява интереса на хората. Конспиративните теории често се зараждат в резултат на потребността от обяснение, която е пропорционална на мащабите на самото събитие.

Затвърждаващото естество на онлайн пространството води дотам, че теориите успешно продължават да се поддържат вече десетилетие и половина.

Информацията не винаги се разпространява хаотично - често хората я споделят с близки, които разсъждават по сходен начин на тяхното собствено мислене по тези въпроси.

Теориите на конспирацията набират популярност и заради няколко книги и филми.

„Новият Пърл Харбър" излиза през 2004 г. - в нея преподавателят по религиозна философия и теология Дейвид Рей Грифин обвинява американското правителство в съучастничество в атентатите.

Първата част от филмовата поредица Loose Change на Дилън Ейвъри дебютира през 2005 г. - теорията за вътрешен заговор отново стои в основата на сценария. Vanity Fair ги нарича „първият интернет блокбъстър". Филмите привличат милиони зрители, споделят се на пиратски DVD, в Google Video и в интернет форуми. Поредицата е толкова масово достъпна, че копие от нея беше открито и в скривалището на Осама бин Ладен след залавянето му през 2011 г.

Ролята на медиите

Объркването и хаосът в самия ден на атентатите също помагат за разпространението на митовете около 11 септември 2001 г. Първоначалната информация гласи, че малък самолет се е ударил в първата кула на Световния търговски център, в друг етап се говори за 10 отвлечени пътнически самолета в небесното пространство на САЩ...

В трескавите часове след терористичните атаки BBC съобщава, че Седми корпус на Световния търговски център "май" се е срутил - 20 минути преди самата сграда действително да се превърне в развалини.

Корпус 7 е 47-етажна сграда, разположена на 100 метра разстояние от двата основни небостъргача на Световния търговски център. Сградата не е ударена от самолет, но все пак рухва.

Разследването на Националния институт по стандартизация и технологии на САЩ (NIST), констатира, че Корпус 7 се е срутил заради пожарите, избухнали на няколко етажа, които са предизвикали поддаване на критична опорна колона.

Това обаче не променя мнението на конспиролозите, че има нещо скрито от правителствения доклад.

Организацията АЕ911 Truth събира средства в размер на няколко стотици хиляди долара, с които финансира допълнителни изследвания в университета „Феърбанкс" в Аляска за причините за падането на сградата. Резултатите трябва да бъдат публикувани през 2018 г.

Мат Кембъл също все още търси отговори. През 2016 той пътува до Гуантанамо, за да присъства на предварителния разпит на Халид Шейх Мохамед - човекът, смятан за "главен организатор на терористичните атентати на 11 септември 2001 г.".

Той определя делото като "някак фарсово", но се примирява, че по-смислен съдебен процес за убийството на брат му няма как да получи.

В залата присъстват още четири семейства на жертви. Една от близките участва в подписка за ново разследване на събитията около 11 септември. Останалите роднини на загиналите при атентатите до голяма степен са съгласни с официалната теза за атентатите.

Някои хора вече са преминали отвъд желанието да разберат какво всъщност се е случило. Те все още не могат да се справят с безкрайно тежките последици от загубата на любим и близък човек.

#4 Xaoc 02.02.2018 в 13:29:33

От ББС друго не съм и очаквал.

#6 Specifier 02.02.2018 в 16:02:26

ГЛУПОСТТА ЧОВЕШКА е майка на всички конспиративни теории от най-древни времена до днес!

#7 Kenny McCоrmick 02.02.2018 в 16:07:27

Преди няколко дена се зачудих защо Кафето не са изнамерили капацитетите тука да пишат за тях. Сега се чудя къде блеят службите - родни и международни? Ми то тука всеки знае всичко, па сигурно СТГ го е виждал само на картинка - то застраховки, то Осама, то самолети, всичко от игла до конец. Взимат десетина съфорумци и си оправят тотото...

#8 straight 02.02.2018 в 17:04:43

Има много интересни факти, добре премълчавани през цялото време. Например, няма нито един евреин, пострадал при атаките на СТЦ. По необясними причини, стотици евреи, които работят в двете кули, не са дошли на работа на време тази сутрин. Другото, може би по-важно, тази атака даде повод на САЩ да окупират Афганистан и Ирак, с всички последици от това.

