

Около 160 грама брашно
1 яйце
Вода, колкото половин черупка от яйцето
Щипка сол
Сирене

Около 100 грама доматено пюре или пресни домати
Олио
Една малка глава лук
Лъжица червен пипер, сол на вкус, лъжица-две брашно

Замесва се тесто, като първоначално не прибавяйте цялото количество брашно – то зависи и от големината на яйцето. Оставя се малко да се отпусне, след което се разточва на тънко.
В единия край се слага натрошеното сирене, навива се малко руло, отрязва се и от него с ръка или с притискане с чаша се отделят парчета.
После се поръсва сирене и отново се навива – докато свърши кората. Пликчетата трябва да са добре затворени и близки по големина...

Сместа трябва да е достатъчно, за да се пуснат и сварят тачките, а може да ги направите и на два пъти, иначе ще се наложи да е доста рядко.
Пускат се внимателно в добре врящата течност. Готови са след около 10-15 минути, когато са по-бухнали и плуват на повърхността. Поднасят се с копър, но може и с друга зелена подправка на вкус.
Идея: може да сварите до гъстота доматения сос и да поднесете отделно от тачките.

Две шепи брашно
Щипка сол
Хладка вода
Забележка - шепа по банатски е загребаното с две ръце, а с една длан е мярка "кривач"

Настъргани ябълки, тиква, вишни, орехи
Маково семе или друго по желание
Захар и канела или ванилия
Олио

Замесва се меко тесто, което се оставя да почине около 30-40 мин. Разделя се на няколко парчета и се разточва на много тънки кори.
В двата дълги края на всяка се слага от плънката и се поръсва с малко олио. По желание може да не слагате захар, а може да комбинирате сладко и солено.
Навива се на рула – по едно от всяка страна и се слага в намаслена тава...
