„Нашият край е беден, слаба е земята и няма такова земеделие. Запазила се е чиста, не е торена, не е тровена, тук не сме имали такива ТКЗС-а, като в равнината. Затова всичко ни е чисто. Чушки с боб правим, картофи, проста храна. Тук са най-хубавите чушки с боб, но да знаеш, ако не сложиш бабина душица, все едно нищо не си направила. И нея ходим да си берем от планината, чиста е, и съвсем различен вкус дава", разказва ни една от чипровските жени, които не признават купуване на подправки в пакетче. Всичко си берат или отглеждат.
Снимка: Снимка: Гавраил Гавраилов
Центърът на Берковица
Снимка: Снимка: Гавраил Гавраилов
Изглед над Чипровци
Снимка: Снимка: Весела Николаева
Тук е задължително да опитате чушките, пълнени с боб и подправени с „бабина душица" - дивата мащерка