Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Намаляват водата в кебапчетата и кюфтетата, увеличават процента на сланината

Като заготовки те също така трябва да се съхраняват вече при температура между 1 и 4 градуса, вместо както досега - при -2 градуса Снимка: iStock
Като заготовки те също така трябва да се съхраняват вече при температура между 1 и 4 градуса, вместо както досега - при -2 градуса

Кюфтетата и кебапчетата от пилешко месо по стандарт "Стара планина" вече трябва да имат по-ниско съдържание на вода в себе си. Това се предвижда в променената рецепта, приета от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), съобщава Нова телевизия.

Въпросните нови изисквания са публикувани на сайта на БАБХ, като ако досега в кебапчетата и кюфтетата от пилешко месо беше разрешено да има 70% водно съдържание, то в момента допустимата граница е 63%.

В същото време обаче е увеличено максималното съдържание на мазнини - от 15% досега на 21% според новата рецепта. Запазва допустимото съдържание на съдържанието на сол - 2%.

Според новите разпоредби се изменя и температурата, при която заготовките на кюфтета и кебапчета вече трябва да се държат. Вместо както досега при -2 градуса, те ще трябва да се предлагат охладени при 1 до 4 градуса.

Според официалната рецепта на БАБХ за стандарт "Стара планина" кебапчетата и кюфтетата се приготвят от над 74 кг месо, малко над 18 кг сланина, сол, киселинни регулатори, кимион в различно съотношение, черен пипер, и около 3,9 кг вода и лед.

Стандартът "Стара планина" все пак обаче не е задължителен, но производителите, които посочват, че продуктите им отговарят на него като качество, трябва да спазват рецептата.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените