Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Kулинарни изкушения от целия свят

1. Италианска Фритата с шунка и зеленчуци

• Нарязани на ситно: 3 стръка пресен лук, 2 чушки, зелена и червена 100 г шунка, 50 г меко козе сирене, 8-10 гъби • 10 яйца • магданоз • зехтин • пипер • сол

Затоплете 1-2 супени лъжици зехтин в универсален тиган Деличия и запържете лука на бавен огън. Добавете шунката и я запържете леко. Прибавете гъбите и чушките, поставете капак и гответе, докато продуктите омекнат. Разбийте яйцата със сол и пипер. Изсипете ги върху сместа от шунка и зеленчуци. Намалете температурата и поръсете отгоре с нарязаното сирене. Поставете капак и гответе, докато фритатата се изпържи. Сервирайте с украса от пресни зеленчуци и магданоз.
1. Италианска Фритата с шунка и зеленчуци

• Нарязани на ситно: 3 стръка пресен лук, 2 чушки, зелена и червена 100 г шунка, 50 г меко козе сирене, 8-10 гъби • 10 яйца • магданоз • зехтин • пипер • сол

Затоплете 1-2 супени лъжици зехтин в универсален тиган Деличия и запържете лука на бавен огън. Добавете шунката и я запържете леко. Прибавете гъбите и чушките, поставете капак и гответе, докато продуктите омекнат. Разбийте яйцата със сол и пипер. Изсипете ги върху сместа от шунка и зеленчуци. Намалете температурата и поръсете отгоре с нарязаното сирене. Поставете капак и гответе, докато фритатата се изпържи. Сервирайте с украса от пресни зеленчуци и магданоз.

2. Френски рататуи 

• Нарязани на ситно 2 глави червен лук и 2 скилидки чесън. • Нарязани на кубчета от около 1 см: 1 голям патладжан,   2 тиквички,  1 луковица копър, 1 жълта чушка и  6 домата. • 2-3 стъбла целина • 1 супена лъжица захар • няколко стръка пресен розмарин и босилек • сол • смлян черен пипер • паста чили  • зехтин
Загрейте 2 супени лъжици зехтин в универсален тиган Деличия и запържете леко лука и чесъна. Добавете нарязаните зеленчуци и поставете стъклен капак. Гответе още 10 минути, докато зеленчуците отделят соковете си. Подправете със сол и смлян черен пипер. Добавете 1 чаена лъжичка паста чили, нарязаните подправки и поставете капака отново. Гответе още 20 минути, като разбърквате от време на време, докато зеленчуците напълно омекнат. Поднесете с ориз, приготвен на пара.
2. Френски рататуи

• Нарязани на ситно 2 глави червен лук и 2 скилидки чесън. • Нарязани на кубчета от около 1 см: 1 голям патладжан, 2 тиквички, 1 луковица копър, 1 жълта чушка и 6 домата. • 2-3 стъбла целина • 1 супена лъжица захар • няколко стръка пресен розмарин и босилек • сол • смлян черен пипер • паста чили • зехтин

Загрейте 2 супени лъжици зехтин в универсален тиган Деличия и запържете леко лука и чесъна. Добавете нарязаните зеленчуци и поставете стъклен капак. Гответе още 10 минути, докато зеленчуците отделят соковете си. Подправете със сол и смлян черен пипер. Добавете 1 чаена лъжичка паста чили, нарязаните подправки и поставете капака отново. Гответе още 20 минути, като разбърквате от време на време, докато зеленчуците напълно омекнат. Поднесете с ориз, приготвен на пара.

3. Испанска паеля

•  нарязани на парчета: 250 г салам чоризо, 2 жълти чушки, 150 г зелен фасул • 6 пилешки бутчета•  300 г скариди с неотстранени черупки •  1 кг миди, почистени •  1 голяма глава лук •   2 скилидки чесън, накълцани • 500 г ориз за паеля • 1,25 л пилешки бульон • 1 голяма щипка шафран • 1 стрък розмарин • 2 чаени лъжички червен пипер • зехтин • сол  •пипер
Нарежете пилето на големи парчета, а чоризото на резенчета. Почистете скаридите и прегледайте мидите, само затворени. Нарежете лука, чесъна, жълтите чушки и зеления фасул. Загрейте малко зехтин в тигана и леко запържете пилешкото месо, а после го извадете от тигана. Добавете чоризото и гответе, докато стане хрупкаво. После прибавете лука, чесъна, пипера. Прибавете отново пилешкото месо, заедно със зеления фасул и червен пипер. После добавете ориза. Сипете пилешкия бульон, добавете шафрана и стрък розмарин. Поставете капак и гответе, докато оризът се приготви. Добавете мидите и скаридите. Поставете капака и гответе още няколко минути, докато мидите се разтворят, а скаридите са готови.
3. Испанска паеля

