"Барби има да ти каже нещо": Как Нета донесе победата на Израел на Евровизия

Нарекоха я "гласът на #MeToo на Евровизия" - 25-годишната Нета Барзилай от Израел успя да спечели конкурса не заради служебната оценка от националните жури-комисии, а благодарение на вота на публиката.

Действително, песента й Toy беше една от най-популярните песни-кандидати за Евровизия преди самите финали в Лисабон. Парчето, в което се пее "Не съм ти играчка, глупаво момче" и "Барби има да ти каже нещо", беше натрупало над 20 милиона гледания в YouTube за месец-два след премиерата си.

Въпреки масовия вкус - "Toy" никак не се хареса на победителя от миналогодишното издание на "Евровизия", португалеца Салвадор Собрал. Преди седмица той нарече парчето "ужасна музика", като призова фокусът на оценяващите да се съсредоточи върху качеството на композицията и изпълнението, а не върху визуалния спектакъл.

Нета обаче триумфира на финала, а успехът й донесе лични поздравления от израелския премиер Бенямин Нетаняху, който й се обади по телефона минути след края на концерта.

"Мисля, че песента има важно послание - събуждането на женската сила и социалната справедливост, опаковано в цветен и весел ритъм. Мисля, че "Toy" има отношение към #MeToo, но всъщност тя е песен за силата на всеки. Всички могат да намерят себе си в нея", споделя Нета по повод феминисткото послание на парчето.

Нета Барзилай е родена на 22 януари 1993 г. в Ход ХаШарон в Израел, в семейство с още двама братя. Родителите й се местят в Нигерия, когато Нета е малко дете, прекарват в Африка четири години, преди да се върнат в родината си.

Нета учи джаз пеене в Музикалното училище Римон в Израел, една от най-престижните школи в страната. Преди да сбъдне мечтата си и да излезе на професионалната музикална сцена, тя работи като сервитьорка, възпитателка в детска градина и др.

Част от музикалната й подготовка се дължи и на периода, прекаран в казармата при отбиването задължителната служба в отбранителните сили на Израел - Нета участва в Оркестъра на израелските Военноморски сили.

Барзилай получава правото да представлява Израел на Евровизия 2018, след като печели петото издание на националното музикално шоу "Следващата звезда на Евровизия".

Дори този успех обаче не идва без препятствия - още в първия кръг на предварителния кастинг Нета се оказва на крачка от елиминации, след като губи дуела срещу един от съперниците си. Журито в израелския конкурс все пак я спасява със служебна намеса и й отварят пътя към Лисабон.

Изпълнението на "Toy" на сцената на Евровизия създава известен прецедент - регламентът на конкурса забранява използването на предварително записани вокали по време на живото представяне на песните, но Нета получи разрешение да ползва вокален lооper на сцената, за да може да пресъздаде ефектите в началото на оригиналната композиция.

Певицата беше облечена в ярко и многоцветно кимоно при финалното си изпълнение, а при откриването на церемонията в неделя носеше бяла рокля от шифон, наподобяваща сватбена рокля. Много от наблюдателите на шоуто концентрираха коментарите си върху теглото на Нета, но самата тя не се чувства засегната от подмятанията.

"Гледам на това изпълнение като на изключително важен начин за изразяване на посланието. Важно е и поради факта, че по-едрите жени никога не се радват на външния си вид.

Веднъж се живее и наистина вярвам, че съм красива, секси и специална. Това е невероятен шанс да променя поне малко света", казва Нета.

Победата на Израел не беше съвсем неочаквана, но дойде в повратен момент - доскоро имаше риск страната изобщо да не участва в тазгодишното издание на музикалния конкурс заради реформа на обществения ТВ канал, която застрашаваше членството му в Европейския съюз за радио и телевизия.

Израел участва за 39-ти път в музикалния конкурс, като има общо четири победи - от 1978, 1979, 1999 и 2018.

#2 zDvera 13.05.2018 в 13:51:59

Не слушам чалга в никакви форми !

#3 dedo adji 13.05.2018 в 14:18:06

Пак преписват от бившия соц лагер. У нас имаше ежегоден фестивал за ангажирани песни Ален мак.

#4 straight 13.05.2018 в 22:02:52

По-голяма простотия и извратенящина, облечена в лъскави одежди и ярко осветена, трудно може да се стъкми. Абсурдна певица с безподобна песен. Оставам с впечатлението, че възпълничката изпълнителка е с нарушено умствено развитие и сме призовани да проявим толерантност и разбиране. Пълен фарс с политически привкус! А "българското" участие беше незабележимо, унисекс и в тон с европейските ценности. Безлично, заменимо, без собствена идентичност и художествена стойност. Напълно в тон с целия жалък и пошъл конкурс, наречен Евровизия.

