Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Незабравимо вкусно и постно: 7 рецепти за Великденските пости

Щипка вдъхновение за постите: Снимка: iStock
Щипка вдъхновение за постите:

ТабулеКойто обича магданоз, обожава табуле. За тази вкусна и питателна салата ни трябват 4-5 връзки магданоз, един голям обелен домат, глава червен лук и чаша сварен според указанията булгур. Магданозът се кълца максимално на ситно, лукът – също, доматът се реже на дребни кубчета и всичко се разбърква много добре, за да се смеси.

Табулето се подправя с лимонов сок и сол, ако е необходимо. В някои рецепти има и краставица на ситни кубчета, както и листа мента за още по-свеж вкус. Онези, които си позволяват зехтин по време на пости, могат да добавят и струйка от него. Снимка: iStock
Табуле

Който обича магданоз, обожава табуле. За тази вкусна и питателна салата ни трябват 4-5 връзки магданоз, един голям обелен домат, глава червен лук и чаша сварен според указанията булгур. Магданозът се кълца максимално на ситно, лукът – също, доматът се реже на дребни кубчета и всичко се разбърква много добре, за да се смеси.

Табулето се подправя с лимонов сок и сол, ако е необходимо. В някои рецепти има и краставица на ситни кубчета, както и листа мента за още по-свеж вкус. Онези, които си позволяват зехтин по време на пости, могат да добавят и струйка от него.

Дип от патладжан и маслиниЛесен, бърз и много вкусен дип, а патладжани вече има целогодишно. Два големи патладжана се изпичат, белят и отцеждат. Изсипват се в дълбока купа и към тях се прибавят шепа черни маслини без костилки, 2-3 супени лъжици заквасена сметана, 1-2 супени лъжици тахан, сол, пипер и лимонов сок.

Всичко се намачква на грубо пюре, за да се усещат парченцата зеленчуци. Сервира се с постен хляб или арабски питки. Може да се добави лук или чесън за по-изразителен вкус. Снимка: iStock
Дип от патладжан и маслини

Лесен, бърз и много вкусен дип, а патладжани вече има целогодишно. Два големи патладжана се изпичат, белят и отцеждат. Изсипват се в дълбока купа и към тях се прибавят шепа черни маслини без костилки, 2-3 супени лъжици заквасена сметана, 1-2 супени лъжици тахан, сол, пипер и лимонов сок.

Всичко се намачква на грубо пюре, за да се усещат парченцата зеленчуци. Сервира се с постен хляб или арабски питки. Може да се добави лук или чесън за по-изразителен вкус.

РататуйТази рецепта всъщност е изключително приятна за изпълнение. На дъното на тавата, в която ще печем, изсипваме 500 милилитра готово доматено пюре с подправки. Нарязваме на тънки колелца два малки патладжана, два домата, една тиквичка и една-две цветни чушки. Редим в тавата, като редуваме зеленчуците за по-красив ефект.

Подправяме със сол, пипер и малко сух риган и босилек и със струйка зехтин. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути или до хубав загар. Рататуй е вкусно както топло, така и студено на другия ден. Снимка: iStock
Рататуй

Тази рецепта всъщност е изключително приятна за изпълнение. На дъното на тавата, в която ще печем, изсипваме 500 милилитра готово доматено пюре с подправки. Нарязваме на тънки колелца два малки патладжана, два домата, една тиквичка и една-две цветни чушки. Редим в тавата, като редуваме зеленчуците за по-красив ефект.

Подправяме със сол, пипер и малко сух риган и босилек и със струйка зехтин. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути или до хубав загар. Рататуй е вкусно както топло, така и студено на другия ден.

Яхния от зелен боб и картофиСега е сезонът на свежия зелен фасул, така че можем да се възползваме. В дълбока тенджера в малко растителна мазнина се запържва малка глава лук и 2-3 скилидки чесън. Когато пуснат вкуса си, се добавя измитият зелен фасул и готвим 4-5 минути. След това добавяме една консерва от 500 грама доматено пюре и 2-3 грубо нарязани картофа. 