• нарязани на парчета: 250 г салам чоризо, 2 жълти чушки, 150 г зелен фасул • 6 пилешки бутчета• 300 г скариди с неотстранени черупки • 1 кг миди, почистени • 1 голяма глава лук • 2 скилидки чесън, накълцани • 500 г ориз за паеля • 1,25 л пилешки бульон • 1 голяма щипка шафран • 1 стрък розмарин • 2 чаени лъжички червен пипер • зехтин • сол •пипер

Нарежете пилето на големи парчета, а чоризото на резенчета. Почистете скаридите и прегледайте мидите, само затворени. Нарежете лука, чесъна, жълтите чушки и зеления фасул. Загрейте малко зехтин в тигана и леко запържете пилешкото месо, а после го извадете от тигана. Добавете чоризото и гответе, докато стане хрупкаво. После прибавете лука, чесъна, пипера. Прибавете отново пилешкото месо, заедно със зеления фасул и червен пипер. После добавете ориза. Сипете пилешкия бульон, добавете шафрана и стрък розмарин. Поставете капак и гответе, докато оризът се приготви. Добавете мидите и скаридите. Поставете капака и гответе още няколко минути, докато мидите се разтворят, а скаридите са готови.

4. Английски Хаш Браунс с тиквички

•  460 г тиквички • 120 г лук • 3 скилидки чесън • 2 чаени лъжички пикантна паста от люти чушки • 1 яйце • 110 г пълнозърнесто брашно • зехтин • смлян черен пипер • сол

Настържете тиквичките и лука, подправете със сол и оставете настрани, докато соковете се отделят. Не изсипвайте сока. Добавете настърганите скилидки чесън, пикантната паста, разбитото яйце, брашното и смесете.  Загрейте 2-3 супени лъжици зехтин в универсален тиган Деличия. С лъжица вземете от тестото и поставете в тигана. Загладете отгоре тестото с лъжицата. Пържете по 6 броя наведнъж, докато придобият златист цвят от двете страни и станат хрупкави.  Когато са готови, изцедете Хаш Браунс върху готварска хартия и поднесете със свежа салата.
4. Английски Хаш Браунс с тиквички

• 460 г тиквички • 120 г лук • 3 скилидки чесън • 2 чаени лъжички пикантна паста от люти чушки • 1 яйце • 110 г пълнозърнесто брашно • зехтин • смлян черен пипер • сол

Настържете тиквичките и лука, подправете със сол и оставете настрани, докато соковете се отделят. Не изсипвайте сока. Добавете настърганите скилидки чесън, пикантната паста, разбитото яйце, брашното и смесете. Загрейте 2-3 супени лъжици зехтин в универсален тиган Деличия. С лъжица вземете от тестото и поставете в тигана. Загладете отгоре тестото с лъжицата. Пържете по 6 броя наведнъж, докато придобият златист цвят от двете страни и станат хрупкави. Когато са готови, изцедете Хаш Браунс върху готварска хартия и поднесете със свежа салата.

5. Гръцки кюфтенца със сирене фета

• 50 мл мляко • 2 филии хляб • 100 г сирене фета • 600 г говежда кайма • 1 малка глава лук • 1 скилидка чесън • 1 яйце • няколко пресни листа розмарин • смлян черен пипер • сол • зехтин
Начупете филиите хляб в малка купа, налейте млякото и оставете настрани за няколко минути. Нарежете на ситно лука и чесъна. Смесете ги в по-голямата купа с говеждата кайма, изцедения хляб и разбитото яйце. Накрая прибавете натрошеното сирене фета и подправете. Оформете кюфтенца, с влажни ръце, с големината на малък плод. Затоплете 3-4 супени лъжици зехтин в универсален тиган Деличия и пържете кюфтенцата за около 5-7 минути, докато придобият златист цвят. Поднесете с печените картофи и салата дзадзики.
5. Гръцки кюфтенца със сирене фета

• 50 мл мляко • 2 филии хляб • 100 г сирене фета • 600 г говежда кайма • 1 малка глава лук • 1 скилидка чесън • 1 яйце • няколко пресни листа розмарин • смлян черен пипер • сол • зехтин

Начупете филиите хляб в малка купа, налейте млякото и оставете настрани за няколко минути. Нарежете на ситно лука и чесъна. Смесете ги в по-голямата купа с говеждата кайма, изцедения хляб и разбитото яйце. Накрая прибавете натрошеното сирене фета и подправете. Оформете кюфтенца, с влажни ръце, с големината на малък плод. Затоплете 3-4 супени лъжици зехтин в универсален тиган Деличия и пържете кюфтенцата за около 5-7 минути, докато придобият златист цвят. Поднесете с печените картофи и салата дзадзики.

