

Свеж, лесен, лек… какво повече да иска човек от един пай? За по-лесно може да се използва кора готово бутер тесто, която се разстила във форма за печене на пай, дупчи се с вилица по дъното и се запича леко за 5 минути. През това време в дълбока купа разбиваме четири яйца с 300 грама захар.
Трябва да се получи лек и въздушен крем. Към него прибавяме 180 милилитра пълномаслена течна сметана и 300 милилитра пресен лимонов сок и разбиваме отново с миксера. Изсипваме върху кората и печем на 150 градуса за около 40 минути. Оставяме за една нощ в хладилник, за да стегне паят.

Тръпчив и пухкав, кърдът може да се хапва отделно или да гарнира друг десерт. В малък дълбок тиган разтопяваме 125 грама масло с половин чаша захар и половин чаша лимонов сок, като внимаваме да не се карамелизира захарта. След това прибавяме 3 яйца и щедра щипка сол и разбъркваме отново.
След около 6 до 8 минути кремът ще започне да се сгъстява. Това е моментът, в който да го изсипем в керамичен или стъклен съд, да го покрием с фолио или капак и да го оставим на хладно място, за да си отпочине поне за 2-3 часа.

Тези бисквити се приготвят за под 30 минути – бъркане на сместа и печене. В купа разбиваме 125 грама меко масло със 100 грама захар и кората на един лимон. Добавяме едно яйце и 50 милилитра лимонов сок и бъркаме отново. Най-накрая прибавяме 300 грама брашно, едно пакетче бакпулвер и шипка сол.
Оформяме меко, не много лепкаво тесто, което завиваме в свежо фолио и оставяме за 30 минути настрана. После оформяме кръгли плоски бисквити, редим ги на хартия за печене и печем на 180 градуса за около 15 минути. Оставяме бисквитите да се охладят поне за няколко часа.

Това охладяващо сорбе се прави елементарно, а с правилната украса е „Уау!“. На котлона се загряват 250 милилитра вода, в които се изсипват 250 грама захар и се бърка до получаването на хомогенна течност. Оставяме я да се сгрее достатъчно, но без да ври, след което добавяме кората на един лимон и сокът на поне 2-3 лимона.
Отново разбъркваме много добре с дървена лъжица или силиконова шпатула и оставяме сместа леко да се сгъсти. След това изсипваме в подходящ съд и прибираме в камерата. Разбъркваме на всеки 30 минути, за да не се образуват кристалчета. След около 5 часа сорбето е готово.

Може да е леко демоде, но лимонът пък прави този кекс лек и ефирен. В дълбока купа разбиваме 125 грама масло със 125 грама захар до пухкав крем. След това добавяме едно по едно четири яйца, 200 грама брашно, пакетче бакпулвер и кората и сока на два лимона. Отново разбиваме сместа – трябва да се получи гладко и лъскаво кексово тесто.
Изсипваме в намазнена форма за кекс и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто. Проверяваме дали кексът е готов с клечка за зъби. Можем да приготвим на среден котлон и захарна глазура от чаша вода, малко лимонов сок и чаша пудра захар.

Кутия маскарпоне от 250 грама, половин чаша течна сметана, половин чаша захар и сокът от 4-5 лимона – това е всичко, което ни трябва за този мус. Плюс миксер, с който той да се разбие, за да стане въздушен и пухкав. Сервираме украсен с лимонови резени и лимонови корички.

Хрупкаво и интересно – това са захаросаните лимонови корички. Корите от 6-7 лимона се сваряват до омекване в около литър вода – трябва да станат меки и почти прозрачни. След това ги нареждаме на кухненска хартия и оставяме до пълното им изсъхване. После в купа смесваме 2 супени лъжици лимонов сок с три чаши захар.
Изсипваме коричките в буркан, поливаме със захарта и разтръскваме добре. В следващите 24 часа разклащаме буркана, когато се сетим, за да полепне добре захарта. След това коричките са готови за похапване.