Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Пищни и лесни десерти с кори за баница

Няколко рецепти, с които да да впечатлим всички у дома: Снимка: iStock
Няколко рецепти, с които да да впечатлим всички у дома:

Сладки "кошнички" със сметана и плодовеТези „кошнички“ изглеждат много ефектно, ако се заиграем с декорацията им, но всъщност са елементарни за приготвяне. Готовите кори за баница се разстилат и се режат на шест правоъгълника. След това се разделят, мажат се с малко разтопено масло и се поставят във форма за мъфини така, че да се образуват „гнезда“.

„Кошничките“ се запичат до златисто на 170 градуса и се вадят да се охладят. През това време си приготвяме пълнежа от бита сметана, като в дълбока купа изсипваме голяма опаковка много студена течна сметана и половин чаша кристална захар. Бъркаме на най-високата степен на миксера и пълним „кошничките“. Украсяваме според наличните плодове и ядки. Снимка: iStock
Сладки "кошнички" със сметана и плодове

Тези „кошнички“ изглеждат много ефектно, ако се заиграем с декорацията им, но всъщност са елементарни за приготвяне. Готовите кори за баница се разстилат и се режат на шест правоъгълника. След това се разделят, мажат се с малко разтопено масло и се поставят във форма за мъфини така, че да се образуват „гнезда“.

„Кошничките“ се запичат до златисто на 170 градуса и се вадят да се охладят. През това време си приготвяме пълнежа от бита сметана, като в дълбока купа изсипваме голяма опаковка много студена течна сметана и половин чаша кристална захар. Бъркаме на най-високата степен на миксера и пълним „кошничките“. Украсяваме според наличните плодове и ядки.

Айле сладкишЗапочваме този богат сладкиш, като си приготвяме захарен сироп от 3 чаши вода и 3 чаши захар с малко лимонов сок и лимонова кора. Оставяме да се охлади. През това време слагаме корите в намаслена тава по следния начин – вадим кора, нагъваме я на хармоника и редим. Поръсваме с малко разтопено масло.

След това приготвяме кексова смес от чаша кисело мляко, чаша брашно, чаша захар, три яйца, пакетче бакпулвер, малко олио и лъжица какао. Заливаме корите за баница, печем на 180 градуса до покафеняване на целия сладкиш и още горещия десерт заливаме със студения сироп. Сервираме добре охладен. Снимка: iStock
Айле сладкиш

Започваме този богат сладкиш, като си приготвяме захарен сироп от 3 чаши вода и 3 чаши захар с малко лимонов сок и лимонова кора. Оставяме да се охлади. През това време слагаме корите в намаслена тава по следния начин – вадим кора, нагъваме я на хармоника и редим. Поръсваме с малко разтопено масло.

След това приготвяме кексова смес от чаша кисело мляко, чаша брашно, чаша захар, три яйца, пакетче бакпулвер, малко олио и лъжица какао. Заливаме корите за баница, печем на 180 градуса до покафеняване на целия сладкиш и още горещия десерт заливаме със студения сироп. Сервираме добре охладен.

ГалактобурекоИ тук започваме с приготвянето на същия захарен сироп, след което го оставяме да изстине. После правим ванилов крем от 1,5 литра прясно мляко, 3 супени лъжици грис, 6 супени лъжици царевично нишесте, 6 супени лъжици захар, 3 яйца и пакет ванилия. Продуктите се слагат в дълбока касерола и се готвят на среден котлон до получаването на гладък лъскав крем.

На дъното на намаслена тава се разстила кора за баница, маже се с малко масло, разстила се втора, маже се и се поставя трета кора. Изсипва се ваниловият крем и се повтаря процедурата с още три кори. Галактобуреко се пече на 180 градуса до златиста коричка и още горещо се залива със студения сироп. Снимка: iStock
Галактобуреко

И тук започваме с приготвянето на същия захарен сироп, след което го оставяме да изстине. После правим ванилов крем от 1,5 литра прясно мляко, 3 супени лъжици грис, 6 супени лъжици царевично нишесте, 6 супени лъжици захар, 3 яйца и пакет ванилия. Продуктите се слагат в дълбока касерола и се готвят на среден котлон до получаването на гладък лъскав крем.