#9 deowin 02.02.2018 в 18:44:44

>стотици евреи, които работят в двете кули, не са дошли на работа на време тази сутрин Тази конкретна опорна точка на 9/11 конспираторите е опровергана: https://www.snopes.com/rumors/israel.asp Всички останали опорни точки - тоже. Не, не очаквам да се плеснете по челото и да кажете, че сте сбъркали. Няма как това да стане, защото вярващите в конспиративни теории сте точно това - вярващи. Вярата, независимо дали в конспирациите за 9/11, изконната интелектуална малоценност на единия пол, връзката между ваксини и аутизъм, прераждането, или непорочното зачатие на сина на големия невидим човек в небето, е неопровергаема. Това я прави качествено различна от научния подход. Няма възможен факт и аргумент, който да би могъл да убеди любителите на конспиративни теории да се отрекат от любимите си и удобни за силно ограничения им умствен капацитет обяснения за света. Просто няма. Единствената възможна реакция на сляпо вярващ към който и да било противоречащ на убежденията му факт е да измисли още и още конспиративни (недоказани, недоказуеми, неопровергаеми) обяснения, които просто да добави към голямото зловонно кълбо от преплетени и усукани теории, върху което почиват виждането и разбирането му за света около него. Съответно, твоята реакция към лесно наблюдаемия и проверим факт, че в 9/11 са загинали 400 евреи (стига една разходка из еврейските гробища на Ню Йорк), е лесно предвидима и се ограничава изцяло до отричане на факти - "дадените числа са грешни" (но няма да дадеш друг източник), "тези 400 са все още живи, крият се в Израел" (но няма да го докажеш), "гробовете им са празни" (но дори да бъдат ексхумирани телата пак няма да се откажеш от това убеждение), "убили са някакви евреи нарочно за да ни замажат очите" (естествено, без да дадеш каквито и да било доказателства) и прочие и прочие. Възможните реакции са безкрайно много, защото има точно една обективна (не твърдя винаги познаваема) истина за реалността, но безкрайно много неистини. В контекста, в който биват използвани от вярващите, всичките неистини са в същността си абсолютно еднакви - недоказани, недоказуеми, неаргументирани, неопровергаеми. Тоест, още неща, които просто трябва да се приемат на вяра.

#10 Conspirator 02.02.2018 в 19:18:31

Майката му е-редовно приплакване на канчетата,а тези които се ровят много,просто им ги набиват. Някоя и друга дупка на челото,бърз монтаж на дръжка от към гърба,пълнене с ''правилна'' информация и да поливат за вечни времена подстъпите на ''демократичните''медии. Смешно ми е,защото по каналите на National Geographic и History Channel,отдавна няма нито география,нито история.Ловят нацисти и наркодилъри,та пушек се вдига. BBS го сринаха тотално преди малко повече от двадесет години.Тогава принудиха целият екип да си подаде оставките и от тогава папкат и слушкат с бюджет от над 10 млрд.долара на година. С атаките от 11 септември работата е ясна. Към тази дата производството на опиум в Афганистан е сведено до символичните 185 тона от трижди проклетите и десеторно финансирани проклети талибани. Ето я ''динамиката''. - 2001 год. - 185 тона суровина. На 7 октомври САЩ бомбардират талибаните. - 2002 год. - над 2 000 тона. - 2003 год. - над 7 000 тона. - 2004 год. - 12 000 тона. - 2005 год. - 14 000 тона. - 2006 год. - над 15 000 тона. Ако някой не знае,''бизнесът''с афганистански опиум е носел над 700 млрд.долара годишна печалба,и това е по стари данни от 2009 година.Вече със сигурност е над трилион годишна печалба. В този смисъл-конспирация няма,защото всичко е от ясно по-ясно. Виж,за Google Maps не съм сигурен,по-точно за Google Street View в частта за българските селца,паланки и градчета,човек,който не познава България ще се слиса от безутешното,сиво,мръсно и студено място,наречено България.Цяла Европа,че и арктическите части на Канада и Аляска са зелени и слънчеви,а България просто е снимана в края на февруари,началото на март.Мръсотия и два цвята.Черно и бяло.

#12 Dox 02.02.2018 в 23:24:59

"Разследването на Националния институт по стандартизация и технологии на САЩ (NIST), констатира, че Корпус 7 се е срутил заради пожарите, избухнали на няколко етажа, които са предизвикали поддаване на критична опорна колона." Начи, инхинерот, дека е проектирал е те тая "критична опорна колона" ке требе да е отдавна у пандизот. Оти дека е проектирал тая "критична опорна колона" от дъски или от клечки за зъби, лепени с папие-маше. Миналата година ли беше - гледахме как цяла жилищна сграда в покрайнините на Лондон гореше като факла, но никакви колони /критични или безкритични/ не поддадоха. Явно са били направени от нашенска дряновица или от акация. Поздравления, Конспи!

