Едно е просто да пуснеш кафе, съвсем друго е да приемаш кафето като страст. Младата Ивет Балева не просто знае разликата между двете, но може да ви я покаже нагледно.
Тя е тазгодишният победител в националния бариста шампионат, провеждан от Starbucks®. С уменията си успя да впечатли журито и да ги убеди, че е достойна да представлява България в международното състезание в Лондон, което ще се проведе малко по-късно тази година.
Тъй като все пак носим името WebCafe, темата ни е близка до сърцата и нямаше как да пропуснем това премерване на силите между най-добрите баристи на Starbucks® у нас.
Тази година в състезанието се включиха осем участници, излъчени от заведенията си. Всеки един от тях е сертифициран coffee master - най-високата степен на майсторство по отношение на кафето, която съществува във веригата.
Идеята е по този начин да се излъчат най-добрите от най-добрите.
Баристите в шампионата бяха оценявани от авторитетно жури от професионалисти, включващо Иван Георгиев - регионален директор на Starbucks за България и Румъния, Иван Андреев - регионален мениджър на Starbucks България, Свилен Лалев - регионален мениджър на Starbucks България, Ася Стойчева - HR мениджър в Starbucks България, Милена Пенева - Supply Chain мениджър Starbucks България, Камелия Миткова - управител Starbucks Мол Пловдив и Виктория Чобанова - победителят в бариста шампионата от миналата година.
Препасани със своите знакови черни престилки (своеобразни черни колани, които да показват майсторския им ранг), участниците се съревноваваха в три основни кръга.
В първия кръг от надпреварата - Coffee Storytelling - претендентите за титлата най-добър барист трябваше да проведат кафе дегустация на случайно избран вид кафе, демонстрирайки познанията си за напитката.
Във втория кръг, наречен Barista Craft, трябваше да покажат артистични умения, рисувайки върху пяната на чаша хубаво лате.
Може би най-интересният кръг беше третият - Signature Beverage, в който участниците трябваше да представят своя собствена напитка, която не съществува към момента в менюто на Starbucks®.
Миналогодишният победител Виктория Чобанова коментира, че в този кръг съдиите следят за баланса на вкусовете, визуалното представяне на напитката, както и за това дали тя би вървяла на българския пазар.
"Участниците трябва да знаят какво обичат българите, тъй като всеки пазар е специфичен. У нас предпочитаме сладичко главно. Затова и това, на което наблегнаха нашите участници, беше много сполучлив опит. Всички бяха заложили на шоколад, бял шоколад, плодове... така изпъкваше сладостта и вкусът на кафето", коментира Чобанова.
След тези три кръга бяха излъчени и трима финалисти, които отговаряха на въпросите на специалните гости на състезанието - Анка Еклемеа - Бранд HR мениджър Starbucks Румъния и България, и Радостина Христова, блогър и инфлуенсър с богат опит в сферата на комуникациите.
Двете, заедно с регионалния директор на Starbucks за България и Румъния Иван Георгиев, бяха приготвили специални въпроси, с които да тестват в дълбочина вещината и способностите на баристите от различни гледни точки.
След всичко това журито прецени, че най-достойна за титлата Starbucks Бариста Шампион 2024 е Ивета Балева от Starbucks Парадайз Център.
"Благодаря на журито за това признание! Вярвам, че Starbucks е най-доброто място, ако искате да се развивате не само като любител на кафето, но и като креативна личност. Кафето е моята най-голяма страст и се стремя да създавам не просто напитки, а преживяване! Истински се надявам да представя достойно България на финала в Лондон", коментира тя при връчването на наградата.
За журито Ивета беше приготвила авторската напитка "Choco dirty chai" - чай лате с еспресо и овесено мляко, поднесено с шоколадова сметана и трохи от курабийки.
"Страстта ми към кафето е наистина много, много голяма. За мен това е един култ, абсолютно смятам кафето за вид изкуство и смятам, че това беше нещото, което ми помогна да изпъкна в състезанието днес. Смятам все пак, че всички днес бяха експресивни и много готини", коментира още победителката.
Регионалният мениджър на Starbucks за България и Румъния Иван Георгиев изрази своето удоволствие от това на колко високо ниво са се представили всички участници в състезанието.
"Очакванията на потребителите стават все по-високи и съответно добрата подготовка на баристите е от изключително значение. Кафе експертите участваха с голям ентусиазъм и страст, а обменът на опит и креативност беше вдъхновяващ момент за всички нас", коментира той.
По думите му шампионатът на Starbucks е начинът веригата да покаже уважението си към онези баристи, които имат най-голяма страст към кафето, давайки им поле за изява да покажат уменията и знанията си.
Георгиев изрази и своята гордост от факта, че в последните години България неотменно изпраща свой представител на Европейските финали на Starbucks EMEA - нещо, с което повечето по-малки държави не могат да се похвалят.
"В Starbucks дълбоко ценим експертизата и изобретателността ежедневно и с нашето бариста състезание успяхме да отпразнуваме и двете в България", отбеляза още той.
Сега пред Ивета стои задачата да застане до още над 40 други баристи от цяла Европа и да покаже, че по нищо не им отстъпва като умения в това да приготвя преживявания от ароматно и вкусно кафе.