Аферата "Щрахе": Как се стигна до оставката на Себастиан Курц

Виена отдавна не беше ставала сцена на подобен скандал - кабинетът на Австрия се срути само ден след публикуването на видеоклип с вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе, в който той обещава манипулиране на обществени поръчки в замяна на руско тайно финансиране.

Младият канцлер Себастиан Курц запази мълчание повече от 7 часа, след като Щрахе излезе пред медиите, призна за участието си в записа, нарече думите си "глупаво, безотговорно... типично поведение за пиян мачо" и подаде оставка от всички заемани постове - както в правителството, така и като лидер на Партията на свободата на Австрия (FPO).

Малко преди 20 ч. в събота Курц все пак обяви решението си, докато площадът пред канцлерството беше превзет от хиляди недоволни граждани, настояващи за оставката на кабинета.

"Достатъчно", обяви Курц, с което сложи край на коалицията, свързваща неговата Австрийска народна партия (OVP) и FPO в управлението от декември 2017 г. В кратката си реч от канцлерството той описа множеството проблеми, с които се е сблъскал в мандата си заради сътрудничеството с партията на Щрахе. Макар че пое курс към стиковане с дясно-центристката политическа линия на Курц, FPO така и не успя да излезе от ролята си на "гръмоотвод".

"Записът говори сам за себе си", коментира лаконично Курц, като добави, че няма впечатлението коалиционният му партньор има воля за промяна. Оставката на кабинета се оказа единственият начин за канцлера да защити собствената си политическа сила от последствията на аферата.

Разпадът на правителството беше предшестван от публикацията на Der Spiegel и Sueddeutsche Zeitung, в която бе показан видеозапис от среща на Щрахе, неговия довереник Йохан Гуденус и жена, представяща се за руска инвеститорка. Австрийските политици й поставят следното предложение: да помогнат при евентуалното раздаване на обществени поръчки, ако тя осигури подкрепа на партията им в предизборната кампания, включително с помощта на най-четения вестник в Австрия "Кронен цайтунг", който тя твърди, че може да придобие.

Срещата между тримата е продължила повече от шест часа във вила в Ибиса, а записът датира от юли 2017 г. - няколко месеца преди Свободната партия да влезе във властта през кабинета "Курц".

Кой е организирал срещата и кой е поставил Щрахе в този капан - това са въпроси без отговор.

Не е ясно откъде записът е попаднал в редакциите на двете германски медии. Остава под въпрос и дали Щрахе и Гуденус ще бъдат подведени под наказателна отговорност за предложенията си, които биха отивали по-скоро на представители на бананова република, отколкото на страна от ядрото на ЕС.

Ясно е обаче защо Себастиан Курц предпочете да каже "Достатъчно" едва на 17-тия месец от мандата си. 32-годишният канцлер има причини да се притеснява както за собствената си репутация като консервативен фактор в Европа, така и за бъдещото управление на Австрия.

Разкритията около записа идват в труден момент за канцлера на Австрия. Неговата OVP не е в оптимална позиция за нови избори при данните за електорална подкрепа от едва 34%. FPO стои на трето място след Социалдемократите, но разчита на добри 22% от гласовете на избирателите - поне според проучванията преди оставката на Щрахе. До момента дясно-консервативната коалиция можеше да разчита на стабилно мнозинство в 5-партийния парламент във Виена, каквото не е сигурно, че Курц ще може да договори наесен.

Фактът, че кризисният план на Курц се разгърна толкова късно, се дължи и на това, че коалиционният партньор от FPO не е информирал канцлера за надигащия се скандал около планираните публикации.

Щрахе и Гуденус са информирани още от сряда за това, че кадрите от срещата им с "рускинята" в Ибиса ще бъдат публикувани в Spiegel и Sueddeutsche Zeitung. Себастиан Курц обаче е бил оставен в неведение още няколко дни.

Неочакваният обрат може да се окаже полезен за него в дългосрочен план. Той остава най-популярният политик в Австрия и би могъл да подсили позициите нa OVP преди бъдещите предсрочни избори, ако успее да привлече на своя страна разочарованите избиратели на Партията на свободата. Въпросът е как би могъл да състави ново коалиционно управление без подкрепата на FPO.

Опонентите му със сигурност ще използват избухването на аферата, за да поставят на преден план собствената му преценка в привличането на националистите към управлението.

