Проектите на Заха Хадид, които начертаха бъдещето

Смъртта на архитект Заха Хадид, която си отиде на ранните за професията 65 години, потресе световната общественост, макар и не по шумния и показан начин, на който сме свикнали да ставаме свидетели при загубата на музиканти, актьори и други хора на изкуството.

Светът на архитектурата е доста по-тих в сравнение с други области, където властва въображението, но не е тайна, че в последните 30-40 години именно "тихата" архитектура се издигна над много други изкуства по влияние, използвайки доста уместно, практично и дори смело новите технологии и постиженията на човешката мисъл.

Небивалият възход на интериорния и екстериорния дизайн съвпадна по щастлив начин с наличието на значителни финансови средства в редица новоосвободени или новозабогатели държави.

Страни като Китай, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Русия, Казахстан и други бивши съветски републики спешно започнаха да се нуждаят от красиви архитектурни идеи, с които да короноват своето икономическо израстване. Същото започнаха да правят и гигантските мултинационални компании.

Смелост и визия

Заха Хадид и нейното студио Zaha Hadid Architects се оказаха автори на най-харесваните проекти за обществени и частни сгради, за бизнес и жилищни постройки и комплекси, за музеи, концертни зали и - не на последно място - за стадиони и спортни съоръжения.

Отличителният дизайн на архитект Хадид, който включва плавни, но категорични линии, смелостта и размаха на нейното въображение, се вписаха някак много сполучливо в представите на онези, които могат да си позволят красивия подпис на нейната фирма под формата на сграда в градското пространство.

За голямо съжаление, огромна част от проектите, които остави Хадид, все още са в процес на работа, а други засега остават единствено под формата на идеи, които британката от иракски произход не успя да види реализирани.

Кончината на Хадид оставя огромна празнина в онова, което можем да наречем "нова световна естетика" и чиито носител стана именно дизайнът. Няма съмнение, че Хадид уверено заемаше първото място сред няколкото велики носители на тази естетика.

Животът на тази жена от арабски произход беше битка за доказване в крайно безскруполния свят на архитектурата и големите пари.

Сега можем да кажем, че тя успя в мисията си и доказа, че независимо от потеклото и пола си, можеш да оставиш следа, дори в тази най-трудна човешка дисциплина, каквато е архитектурата.

Остава ни да се надяваме, че онова, което тя и нейното студио ни завещават като идеи, ще бъде взаимствно и използвано от младите архитекти и дизайнери по целия свят в името на по-красивото и удобно бъдеще на всички.

Вижте в галерията някои от най-интересните и вълнуващи проекти на Zaha Hadid Architects

Всички снимки са от сайта на студио Zaha Hadid Architects

#1 cheung 01.04.2016 в 12:39:58

Интересни нео-футуристични сгради. Все едно сме се пренесли във 2090-та!

#5 SamVaims 01.04.2016 в 17:04:33

Добре, че има такива статии. Съмнявам се обаче, че хората подкрепящи Динко от Ямбол ще прихванат нещо.

#7 Rodrigo Diaz de Vivar 01.04.2016 в 18:57:46

BTW, на втората снимка... малко комично е... не знам кой е превеждал на автора и доколко е на "ти" с езика. Това не е "финасовия център на крал Абдула", а метростанция "Крал Абдула" във финансовата зона, финансовият квартал на Рияд. "King Abdullah" Financial District (KAFD) Metro Station.

#9 Rodrigo Diaz de Vivar 01.04.2016 в 20:20:35

Financial District в Рияд е зона, квартал, географско понятие, а не сграда. Във Financial District има много сгради, проектирани от различни архитекти. Само метростанцията е на Заха Хадид. Но е метростанция с име "Крал Абдула", а не "финансов център" на самия крал. Бърдаров... ако говорим за климатизация и осветление, това е работа на инженерите, не на архитекта. Не можеш да оценяваш енергийната ефективност без да имаш представа какво има под земята, на която са построени сградите или материалите с които са покрити/построени. 'Щото ако сметнем съотношението обем на сградата към изразходваната енергия може да се окаже, че тези сгради са по-икономични и щадящи природата от "къщичка в Тревизо". За цената, да... сигурно са скъпи, но ако цената беше водеща, всички щяхме да караме "VW - Golf", а не Lamborghini Aventador. Възможности, търсене, предлагане.

#11 паяка 01.04.2016 в 21:46:50

Точно първото, което си помислих като прочетох и разгледах проектите й беше, че доста работа е отворила на конструкторите, които следват приумиците на архитекта.

#12 John Smith 01.04.2016 в 23:41:59

Кат Ви гледам коментарите...Другари...разбирам ,че в живота не сте построили и една кочина Немате идея за клуб Жокей в Хонг Конг, строителният техник , колко псувни и е нарекъл. На тая грозотия да му направиш кофраж? С такива наклони? Да го измажеш? Дограма? Цена? И защо? Да блесне някои архитект на 65 г. с авангардост? ПС " която си отиде на ранните за професията 65 години" Истината е ,че дъртите архитекти са голяма пречка за развитието на младите, затворена гилдия, недопускаща нищо ново и занимаваща се с естравангардни простотии.. Пс 1 Бях подизпълнител на винарна Катерзина....архитекта, за красота беше решил да има дървена обшивка на северозападната страна...да се върже с каменната облицовка от югоизток!!! Вятър и дъжд идват от северозапад...дървенията се разду , изкриви , обели лака и след 3 месеца трябваше ремонт!!! Та толкова за красотата и практичноста

#15 Rodrigo Diaz de Vivar 02.04.2016 в 06:52:02

@John Smith "На тая грозотия да му направиш кофраж? С такива наклони? Да го измажеш? Дограма? Цена? И защо?" Плаща се Джон. Цена е ключовата дума. И можене. Респективно, слава. Искам да кажа, че в конкретни среди, инженерите конструирали определени архитектурни приумици са също толкова известни, колкото Заха Хадид в средите на архитектите. Да, техният труд остава условно скрит за "простолюдието", но... избор на професия, какво да се прави? В общият случай художниците и математиците имат различно виждане за красота. Зависи от окото, което гледа. Предполагам, че и Бърдаров и ти ще се съгласите с мен.

#17 mima 02.04.2016 в 12:03:50

Иван Бардаров, ако всички сгради бяха само кубчета, то животът щеше да е ужасяващо скучен. Хадид не ми е любимият архитект (аз съм фен на Калатрава, който между другото е и инженер), но определено е много добра в работата си и заслужава славата, която има. Обектите са й скъпи, но както виждаш повечето са знакови сгради. Не се съмнявам, че е работила с едни от най-добрите инженери, така че не се тревожи за енергийната ефективност.

Новините

Най-четените