Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Обяснено: Защо съдията отмени, призна, след което отново отмени гол на Брайтън (видео)

Обяснено: Защо съдията отмени, призна, след което отново отмени гол на Брайтън (видео) Снимка: Getty Images

Лий Мейсън продължава с издънките. По подобие на Майк Дийн, и той попада в медийните заглавия по неприятни причини през няколко седмици. Преди известно време от Саутхемптън поискаха двамата да не свирят повече техни мачове, а докато от Висшата лига не вземат сериозни мерки, скоро може и други отбори да го направят.

В двубоя между Уест Бромич и Брайтън в събота, завършил 1:0, Мейсън смая футболисти, треньори и зрители, след като на няколко пъти си промени мнението за една и съща ситуация. Капитанът на гостите Люис Дънк изпълни бързо един пряк свободен удар, още преди вратарят на Уест Бром да построи стената си, и вкара топката в мрежата. След което последваха нелепите действия на съдията.

Преди да изпълни свободния удар, Дънк пита рефера дали може да бие бързо фаула. Мейсън потвърждава и дори наду свирката, но още преди топката да влети във вратата, я наду отново, неясно за какво. След кратко колебание призна гола, но тогава му бе подшушнато нещо в слушалката, отиде прегледа ситуацията с ВАР и отново отмени попадението.

В края се оказа, че нито имаше нищо нередно при изпълнението, нито имаше футболист в засада, но голът бе отменен точно заради втората свирка на Мейсън.

Капитанът Дънк обясни какво се е случило в ситуацията след мача: "Попитах съдията: "Може ли да бия?". Той наду свирката и аз изпълних. Защо сега не излезе и той да говори пред вас като мен? Никога не го правят, крият се в балона си.

Мисля, че не знаеше какво правеше. Първо, призна гола. Защо го призна? Не знам защо изобщо ВАР се намеси."

Запитан дали съдията е изпуснал мача, Дънк отговори: "Да, със сигурност."

Мениджърът на "дроздовете" Сам Алардайс също не знаеше точно какво се е случило: "Мисля, че вече не е позволено фауловете да се изпълняват бързо. Виждали ли сте някой да го прави този сезон? В днешно време има страшно много странни поправки на правилата. Вече не знаем със сигурност какво можеш или какво не можеш да правиш в подобни ситуации."

"Доколкото разбрах, Дънк е попитал дали може да бие бързо и съдията му е отговорил с "да" - каза пък мениджърът на Брайтън Греъм Потър. - Дори имаше свирка. Не знам за какво беше този сигнал. Объркването настъпва, когато някой друг, извън терена, започне да взема решенията."

"Бързото изпълнение на фауловете е част от играта - коментира след мача бившият полузащитник на Нюкасъл Джърмейн Джинас в студиото на Match of the Day.

Няма правило, според което всеки футболист трябва да си е на мястото. Люис Дънк действа умно, като дори попита съдията и изчака сигнала му.

Съдията допусна грешка. Но когато наду свирката, погледна и видя, че Сам Джонстън стои до едната греда, и се паникьоса."

Люис Дънк има история с подобни бързи изпълнения на преки свободни удари. През миналия сезон го направи срещу Ливърпул, докато тогава Алисон все още построяваше стената си. Тогава голът бе признат. Мърсисайдци също се възползваха от това правило и онова бързо изпълнение на корнер доведе до паметния обрат срещу Барселона в Шампионската лига преди две години.

Иначе, единственото попадение в срещата бе дело на Кайл Бартли, който още в 11-ата минута засече точно с глава центриране от корнер. Впоследствие "чайките" имаха още шансове поне за изравняване, но ги пропуснаха, като пропиляха и две дузпи. Паскал Грос и резервата Дани Уелбек не успяха да се разпишат от бялата точка, като ударите и на двамата се отбиха в гредата.

Въпреки победата УБА все още остава в зоната на изпадащите със 17 точки на 19-ата позиция. Брайтън е 16-и с 26.



Най-четените