Плейбоят милиардер от Нигерия

Бионсе се вози на яхта близо до остров Капри. Певицата отпива ледено шампанско по бански, с пелерина в пясъчен цвят. Мъжът й Джей Зи е платил 900 хиляди долара, за да плава една седмица из Средиземно море на борда на Galactica Star - круизен кораб, дълъг 65 метра, с площадка за хеликоптер, 10 места за хранене, солариум и няколко джакузита. Собственикът на плавателния съд, когото известната двойка не познава, вече е издирван от полицията.

Яхтата е собственост на фирма-фантом, създадена от „Мосак Фонсека", адвокатската кантора, стояща в дъното на скандала Panama Papers. Внезапно корабът се оказва в центъра на съдебно разследване. Според властите в Нигерия въпросният круизен кораб е купен с пари от продажби на петрол, които са изнесени в чужбина и никога не са били декларирани в страната.

Собственикът на Galactica Star, Колауоле Алуко, е мегабогат бизнесмен, занимаващ се с петрол и авиация. Той е един от четиримата обвинени за измами в размер на 1 милиард и 800 милиона долара, дължими на правителството за големи сделки с продажба на петрол.

Алуко е разследван и по друг случай, свързан с изнасянето на милиони долари от страната от комисионни, предназначени за бившия нигерийски министър на петрола, г-жа Диезани Алисън - Мадуеке.

Алуко е част от звездното съдружие на известни личности от Нигерия, петролни мениждъри, губернатори, министри, висши военни и племенни вождове, чиито имена присъстват в Panama papers. Според документите, „Мосак Фонсека" е работила за трима бивши министри на петрола от Нигерия, които са използвали офшорни фирми, за да си купуват яхти и вили в Лондон.

Неслучайно в Panama papers фигурират толкова нигерийски имена. Според изследванията на международни антикорупционни организации, Нигерия е страната, която губи най-много пари от нелегални дейности, включително подкупи и данъчни фирмени измами. Според организацията Оxfam, близо 12% от БВП на Нигерия се губи всяка година в нелегални финансови потоци.

„Нашата кантора, както много други, помага на нашите клиенти по целия свят при регистриране на фирми. Ние обслужваме финансови посредници, банки, адвокати, тръстове" - твърдят от „Мосак Фонсека" пред Международния консорциум за разследващи журналисти. В позицията на кантората се казва още, че „като регистрирани агенти, ние се ограничаваме до съдействие при регистриране на фирмата. И преди да приемем да работим по какъвто и да е начин с някой клиент, правим щателно проучване, което винаги съответства, а често и надвишава правилата и правните стандарти, които ограничават нас и другите кантори".

„Мосак Фонсека" отказва да отговори на конкретни въпроси и добавя: „Уважаваме както буквата, така и духа на закона, поради което за повече от 40 години дейност, никога не сме били обвинявани за незаконно поведение".

Плейбоят на Нигерия

През октомври 2015 г. лондонската полиция разпитва Алисън-Мадуеке, министър на петрола на Нигерия от 2010 до 2015 г., във връзка с разследване за корупция и пране на пари. Адвокатът й уточнява, че бившата министърка, завършила архитектура през 1992 г. в Howard University във Вашингтон, се намира в Лондон за терапия, тъй като има рак.

Според пресата, Алуко е ключов съдружник на Алисън-Мадуке, но преди това и двамата отричат да са имали подобни отношения. Бизнесменът е на върха през 2011 г., когато нигерийското правителство му предоставя правото да експлоатира огромни нефтени находища чрез две негови фирми.

Една от компаниите му, Atlantic Energy, е създадена ден преди подписването на споразумението за придобиване на лиценз за добив на петрол за милиарди долари.

Алуко е част от кръг от петролни магнати, често споменавани от нигерийските медии. Заради начина си на живот, той е известен като плейбоят на Нигерия. Има апартамент в Манхатън за 8 млн. и 600 хиляди долара и според New York Times е похарчил още 70 милиона за четири къщи в Санта Барбара и Бевърли хилс.