6. Руски блини

• 250 г брашно (половината може да бъде брашно от елда) • 30 г мая • 1 чаена лъжица захар • 2 чаени лъжици сол • 2 супени лъжици подквасена сметана •  300 мл мляко • 2 супени лъжици разтопено масло За соса: •  350 г подквасена сметана • 50 г разтопено масло •  1 лъжица лимонов сок • няколко стръка пресен копър • сол За топинга: хайвер или пушена сьомга
Смесете брашното и солта в купа. Затоплете 100 мл мляко в тигана. После добавете захарта, натрошете прясната мая, оставете настрани покрита за 5-6 минути, за да втаса. Разделете белтъците от жълтъците. Смесете жълтъците с останалото мляко, разтопеното масло и сметаната в купата. Добавете към тях сместа от брашното и маята. Разбъркайте, после покрийте и оставете за 1 час. Разбийте белтъците с електрически миксер до пухкав сняг, а после бавно добавете към втасалото тесто. Намажете тигана с мазнина. Поставете малки парчета от тестото върху тигана, като оставяте от 2 до 5 сантиметра между тях. Пържете 3 минути, после обърнете и гответе от другата страна още 3 минути.  За да приготвите соса, смесете подквасената сметана и разтопеното масло с нарязания копър, лимоновия сок и солта. Поднесете блините гарнирани отгоре с хайвер или пушена сьомга. Залейте със соса.
6. Руски блини

• 250 г брашно (половината може да бъде брашно от елда) • 30 г мая • 1 чаена лъжица захар • 2 чаени лъжици сол • 2 супени лъжици подквасена сметана • 300 мл мляко • 2 супени лъжици разтопено масло За соса: • 350 г подквасена сметана • 50 г разтопено масло • 1 лъжица лимонов сок • няколко стръка пресен копър • сол За топинга: хайвер или пушена сьомга

Смесете брашното и солта в купа. Затоплете 100 мл мляко в тигана. После добавете захарта, натрошете прясната мая, оставете настрани покрита за 5-6 минути, за да втаса. Разделете белтъците от жълтъците. Смесете жълтъците с останалото мляко, разтопеното масло и сметаната в купата. Добавете към тях сместа от брашното и маята. Разбъркайте, после покрийте и оставете за 1 час. Разбийте белтъците с електрически миксер до пухкав сняг, а после бавно добавете към втасалото тесто. Намажете тигана с мазнина. Поставете малки парчета от тестото върху тигана, като оставяте от 2 до 5 сантиметра между тях. Пържете 3 минути, после обърнете и гответе от другата страна още 3 минути. За да приготвите соса, смесете подквасената сметана и разтопеното масло с нарязания копър, лимоновия сок и солта. Поднесете блините гарнирани отгоре с хайвер или пушена сьомга. Залейте със соса.

7. Американски Хамбургер

• 500 г говежда кайма • 1/2 чаена лъжичка чили на прах • 2 чаени лъжички топла горчица • 1 супена лъжица олио за пържене • смлян черен пипер • сол За сервиране: • домати • маруля • краставица • червен лук • 4 супени лъжици майонеза • 1/2 портокал, настъргана кора • смлян черен пипер • 1 чаена лъжичка ябълков оцет • 4 питки за хамбургери
Смесете каймата заедно с чилито на прах, горчицата, солта и пипера в купа. Оформете 4 бургера и леко ги намажете с олио. Запържете бургерите от двете страни в универсален тиган Деличия за 5 минути. Нарежете на ситно червения лук, а хлебчетата разрежете на две. Смесете майонезата със смления черен пипер, портокаловите кори и ябълковия оцет. Нарежете доматите и краставицата на тънки резенчета. Намажете питката с майонеза и отгоре подредете марулята, бургера, резенчетата домат и краставицата. Най-отгоре поръсете със ситно нарязания лук. Добавете другото хлебче и поднесете.
7. Американски Хамбургер

• 500 г говежда кайма • 1/2 чаена лъжичка чили на прах • 2 чаени лъжички топла горчица • 1 супена лъжица олио за пържене • смлян черен пипер • сол За сервиране: • домати • маруля • краставица • червен лук • 4 супени лъжици майонеза • 1/2 портокал, настъргана кора • смлян черен пипер • 1 чаена лъжичка ябълков оцет • 4 питки за хамбургери

Смесете каймата заедно с чилито на прах, горчицата, солта и пипера в купа. Оформете 4 бургера и леко ги намажете с олио. Запържете бургерите от двете страни в универсален тиган Деличия за 5 минути. Нарежете на ситно червения лук, а хлебчетата разрежете на две. Смесете майонезата със смления черен пипер, портокаловите кори и ябълковия оцет. Нарежете доматите и краставицата на тънки резенчета. Намажете питката с майонеза и отгоре подредете марулята, бургера, резенчетата домат и краставицата. Най-отгоре поръсете със ситно нарязания лук. Добавете другото хлебче и поднесете.