Във вътрешнополитически план, оставката на Щрахе след 14 години начело на партията бележи края на една епоха и обещание. Епоха - защото Щрахе пое FPO след Йорг Хайдер, когато организацията печелеше едва 3 на сто от гласовете в Австрия. За този период той успя да увеличи почти десетократно електоралната й подкрепа. Краят на обещанието - защото Щрахе и поддръжниците му твърдяха, че FPO е партията на честните хора и чистите ръце.

В европейски мащаб, аферата "Ибиса" може да нанесе по-чувствителен удар върху готвения съюз около "Лигата" на Матео Салвини.

Паралелно с кризата във Виена, през уикенда се проведе мащабна среща в Милано, където редом до Салвини се появиха Марин льо Пен и Герт Вилдерс. За коалицията на партиите, които поставят "Европа на отечествата" като противовес на бюрократичната култура в Брюксел, оставките на Щрахе и Гуденус нанасят значителна щета - дори и само заради неизбежните неудобни въпроси за симпатиите им към Русия в светлината на корупционните разкрития.

Разпадът на коалицията във Виена слага край на рискован експеримент. През 2017 г. Курц реши да заложи на съюз с крайно-десните, вместо да поднови голямата коалиция със социалдемократите. Той твърдеше, че идеологическите различия с левицата са толкова дълбоки, че не му позволяват да извърши желаните реформи.

Въпреки серията от скандали, провокирани от FPO с агресивна риторика и чести атаки срещу журналистите, Себастиан Курц настояваше, че държи ситуацията под контрол. Правителството му успя да разгърне основни елементи от предизборната му програма, проведе данъчна реформа, прокара балансиран бюджет, преформатира програмите за социални плащания. Мнозина от наблюдателите отбелязват, че кабинетът му е бил обречен на колапс заради крайните тенденции на FPO. Никой обаче не си е представял, че това ще се случи по толкова зрелищен начин.

И все пак - интригата в Австрия е далеч от разплитане.


Въпреки организирания скоростен протест на площада във Виена, ситуацията може лесно да опровергае онези, които предричат края на FPO. "Съгласуваната кампания за очерняне" и "целенасоченият политически атентат", както ги нарече Щрахе в прощалната си реч, може да имат неочаквани последствия.

Самият той споделя в записите от Ибиса, че разполага със също толкова компрометиращи данни както за действащия канцлер Себастиан Курц, така и за предшественика му от Социалдемократическата партия Себастиан Керн.

Оставащият период до предсрочните избори - най-вероятно през септември 2019 - обещава напрежение.

#1 AlahAkbar 19.05.2019 в 13:05:32

Изненада - всичкото патрЕоти било на руска хранилка... Безродници и предатели!

#2 Бам 19.05.2019 в 14:19:38

абе боклуци,баш като наште путинджии с паспортния бизнес. Ама и от Масква знаят на кого да заложат - тъпани, кресльовци и корумпирани продажни пияници. Особено па у Аустрия, имаха там един преди години, дето го "загинаха" в катастрофа. И той беше анти-джендър,анти-гей ама накрая се оказа, че и той самия такъв. яд ме е само за канцлерчето, в него ми е надеждата да попари мултикултуристите и хиджабо-любителите.

#3 dedo adji 19.05.2019 в 17:21:12

...Ама и от Масква знаят на кого да заложат Само, дето в Москва нямат хабер за играта. Капанът е заложен от други, неизвестни извършители. Кой знае дали момата-мюре е знаела и руски, един западняк не може да я хване. Тоя номер се прилага отдавна навсякъде и от всички служби по света и у нас. Заснемат те и записват с някоя разголена мома или още по-добре, педерас и след това или те шантажират със записа или те провалят. У нас последно записваха Иванчева, на много по-високо равнище провалиха кандидатурата за президент на Строс-Кан.

#4 Онуфрий 19.05.2019 в 23:58:49

Изненада - всичкото патрЕоти било на руска хранилка... ============================================ Който е спал последните години може и да е изненадан...

#5 To 20.05.2019 в 00:55:58

Зрелищен начин - ама не ме разсмивайте бе - те да не са го хванали на калъп с някоя рускиня, на която да обещава участие в партийната власт или коСято да му обещава "люов" в замяна на "власт"... Смешки...и на това се ловят някои!

#6 To 20.05.2019 в 00:58:01

Дадя, дядо, и теб сигурно искаш така да те запишат :-), ама нъцки :-) Нищо лично - не се подигравам, само казвам, че на стари години някои трябва да имат ДРУГИ ПРИОРИТЕТИ.

