Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

7 невъобразимо вкусни рецепти със сока от киселите краставички

Не го изхвърляйте Снимка: iStock
Не го изхвърляйте

ДзадзикиДзадзики, знаем добре, е млечна салата, в която обаче гърците слагат лимон, оцет, мента и зехтин. Тази характерна киселинност на дзадзики може да се постигне и дори да се надмине със сок от кисели краставички. Всичко си е същото – кълцаме на кубчета краставици (може и кисели), добавяме кисело мляко и заквасена сметана и прибавяме щедро от сока на киселите краставички. Резултатът е изненадващо вкусен. Снимка: iStock
Дзадзики

Дзадзики, знаем добре, е млечна салата, в която обаче гърците слагат лимон, оцет, мента и зехтин. Тази характерна киселинност на дзадзики може да се постигне и дори да се надмине със сок от кисели краставички. Всичко си е същото – кълцаме на кубчета краставици (може и кисели), добавяме кисело мляко и заквасена сметана и прибавяме щедро от сока на киселите краставички. Резултатът е изненадващо вкусен.

Мезе от мариновани зеленчуциТук всичко е въпрос на наличности и фантазия. Режем зеленчуци – морков, целина, чушки, пресни краставици – на тънки ивици и ги слагаме да се мариноват в маринатата от кисели краставички заедно с няколко скилидки чесън. Оставяме ги поне около час, след което отцеждаме и сервираме с дип от майонеза, в която има още малко от сока от краставичките. Снимка: iStock
Мезе от мариновани зеленчуци

Тук всичко е въпрос на наличности и фантазия. Режем зеленчуци – морков, целина, чушки, пресни краставици – на тънки ивици и ги слагаме да се мариноват в маринатата от кисели краставички заедно с няколко скилидки чесън. Оставяме ги поне около час, след което отцеждаме и сервираме с дип от майонеза, в която има още малко от сока от краставичките.

Печено пилеОт сока на киселите краставички става перфектна марината за пиле. В него слагаме няколко скъкцани скилидки чесън, малко сол и малко пипер и накисваме пилето за около 30-40 минути. След това печем на скара или на фурна. Ако печем на фурна, можем да подложим канапе от нарязани кисели краставички, лук и моркови. Снимка: iStock
Печено пиле

От сока на киселите краставички става перфектна марината за пиле. В него слагаме няколко скъкцани скилидки чесън, малко сол и малко пипер и накисваме пилето за около 30-40 минути. След това печем на скара или на фурна. Ако печем на фурна, можем да подложим канапе от нарязани кисели краставички, лук и моркови.

Пълнени яйцаЕлементарно е – за плънката освен, че накълцваме малко кисели краставички, прибавяме и доза от маринатата им. Тя ще придаде тръпчив и необичаен вкус на иначе добре познатите ни пълнени яйца. В този случай дори няма нужда да използваме кисело мляко или майонеза за спойка на сместа, само пълним яйцата. Снимка: iStock
Пълнени яйца

Елементарно е – за плънката освен, че накълцваме малко кисели краставички, прибавяме и доза от маринатата им. Тя ще придаде тръпчив и необичаен вкус на иначе добре познатите ни пълнени яйца. В този случай дори няма нужда да използваме кисело мляко или майонеза за спойка на сместа, само пълним яйцата.

Картофени палачинкиКъм килограм настъргани грубо картофи се добавя една чаша марината от кисели краставички, чаша брашно и едно яйце. Сместа се обърква добре, посолява се и се подправя със сол и пипер. Пече се в леко намазнен тиган или плоча. Палачинките могат да се изпекат и на фурна. Могат да се сервират с вече споменатия дип от майонеза и сок от кисели краставички. Снимка: iStock
Картофени палачинки

Към килограм настъргани грубо картофи се добавя една чаша марината от кисели краставички, чаша брашно и едно яйце. Сместа се обърква добре, посолява се и се подправя със сол и пипер. Пече се в леко намазнен тиган или плоча. Палачинките могат да се изпекат и на фурна. Могат да се сервират с вече споменатия дип от майонеза и сок от кисели краставички.

Салса дипКъм една чаша марината от кисели краставички прибавяме консерва накълцани домати, една глава лук на ситно, няколко кисели краставички на ситно, магданоз, червен и черен пипер, сол, щипка захар и сок от половин лимон. Объркваме добре и ако е много течно – отцеждаме. Салса дипът се сервира със соленки, чипс или тортили. Снимка: iStock
Салса дип

Към една чаша марината от кисели краставички прибавяме консерва накълцани домати, една глава лук на ситно, няколко кисели краставички на ситно, магданоз, червен и черен пипер, сол, щипка захар и сок от половин лимон. Объркваме добре и ако е много течно – отцеждаме. Салса дипът се сервира със соленки, чипс или тортили.

МичеладаЗа две халби ни трябват 300 милилитра светла бира, още толкова доматен сок и половин чаша сок от кисели краставички. Това се смесва в халбите и се подправя със сок от лайм, Табаско, черен пипер и лед. Може да се прибави и люта чушка или парчета кисела краставичка. Снимка: iStock
Мичелада

За две халби ни трябват 300 милилитра светла бира, още толкова доматен сок и половин чаша сок от кисели краставички. Това се смесва в халбите и се подправя със сок от лайм, Табаско, черен пипер и лед. Може да се прибави и люта чушка или парчета кисела краставичка.