През февруари Кристиано Роналдо навърши 40 години, но продължава да бележи гол след гол в Саудитска Арабия и мечтае да изведе родината си Португалия на финалите на Мондиал 2026.
Професионалната му кариера започна в Спортинг Лисабон през 2002-ра, когато бе само на 17 г., което означава, че се подвизава по световните терени вече цели 22 години.
Освен изключителния професионализъм и редовните тренировки, другата тайна на Роналдо е здравословното хранене.
Португалската суперзвезда следва стриктен хранителен режим с богати на протеин храни и радикално ниско съдържание на захар.
Диетата му се състои от полезни мазнини, разумно количество въглехидрати и богато разнообразие от пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци.
40-годишният Кристиано консумира алкохол рядко - по малко и само със специален повод.
Когато вечеря навън, Кристиано обикновено поръчваме печено месо или салата. Най-любимото му ястие обаче е традиционно португалско ястие, което майка му често приготвя.
Името му е Бакаляу а браш (Bacalhau à brás) и се приготвя с риба треска, лук, картофи, яйца и маслини.
Ето и една примерна рецепта:
Нужни продукти (за 5-6 порции):
- 500 гр осолена риба треска на парчета
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 250 гр картофен чипс
- 5 големи яйца
- 20-25 бр. черни маслини
- 2 с.л. зехтин
- Даринов лист
- Няколко стръка магданоз

Начин на приготвяне:
- Рибата се обезсолява в съд с вода. Оставя се в хладилник в продължение на три дни, като водата се сменя по три-четири пъти на ден, за да може треската да се обезсоли почти напълно.
- Нарязваме лука на полумесеци и го запържваме в зехтина. Обезсолената риба се отцежда и се добавя към лука, заедно със ситно нарязания чесън, дафиновия лист и малко черен пипер. Оставя се на тих огън за пет-десет минути, докато изври водата.
- Добавя се картофеният чипс и се разбърква добре.
- Яйцата се разбиват и се добавят в тенджерата. Готви се на тих огън още минута-две.
- Добавят се маслините и яденето се сваля от котлона.
- Поръсва се със ситно нарязания магданоз и се сервира веднага.