#7 dedo adji 20.05.2019 в 08:11:36

Онова, който търси на босия цървулите да ме записва. Аз съм записан където трябва - в Божия тефтер. На стари години другите ми приоритети са постигнати, кой по-добре, кой по-зле, остана ми един. Не световната демокрация и глобалното затопляне а България. А онуфрия, като не може да се вреди на американската хранилка, гледа в чиниите на другите. Трябва повече да се стараеш, онуфрийке, па може и тебе да огрее.

#8 GETI 20.05.2019 в 08:58:29

Прокуратурата в Австрия отказа да се занимава със случая „Щрахе“ https://news.lex.bg/pregled-na-pechata/прокуратурата-в-австрия-отказа-да-се-з/ "След като е проучила скандалния видеозапис с Хайнц-Кристиан Щрахе, Върховната прокуратура на Австрия не е намерила основания да започне разследване... „Няма конкретни доказателства за наличие на престъпление от този видеозапис“, се казва в изявление на прокуратурата. Прокуратурата е поискала да проучи пълната версия на видеозаписа, във връзка с евентуални икономически престъпления и корупция. Германските медии обаче са отказали да предоставят нередактирания видеоматериал, допълва агенцията." **** За да има казус "корупционен скандал" трябва да има извършени корупционни действия. А в случая няма! Има медийни внушения! И фактът, че не дават на прокуратурата пълния нередактиран запис навежда на мисълта за кадри и думи извадени от контекста. Настоящият номер го държаха във фризера 2 години. Чак сега го и използват - една седмица преди евроизборите. Нищо, че тогава неговата партия дори не е била в правителството. Урока е : Внимавайте да не ви направят постановка ! Застрашени са най-много партиите, движенията и организациите, не изповядващи "евроатлантическите ценности."

#9 Conspirator 20.05.2019 в 23:16:49

Дедо Аджи,чак пък неизвестен извършител.... В Австрия им е ясно като бял ден. Само,дето в България,никога няма да пробие тази информация.Има здрави едри и фини цедки,които само разлайват най-гламавите/съответно-най-отдадени на ''каузата''/русофоби. Нарича се целенасочена дезинформация. Ето коментара на министър-председателят Себастиан Курц без цедка и вадене от контекста.... ''Ако говорим за методите/по които е осъществен компромата/,на мен много ми напомнят за прилаганите такива от Тал Зилберщайн,съветник на социал-демократическата партия по време на избирателната кампания през 2017 година.Той прилагаше сходни,приличащи си методи по целия свят.Аз считам,че е възможно зад това да се крие Зилберщайн.'' Край на цитата. Кой е Тал Зилберщайн.Израелски политтехнолог,заподозрян в доста държави за мошенничество,подправяне на документи и пране на пари.Известен в Израел със сенчестото финансиране на определени политически формации.Шеф на предизборния щаб на Юлия Тимошенко/Капителман/на президентските избори в Украйна. Както се казва-дялан камък за далечен бой.От далеч и в тъмното.Винаги в гръб. На времето цитирахме Сервантес....''Свободата,Санчо...'' Актуализираната версия ще да е....''Информацията,Санчо....''

#10 To 21.05.2019 в 00:07:53

До Конспиратор: изхождайки САМО от името ти, да разбирам ли, че информацията принадлежи само на конспираторите /защо ли ги наричат информатори, незнам/ ? Любовни и политически аферим винаги е имало и ще има, но подходът към тях е различен сега. Медиите, независими или не, изваждат някакъв коз и той се опитва да промени хода на играта. Ако е силен - го променя, ако не - статуквото остава или правилата на играта загрубяват :-). Медиите и преди са вадели козове, но сега играта може да е дистанционна /що си е пиел тоя квото и да било в Испания, а не в Австрия/, полифонична /което включва и други националности, замесени космено, ох, косвено/ и да добява на трето място - ПРИКАЗНА, искам да кажа - fairy tale. Дали ще се разправя за нещо фантастично, или нещо много земно - като ПОДПОМАГАНЕТО /или казано другояче даването на пари или нещо друго за някаква партия/ на хора и партии, ИГРАТА трябва а е по правилата, а те да са ЧЕСТНИ....честни към кого обаче се пита? Частни или честни? Или както е казАл един друг евреин, но български /или руски-български/ - те не важат за "революционна ситуация, в която принципите на хуманизма, култивирани от литературата, са безполезни и неприложими: или режеш главите на заварените, или те ще отрежат твоята. "

#11 To 21.05.2019 в 00:09:02

И също: променете си заглавието на статияте бе!

Новините

Най-четените