Миналия май, нигерийските власти успяха да наложат запор на имоти, свързани с Алуко чрез две от неговите фирми. Освен за гореспоменатата яхта, става въпрос за недвижими имоти в Лондон, четири вили в Калифорния, два огромни апартамента в Манхатън, един в Дубай, 132 къщи и апартаменти в Нигерия, терени в Канада и Швейцария.

Освен това Върховният съд в Лагос блокира и достъпа до 67 милиона долара в четири банкови сметки в Лондон и Швейцария, както и колекция от часовници, 58 автомобила и три самолета.

Посредством свой говорител, Алуко заявява пред Международния консорциум за разследващи журналисти: „Никога не съм бил съден или осъждан в никоя държава. В момента във Великобритания е започнало наказателно разследване срещу мен".

Разследването срещу Алуко за петролни измами е преустановено през юни. Причината според медиите е неспособността на властите да локализират швейцарската му резиденция, за да му връчат призовка и да го уведомят официално, че срещу него се води разследване.

По информации, публикувани в Нигерия и Великобритания, срещу Алуко все още тече разследване от страна на ФБР, на британските служби, както и на федералната швейцарска прокуратура. Счита се, че е участвал във фирми и транзакции, направени за да се прикрие прехвърлянето на богатството на бившата министърка Алисън-Мадуке извън Нигерия.

Федералната швейцарска прокуратура потвърждава, че от Лондон са ги уведомили, че срещу Алуко се води следствие. От САЩ и Великобритания не отричат, но и не потвърждават, че се води разследване.

От вътрешните регистри на „Мосак Фансека" става ясно, че Алуко има четири офшорни фирми на Британските Вирджински острови.

Той е директор на друга фирма, на Сейшелските острови, която се казва Fragola Ltd. През май 2013 г. Алуко плаща 11 милиона и 50 хиляди долара, за да купи Almanty United Investors Limited, фирма от Британските Вирджински острови, на чието име се водят недвижими имоти в Дубай.

През март 2014 г. друга негова фирма Earnshaw Associates регистрира в Малта частен самолет Bombardier Global Express с 18 места. Със същия модел самолет се вози и Алисън-Мадуеке, докато е била министър.

Между Наоми Кембъл и Леонардо ди Каприо

Когато е на върха на кариерата си, Алуко обикаля света. Той редовно присъства на снимките в Instagram на известните личности, както и на страниците на светските списания.

През октомври 2013 г. папараците го хващат в Париж заедно с топмодела Наоми Кембъл. Същата година, Алуко открива фонд за развитие на инфраструктурата в Африка размер на 500 милиона долара в компанията на холивудския актьор Джейми Фокс.

Той е гост и на 39-ия рожден ден на Леонардо ди Каприо в Ню Йорк. Следващото лято е сниман с рапъра Пъф Деди в Ибиса, Испания.Известният певец публикува в Туитър своя снимка с усмихнатия Алуко с надпис: „Нигерия, обичам те"

По същото време, в родината му тръгват слухове по негов адрес. Алуко непрекъснато е споменават от нигерийските медии като един от „хората на министъра". Това са определени нигерийски петролни магнати, които са се сдобили с редица разрешителни за добив на петрол. Министерството, ръководено от Алисън-Мадуеке, им ги отпуска с учудваща лекота.

През 2011 и 2012 г. Atlantic Energy, собственост на Алуко, която се хвали с „много добрите си позиции пред правителството", получава осем лиценза за добив на петрол от западната делта на Нигер. Между 2012 и 2013 г. Атлантик изнася петрол за десетки милиони долари в Италия, САЩ, Германия, Холандия и други страни, според прегледаните от Международния консорциум за разследващи журналисти.

През септември 2014 г. се оказва, че фирмата на Алуко и партньорите му е в немилост пред Алисън-Мадуеке. В края на месеца фирмата фалира, оставяйки задължения към Нигерия в размер на 1 милиард и 300 милиона долара в брой и в облигации.

Правителството и банките-кредиторки се опитват да спасят поне 700 милиона долара от банкрута на Атлантик с молба към потенциални инвеститори.

