Ниските температури попарват кулинарния ентусиазъм така, както и закъсняла слана не попарва насажденията, които догодина ще се превърнат в сочни салати.
Изведнъж, докато се усетим, в студените месеци на масата се озовават само познати и "безопасни" класики като кисело зеле, пилешка супа и дежурните пържоли за любителите на мръвк... пардон, на протеините.
Може да е вкусно, но не е никак изобретателно. Може да засища, но липсва онзи гъдел в стомаха при приготвянето на нещо ново и различно.
Тук можем да проявим аристократична изобретателност и да дадем рецепти за кремообразно ризото с трюфели и златен шафран или пък фоа гра, придружено от сос от шампанско и бренди.
Само че нека бъдем честни - малцина са онези, които ще запретнат ръкави, отворят широко портфейл и ще започнат да издирват под дърво и камък трюфели и бренди, след което ще прекарат осем часа в кухнята.
Ето защо сме насреща с три далеч по-лесни идеи за домашните кулинарни гурута:
Нестандартна зимнина или накратко, туршия от чесън и лук
Удоволствие е да хрупаме моркови и зеле от буркана с традиционна туршия. Само че можем да хрупаме и по-интригуващи туршии, с които да изненадаме и гостите и с лукава усмивка да ги питаме усещат ли от какво е зимнината в чинийката.
За какво говорим? За чесъна и лука, които са ни на сърце и зиме, и лете.
А зиме ще ги консервираме в топла марината от тефтерите на някои северняшки баби. За около осем бурканчета от малките трябват 2 килограма чесън и около 2 килограма дребни глави лук. След това викаме слонското търпение на помощ, изчистваме зеленчуците и ги редим в буркани.
На котлона в малка тенджера или касерола кипваме литър вода с малко оцет, поне 3-4 супени лъжици мед и малко сол и пипер и пълним бурканите до ръба с горещата течност. Затваряме добре, чакаме седмица, за да се получи магията, и се наслаждаваме.
Опасно ли е? За свежия дъх на първите срещи - със сигурност. Иначе маринатата за чесъна и лука трябва да е вряла и има вероятност по-несръчните любители-готвачи да се опарят и да изтърват касеролата.
Това от своя страна е изключително рисково за модерните стъклени плотове, които навлязоха масово, но са по-чупливи, отколкото предполагаме. Това не бива да ни спира да сме безстрашни експериментатори в кухнята, защото застраховката "Закрила за дома" на Generali покрива техниката, включително и кухненската, в нашия дом, нашата крепост.
Зимно барбекю
Сетете се за онзи момент, в който пушекът от въглищата се примесва с пушека от цвърчащото месо, прониква в ноздрите, дрехите и косата, отваря чакрите и ни пренася в друго измерение.
Затова хайде навън! Зимата не е спирка пред подобно преживяване и един дълбок пухкав сняг ще придаде приключенски привкус на барбекюто, без отнякъде да наднича Беър Грилс.
Скандинавците са категорични, че няма лошо време, а лошо облекло, затова предлагаме да извадите тежките пухени якета, стабилните боти и барбекюто и да се отправите към някоя заснежена или поне засланена поляна.
Хитрината при запалване на зимното барбекю са късовете вестници и сухи съчки, които ще прехвърлят огъня към въглищата. За сгряване пък са подходящи по-люти и пикантни подправки, сосове и дипове. Ситно нарязани люти чушки са чудесен начин даже и най-обикновените кебапчета да станат чудодейно стоплящи.
Опасно ли е? Стига да палим барбекюто на обозначено за целта място, не. Но винаги има риск докато обикаляме около огъня, разпалваме въглищата и редим с внимание пържолите, да изтървем фотоапарата, смартфона или таблета. А влагата е враг номер едно на тези устройства...
Със "Закрила за дома" на Generali обаче подобни дреболии няма да развалят настроението в снега около огъня. Подновеният пакет вече предлага допълнителна защита на преносимите устройства - телефони, фотоапарати, лаптопи, за да сме спокойни за тях, дори и когато са с нас извън дома ни.
Сладолед с купол от карамел
Засуканото име не бива да ви плаши - ще спазим обещанието да е лесно и бързо и при кулминацията на угощението.
За десерта взимаме една или две кутии от любимия сладолед и го оставяме 5-10 минути на стайна температура, за да можем да го разпределим в купички с лъжица. През това време загряваме много силно котлон и слагаме на него дълбока касерола.
Вътре изсипваме 4-5 супени лъжици захар и чаена лъжичка вода и бъркаме енергично.
Когато карамелът покафенее и започне да се сгъстява, го поръсваме с лъжица върху обърнати чаени чаши или купички, за да се оформи на купол. Оставяме да изстине идеално и украсяваме сладоледа. Хрупка чудесно като току-що насипал сняг.
Опасно ли е? Да, най-вече за котлоните или за цялостната ел. инсталация на дома, защото засилен на максимална степен котлон прави токови удари по-често, отколкото предполагаме.
И тук можем да разчитаме на "Закрила за дома", защото продуктът на Generali ни предоставят застраховка на бяла техника и домашни електроуреди от токов удар, наводнение и други инциденти.
Така че има начин да експериментираме на воля в готвенето и навън, и в кухнята - със застраховка "Закрила за дома" на Generali.