#14 slyscar 03.02.2018 в 09:41:41

Статията е по ББС, това нещо като преразказ по картинка ли е. Да ББС наистина имат такава статия, само че нейното заглавие е "The people who think 9/11 may have been an 'inside job". Това "още" си е малко не на място сякаш. По-интересното обаче е че статията е на някой си Крис Бел. Този пич явно мрази конспирациите, и е решил да се пробва по темата. Освен въпросната тема: http://www.bbc.com/news/blogs-trending-42195513, той е засегнал и други подобни: 'Chemtrail' conspiracy theorists: "The people who think governments control the weather", http://www.bbc.com/news/blogs-trending-42195511 ,"The people who think mass shootings are staged", http://www.bbc.com/news/blogs-trending-42187105 , "George Bush Snr accused of groping by eighth woman", http://www.bbc.com/news/world-us-canada-41987895. Пича явно не му приемат други материали и от края на 2017 започва да предъвква старата дъвка която все още привлича внимание. Ето че дори и "Уеб кафе" са се закачили. Така че пича е във вихъра си и няма спирка. Надявам се "Уеб кафе", за които явно също няма нови интересни теми, да ни държат в течение с писанията на колегата им от ББС. Вижте какви дебати предизвикват в коментарите подобен тип статии все още. Браво "кафета", добър журналистически нюх. Само нека колегата дето се е сетил да превежда статиите да се подпише с името си. По-интересно ще ни е да разберем кой от нашите журналя го вълнуват подобни теми без да разбира много много от тях.

#16 Люба6а 04.02.2018 в 02:30:06

на забавното прасенце деосвин ще му препоръчам преди да се "самозадоволява" като умничи,да погледа един филм,който се казва:Америка-от свобода към фашизъм.Авторът на филма си отиде скоропостижно от рак,точно както Уго Чавес (пак конспирации)но преди да си отиде от този план,даде интервю,коерто му костваше животът,и това интервю няма нищо общо с филмът, а с Ник Рокфелер...но какво по-вече да пиша-деосвинчо сигурно ги разбира тези ми ти работи

#17 Люба6а 04.02.2018 в 02:46:51

Мако ви разказа играта(най-вече)

#18 sim4o 04.02.2018 в 10:37:59

Имаше едни снимки на Пентагона .. И съвсем явно се вижда отворът в стената. Ама дето вика Деосвин - който е решил да вярва .. си вярва ..

#22 Люба6а 04.02.2018 в 16:27:26

Мако пак обезкости умното прасенце https://www.youtube.com/watch?v=CvI4zvMSWlY : гледайте го ,преди да го премахнат от ЮТюба...да видите от кога се разпространява лъжата за 6 000 000 избити чифути ... та от как съществува това племе,лъжата винаги го е съпътствала ВИНАГИ!!! и още нещо ще добавя:някъде някой да е написал колко милиона руснаци бяха убити от болшевишките чифути?!

#23 Nenimir 04.02.2018 в 21:31:22

Deowin Бяхме се разбрали, че ще гледаме източниците на дадена статия ползвана като доказателство, забрави ли В източниците на тази не виждам сериозни публикациия или изследвания, просто поредните медййни статии...спаднал ти е нещо гарда Иначе така всеки може да докаже всичко, нали така

#24 Nenimir 04.02.2018 в 21:43:26

Но има неща, които са странни в тази трагедия: 1. Как е сменен наряда на пилотите, ако не е сменен как са накарали тези пилоти, които е трябвало да летят да не се появят на смяна. 2. Процедурата е при отклонение на самолета от курса, особенно опасно отклонение от курса, и ако не отговаря да повикването на кулата за въздушно движение, да бъдат информирани военните и самолетът да буде съпровождан изтребители. 3. Ако подготовката на подобно събитие е проспано от службите за сигурност, то тогава те не изглеждат много компетенти, нали1? 4. Ако терористите разполагат с такъв ресурс и организация биха могли да нанесат и по големи поражения. Някой може да каже, ама те службите следят всичко, ако следят отиваме към точка 3

#25 deowin 05.02.2018 в 17:45:02

>В източниците на тази не виждам сериозни публикациия Разследването на 9/11 е официално, статистиката от него е официална. Това, заа което напълно липсват доказателства (предполагам защото се показва тривиално, че е грешно) е твърдението от #8, че "няма нито един евреин, пострадал при атаките на СТЦ". Има евреи, пострадали и загинали при атаката. QED и точно нищо друго. >така всеки може да докаже всичко Ако под "така" разбираш позоваване на официална статистика, предполагам си прав. Не виждам някой тук да го прави. >има неща, които са странни в тази трагедия ОК, нека са странни. Какво следва, че несъмнено има конспирация? Защото точно това е първосигналната реакция на слабоумните, които сте широко представени тук и навсякъде другаде. Точно това е разликата между вас и мен - ако за мен нещо е странно и необяснимо с данните, с които разполагам, аз просто казвам "не знам". Вие, от друга страна, моментално крясвате "КОНСПИРАЦИЯ!!1!!11$1!!@!", защото ви липсват интелектуалният интегритет и достойнство да приемете, че не знаете нещо. Такива хора аз наричам мижитурки.

Новините

Най-четените