Подправяме със сол, пипер и по желание – магданоз. Готвим, докато картофите омекнат, а доматите се сгъстят. Сервираме още топло с постен хляб или арабски питки. За онези, които не спазват постите, може да се добави пилешко месо в яхнията. Снимка: iStock
Яхния от зелен боб и картофи

Сега е сезонът на свежия зелен фасул, така че можем да се възползваме. В дълбока тенджера в малко растителна мазнина се запържва малка глава лук и 2-3 скилидки чесън. Когато пуснат вкуса си, се добавя измитият зелен фасул и готвим 4-5 минути. След това добавяме една консерва от 500 грама доматено пюре и 2-3 грубо нарязани картофа.

Подправяме със сол, пипер и по желание – магданоз. Готвим, докато картофите омекнат, а доматите се сгъстят. Сервираме още топло с постен хляб или арабски питки. За онези, които не спазват постите, може да се добави пилешко месо в яхнията.

ПилафВ много дълбок тиган се загрява зехтин или олио и се изсипва чаша фино фиде. Пържи се до покафеняване и се прибавя чаша и половина ориз и две чаши вода (или зеленчуков бульон). Подправя се само със сол и нищо друго, покрива се с капак и се задушава до готовност на ориза.  

Сервира се още топло и е удивително семпла и вкусна комбинация, в която изпъкват добре запърженото фиде и сочният ориз. Снимка: iStock
Пилаф

В много дълбок тиган се загрява зехтин или олио и се изсипва чаша фино фиде. Пържи се до покафеняване и се прибавя чаша и половина ориз и две чаши вода (или зеленчуков бульон). Подправя се само със сол и нищо друго, покрива се с капак и се задушава до готовност на ориза.

Сервира се още топло и е удивително семпла и вкусна комбинация, в която изпъкват добре запърженото фиде и сочният ориз.

Пълнени тиквички с нахутДве по-големи тиквички се издълбават, посоляват се и се оставят леко да се отцедят. През това време в дълбок тиган се запържват глава лук, няколко скилидки чесън и нахутът от една консерва. Когато нахутът леко покафенее, се добавят една червена чушка на ситно и 2-3 супени лъжици концентрирано доматено пюре.

Ако сместа е много гъста, се прибавя и малко вода и се готви до пълно омекване на нахута. След това тиквичките се пълнят, подправят се със сол, пипер и зелени подправки на вкус и се пекат на 180 градуса до покафеняване. Снимка: iStock
Пълнени тиквички с нахут

Две по-големи тиквички се издълбават, посоляват се и се оставят леко да се отцедят. През това време в дълбок тиган се запържват глава лук, няколко скилидки чесън и нахутът от една консерва. Когато нахутът леко покафенее, се добавят една червена чушка на ситно и 2-3 супени лъжици концентрирано доматено пюре.

Ако сместа е много гъста, се прибавя и малко вода и се готви до пълно омекване на нахута. След това тиквичките се пълнят, подправят се със сол, пипер и зелени подправки на вкус и се пекат на 180 градуса до покафеняване.

Сладолед с кокосово млякоВ купата на блендера се изсипват 400 милилитра кокосово мляко, 3 супени лъжици бадемово масло, подсладител по избор и пакетче ванилия или няколко капки екстракт. Всичко се разбива до гладка пухкава смес, изсипва се в подходящ съд и се прибира в камерата на хладилника.

Сладоледът се вади и разбърква периодично, за да не стане на кристали. До 3-4 часа би трябвало да е добре стегнал и да е готов за сервиране. Снимка: iStock
Сладолед с кокосово мляко

В купата на блендера се изсипват 400 милилитра кокосово мляко, 3 супени лъжици бадемово масло, подсладител по избор и пакетче ванилия или няколко капки екстракт. Всичко се разбива до гладка пухкава смес, изсипва се в подходящ съд и се прибира в камерата на хладилника.

Сладоледът се вади и разбърква периодично, за да не стане на кристали. До 3-4 часа би трябвало да е добре стегнал и да е готов за сервиране.