На дъното на намаслена тава се разстила кора за баница, маже се с малко масло, разстила се втора, маже се и се поставя трета кора. Изсипва се ваниловият крем и се повтаря процедурата с още три кори. Галактобуреко се пече на 180 градуса до златиста коричка и още горещо се залива със студения сироп.

Нещо като тарт "Татен"Тарт „Татен“ се приготвя с маслено тесто, но нищо не пречи да го използваме като вдъхновение за друг десерт. Около 500-600 грама ябълки се белят, почистват и режат на едри кубчета. В дълбок тиган с малко масло се запържват ябълките с лъжица канела, лъжица кафява захар и малко ром. След като алкохолът се изпари, плодовете се отстраняват от котлона.

На дъното на намаслена тава се редят пет кори, като между тях мажем с малко разтопено масло. Краищата на корите трябва да излизат от тавата. Изсипват се ябълките и другите кори от пакета се накъсват и намачкват, след което се оформят на венец над плодовете. Пече се на 180 градуса. Снимка: iStock
Нещо като тарт "Татен"

Тарт „Татен“ се приготвя с маслено тесто, но нищо не пречи да го използваме като вдъхновение за друг десерт. Около 500-600 грама ябълки се белят, почистват и режат на едри кубчета. В дълбок тиган с малко масло се запържват ябълките с лъжица канела, лъжица кафява захар и малко ром. След като алкохолът се изпари, плодовете се отстраняват от котлона.

На дъното на намаслена тава се редят пет кори, като между тях мажем с малко разтопено масло. Краищата на корите трябва да излизат от тавата. Изсипват се ябълките и другите кори от пакета се накъсват и намачкват, след което се оформят на венец над плодовете. Пече се на 180 градуса.

Пурички с течен шоколад и ядкиИ нещо далеч по-лесно – пурички с течен шоколад и ядки според наличността в кухненските шкафове. Изпълнението е лесно – всяка кора се реже на две и на късата страна на правоъгълника се слагат 2-3 лъжици течен шоколад. Поръсва се с натрошени ядки и рулцето се завива.

Малко преди да го затворим напълно, краищата се подпъхват, за да не изтече пълнежът. Краят се маже с малко разбито яйце, за да се запечата рулцето. Готовите рулца също се намазват с малко разбито яйце за красив загар и се пекат на 180 градуса до златисто. Снимка: iStock
Пурички с течен шоколад и ядки

И нещо далеч по-лесно – пурички с течен шоколад и ядки според наличността в кухненските шкафове. Изпълнението е лесно – всяка кора се реже на две и на късата страна на правоъгълника се слагат 2-3 лъжици течен шоколад. Поръсва се с натрошени ядки и рулцето се завива.

Малко преди да го затворим напълно, краищата се подпъхват, за да не изтече пълнежът. Краят се маже с малко разбито яйце, за да се запечата рулцето. Готовите рулца също се намазват с малко разбито яйце за красив загар и се пекат на 180 градуса до златисто.

Хрупкави сладки "охлювчета"Тези „охлювчета“ са бързи, лесни и ще станат любимо сладко похапване на всеки у дома. Корите за баница се режат на ленти и се завиват на спирали. Намасляват се с разтопено масло и се поръсват със смес от захар и канела. Пекат се на 180 градуса до приятен загар.

Към поръската може да се прибави ванилия, малко карамфил или други подправки на вкус. „Охлювчетата“ могат и да се сиропират за още по-апетитен завършек. Снимка: iStock
Хрупкави сладки "охлювчета"

Тези „охлювчета“ са бързи, лесни и ще станат любимо сладко похапване на всеки у дома. Корите за баница се режат на ленти и се завиват на спирали. Намасляват се с разтопено масло и се поръсват със смес от захар и канела. Пекат се на 180 градуса до приятен загар.

Към поръската може да се прибави ванилия, малко карамфил или други подправки на вкус. „Охлювчетата“ могат и да се сиропират за още по-апетитен завършек.