Ролята на „Мосак Фонсека"

Едва през 2015 г. кантората от Панама прави по-задълбочена проверка на Алуко. Причината е искане от Агенцията за борба с финансовите злоупотреби на Британските Вирджински острови. Разследващите търсят документи, свързани с офшорната фирма Earnshaw Associates. От „Мосак Фонсека" отговарят, че нямат информация нито за сметки, нито за имущество на името на фирмата.

Въпреки това именно кантората в Панама е подписала документите, преди повече от година, с които съдейства на фирмата за регистриране на частния самолет.

През август 2015 г. от "Мосак Фонсека" започват да се притесняват, че нямат никакви лични документи и контакти с Алуко. Това е нарушение на правилата за офшорни посредници. Те се обръщат към управляващия имуществото на Алуко в Швейцария, Джони Ебо Киаикое.

Той им отговаря така: „Това са само вестникарски приказки. Ако наистина търсеха Алуко, няма да е трудно да бъде намерен, той има постоянен адрес в Швейцария".

След това Киаикое моли „Мосак Фонсека" да му съдействат за получаването на „голямо" финансиране от 30 милиона долара от банка в Люксембург. Като банкова гаранция е посочена Galactica Star, яхтата, наета от Бионсе и Джей Зи за техния круиз по Средиземно море.

От адвокатската кантора се съгласяват. През септември 2015 г. медиите отново пишат, че Алуко се опитва да избяга от правосъдието заради противоречиви и скандални петролни сделки".

Чак през октомври същата година „Мосак Фонсека" решава, че нещата са вече извън контрол. Или почти. Тогава кантората скъсва последно връзките с три от четирите фирми на Алуко, които нямат дейност от 2014 г. Фонсека изпраща доклад до властите на Британските Вирждински острови, в който се подчертават притесненията на кантората относно дейността на Алуко.

Но преди това служителите са окомплектовали документацията за искане на 30-милионния заем за другата фирма на нигерийския милиардер - Ernshaw. Един от служителите обяснява това действие с факта, че кантората е работила месеци наред за този заем.

Връзката с министъра

Докато Алуко получава парите, Алисън - Малуеке и нейните приятели са взети на мушка. През октомври 2015 г. нейни роднини са призовани пред съда в Лондон по обвинения в корупция. Полицията конфискува част от имуществото на министърката, включително 39 хиляди долара в брой.

През май тази година, Върховния съд на Лагос прие молбата на новото правителство да бъде конфискувано имуществото, свързано с Алуко и трима други лица. Четиримата имат дългове към Нигерия на стойност 1 милиард и 760 милиона долара за неплатени квоти от продажбите на петрол. Те са обвинени и за отклоняване на големи суми на офшорни сметки.

По изчисления на правителството, загубата възлиза на сумата от годишните бюджети на четири от щатите в страната, като с тези пари може да се издържат 13 милиона души. Нигерия преживява огромна загуба и щети след фалита на Алуко и другите трима обвинени.

Съдът конфискува имуществото, ипотекирано за 30-милионния заем - луксозната яхта и един апартамент в Манхатън.

Властите в Лаос се опасяват, че Алуко и съдружниците му биха могли да продадат имуществото си чрез фирми-фантом, за да избегнат конфискацията. Правителството се опитва да предотврати продажбата на огромна вила на Алуко в Бевърли Хилс. „Това е знак за неговото отчаяние и потвърждение, че се опитва да избяга от дългата ръка на закона" - обясняват от Абуджа.

През юли, нигерийската комисия за икономически и финансови престъпления, представи обвиненията в съда. Сред подсъдимите са известни имена в страната, свързани с бившата министърка Алисън-Мадуеке.

В последния момент обаче, името на Алуко е махнато от обвинителния акт. Прокурорът признава, че нигерийските власти не са успели да намерят лицето, за да го уведомят и призоват.

Както се вижда, обратно на твърденията на управляващия имуществото му в Швейцария, да намериш Алуко е доста трудно.

Новините

Най-четените