Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Най-добрата от най-добрите майстори на кафето в България

Ивет Балева спечели националния бариста шампионат на Starbucks® Снимка: Starbucks
Ивет Балева спечели националния бариста шампионат на Starbucks®

Едно е просто да пуснеш кафе, съвсем друго е да приемаш кафето като страст. Младата Ивет Балева не просто знае разликата между двете, но може да ви я покаже нагледно.

Тя е тазгодишният победител в националния бариста шампионат, провеждан от Starbucks®. С уменията си успя да впечатли журито и да ги убеди, че е достойна да представлява България в международното състезание в Лондон, което ще се проведе малко по-късно тази година.

Тъй като все пак носим името WebCafe, темата ни е близка до сърцата и нямаше как да пропуснем това премерване на силите между най-добрите баристи на Starbucks® у нас.

Тази година в състезанието се включиха осем участници, излъчени от заведенията си. Всеки един от тях е сертифициран coffee master - най-високата степен на майсторство по отношение на кафето, която съществува във веригата.

Идеята е по този начин да се излъчат най-добрите от най-добрите.

Баристите в шампионата бяха оценявани от авторитетно жури от професионалисти, включващо Иван Георгиев - регионален директор на Starbucks за България и Румъния, Иван Андреев - регионален мениджър на Starbucks България, Свилен Лалев - регионален мениджър на Starbucks България, Ася Стойчева - HR мениджър в Starbucks България, Милена Пенева - Supply Chain мениджър Starbucks България, Камелия Миткова - управител Starbucks Мол Пловдив и Виктория Чобанова - победителят в бариста шампионата от миналата година.

Препасани със своите знакови черни престилки (своеобразни черни колани, които да показват майсторския им ранг), участниците се съревноваваха в три основни кръга.

В първия кръг от надпреварата - Coffee Storytelling - претендентите за титлата най-добър барист трябваше да проведат кафе дегустация на случайно избран вид кафе, демонстрирайки познанията си за напитката.

Снимка: Starbucks

Във втория кръг, наречен Barista Craft, трябваше да покажат артистични умения, рисувайки върху пяната на чаша хубаво лате.

Може би най-интересният кръг беше третият - Signature Beverage, в който участниците трябваше да представят своя собствена напитка, която не съществува към момента в менюто на Starbucks®.

Миналогодишният победител Виктория Чобанова коментира, че в този кръг съдиите следят за баланса на вкусовете, визуалното представяне на напитката, както и за това дали тя би вървяла на българския пазар.

"Участниците трябва да знаят какво обичат българите, тъй като всеки пазар е специфичен. У нас предпочитаме сладичко главно. Затова и това, на което наблегнаха нашите участници, беше много сполучлив опит. Всички бяха заложили на шоколад, бял шоколад, плодове... така изпъкваше сладостта и вкусът на кафето", коментира Чобанова.

След тези три кръга бяха излъчени и трима финалисти, които отговаряха на въпросите на специалните гости на състезанието - Анка Еклемеа - Бранд HR мениджър Starbucks Румъния и България, и Радостина Христова, блогър и инфлуенсър с богат опит в сферата на комуникациите.

Двете, заедно с регионалния директор на Starbucks за България и Румъния Иван Георгиев, бяха приготвили специални въпроси, с които да тестват в дълбочина вещината и способностите на баристите от различни гледни точки.

След всичко това журито прецени, че най-достойна за титлата Starbucks Бариста Шампион 2024 е Ивета Балева от Starbucks Парадайз Център.

Снимка: Starbucks

"Благодаря на журито за това признание! Вярвам, че Starbucks е най-доброто място, ако искате да се развивате не само като любител на кафето, но и като креативна личност. Кафето е моята най-голяма страст и се стремя да създавам не просто напитки, а преживяване! Истински се надявам да представя достойно България на финала в Лондон", коментира тя при връчването на наградата.

За журито Ивета беше приготвила авторската напитка "Choco dirty chai" - чай лате с еспресо и овесено мляко, поднесено с шоколадова сметана и трохи от курабийки.

"Страстта ми към кафето е наистина много, много голяма. За мен това е един култ, абсолютно смятам кафето за вид изкуство и смятам, че това беше нещото, което ми помогна да изпъкна в състезанието днес. Смятам все пак, че всички днес бяха експресивни и много готини", коментира още победителката.

Регионалният мениджър на Starbucks за България и Румъния Иван Георгиев изрази своето удоволствие от това на колко високо ниво са се представили всички участници в състезанието.

Снимка: Starbucks

"Очакванията на потребителите стават все по-високи и съответно добрата подготовка на баристите е от изключително значение. Кафе експертите участваха с голям ентусиазъм и страст, а обменът на опит и креативност беше вдъхновяващ момент за всички нас", коментира той.

По думите му шампионатът на Starbucks е начинът веригата да покаже уважението си към онези баристи, които имат най-голяма страст към кафето, давайки им поле за изява да покажат уменията и знанията си.

Георгиев изрази и своята гордост от факта, че в последните години България неотменно изпраща свой представител на Европейските финали на Starbucks EMEA - нещо, с което повечето по-малки държави не могат да се похвалят.

"В Starbucks дълбоко ценим експертизата и изобретателността ежедневно и с нашето бариста състезание успяхме да отпразнуваме и двете в България", отбеляза още той.

Сега пред Ивета стои задачата да застане до още над 40 други баристи от цяла Европа и да покаже, че по нищо не им отстъпва като умения в това да приготвя преживявания от ароматно и вкусно кафе.





 

Най-четените