Дзадзики, знаем добре, е млечна салата, в която обаче гърците слагат лимон, оцет, мента и зехтин. Тази характерна киселинност на дзадзики може да се постигне и дори да се надмине със сок от кисели краставички. Всичко си е същото – кълцаме на кубчета краставици (може и кисели), добавяме кисело мляко и заквасена сметана и прибавяме щедро от сока на киселите краставички. Резултатът е изненадващо вкусен.
Тук всичко е въпрос на наличности и фантазия. Режем зеленчуци – морков, целина, чушки, пресни краставици – на тънки ивици и ги слагаме да се мариноват в маринатата от кисели краставички заедно с няколко скилидки чесън. Оставяме ги поне около час, след което отцеждаме и сервираме с дип от майонеза, в която има още малко от сока от краставичките.
От сока на киселите краставички става перфектна марината за пиле. В него слагаме няколко скъкцани скилидки чесън, малко сол и малко пипер и накисваме пилето за около 30-40 минути. След това печем на скара или на фурна. Ако печем на фурна, можем да подложим канапе от нарязани кисели краставички, лук и моркови.
Елементарно е – за плънката освен, че накълцваме малко кисели краставички, прибавяме и доза от маринатата им. Тя ще придаде тръпчив и необичаен вкус на иначе добре познатите ни пълнени яйца. В този случай дори няма нужда да използваме кисело мляко или майонеза за спойка на сместа, само пълним яйцата.
Към килограм настъргани грубо картофи се добавя една чаша марината от кисели краставички, чаша брашно и едно яйце. Сместа се обърква добре, посолява се и се подправя със сол и пипер. Пече се в леко намазнен тиган или плоча. Палачинките могат да се изпекат и на фурна. Могат да се сервират с вече споменатия дип от майонеза и сок от кисели краставички.
Към една чаша марината от кисели краставички прибавяме консерва накълцани домати, една глава лук на ситно, няколко кисели краставички на ситно, магданоз, червен и черен пипер, сол, щипка захар и сок от половин лимон. Объркваме добре и ако е много течно – отцеждаме. Салса дипът се сервира със соленки, чипс или тортили.
За две халби ни трябват 300 милилитра светла бира, още толкова доматен сок и половин чаша сок от кисели краставички. Това се смесва в халбите и се подправя със сок от лайм, Табаско, черен пипер и лед. Може да се прибави и люта чушка или парчета кисела краставичка.