#6 libro 14.05.2018 в 01:26:18

Колкото е по-прост човек - толкова по-щастлив! Как простия болгарски селяк да схване музикалните интерпретации на един артист? Все пак сме далече, няма да ги настигнем - когато Емо е пял за дървени човечета, а Васко си е играл с тях, в САЩ са почвали да творят електронна музика!!!

#7 Kenny McCоrmick 14.05.2018 в 07:20:04

"А "българското" участие беше незабележимо, унисекс и в тон с европейските ценности." - това мнение го прочетох на няколко места - че нашите били "джендъри" и прочее - и искрено ме озадачава. Жана Бегендорф може да е всякаква, но със сигурност не прилича на мъж. Беше облечена с доста прилепнали дрехи като изключим подплънките или каквото имаше на раменете. Мъжете също си бяха ок. Може никой от тях да не беше Кубрат Пулев, но никой от тях не приличаше на жена. А песента след тази на Естония и на Унгария беше най-нетипична.

#8 Писна ми от псевдоинтелектуалци 14.05.2018 в 09:03:59

Песента на Краси Аврамов на фона на това нещо ми става все по симпатична!

#9 cheung 14.05.2018 в 12:56:40

Браво, светът трябва да се опълчи на мъжкия гнет и консерватизма!

#10 dedo adji 14.05.2018 в 16:43:37

Който иска да слуша какво имали да кажат барбитата, за по-голямо удоволствие може и кончитите. аз слушам Джон Ленън, Пол МакКартни, Боб дилън, Роджър Уотърс и не само.

#11 boian 14.05.2018 в 17:12:00

cheung | 14.05.201812:56 Браво, светът трябва да се опълчи на мъжкия гнет и консерватизма! ...................... Дооообре! Да се опълчи бе, лошо няма. Ама нали знаеш кукло "козата си сака пръч". Вие ЛГТБТ -тата може и да си се си самодостатъчни, ама нормалните жени - без мъже не могат.

#12 deowin 14.05.2018 в 17:41:13

>Напълно в тон с целия жалък и пошъл конкурс, наречен Евровизия Който, бидейки жалък и пошъл, не пропускате да коментирате. Нета е учила джазово пеене и има хубав глас, например: https://www.youtube.com/watch?v=U-nmNGH6bFU Външността й е дъвка за комплексари. Да, дебела е, дори много дебела. Конкурсът Евровизия, от друга страна, не е Мис Вселена и е за песен, не външност. Повечето от вас не харесват песента не заради музикалните й качества, които никой не коментира, а заради личността на Нета и посланието й, което явно ви бърка в здравето. Това е много далеч от безпристрастност. На мен също не ми харесва, но никога не би ми хрумнало да се нахвърля като гладен за внимание комплексар върху външността й и посланието й за да я очерня и представя като обективно ужасна. Не харесвам песента, не ми е по вкуса, въпрос на личен вкус. Явно е по вкуса на много други хора, апропо - точно както е и чалгата в България, която също я пеят и съчиняват някои хора с талант.

#13 Kuly 14.05.2018 в 19:13:21

По принцип нямам нищо против правата на жените и равенството на половете, но тук имам проблем с две неща: 1/ Визията на изпълнителката. Тя очевидно страда от затлъстяване, но това се лансира като нещо привлекателно/тя е новата Барби/. Въобще не изключвам да е привлекателно за определени хора, но е най-вече нездравословно. Така както не трябва да се внушава, че са привлекателни само жени, които са като ходещи закачалки, така и е странно да изпратиш послание: "не изглеждаш добре, ако не си поне 100 килограма"; 2/Текстът на песента поне за мен е агресивен с епитети като "глупаво момче" и пр. Не мисля, че в обратния случай - мускулест мъжки изпълнител, който крещи "тъпа женко", щеше да мине без протести.

#14 cheung 14.05.2018 в 20:12:45

Могат ,могат.

#15 dedo adji 14.05.2018 в 22:55:35

Купил съм няколко кукли барби за дъщеря си, така че съм запознат. Барби е кукла с много тънка талия и много големи цици. И кой ни предава посранието (пардон, посланието) на барбито? Да беше си избрала друг източник.

Новините

Най-четените