Ние им ги пращаме, те ни ги връщат

„Ние ги хващаме, те ги пускат”, бе крилата фраза на Бойко Борисов от периода му като главен секретар на МВР във връзка със задържаните от полицията, но неосъдени от съда предполагаеми престъпници.

Нещо такова се случва от години в българския футбол.

Всеки ден, всеки час, навсякъде има спекулации. Преса, телевизии и сайтове се надпреварват кого от родните таланти да пратят в по-голям гранд и чии акции да вдигнат.

В последно време родният ни футбол не може да се похвали с много успешни продажби на футболисти. Отминаха последните златни времена, когато играчи като Димитър Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров караха най-големите първенства в Европа да говорят с добро за нас.

Последният положителен пример е Ивайло Чочев, който се представя на ниво в отбора на Палермо. Отне му малко време, за да се адаптира към италианския футбол, но след като го направи – наниза три попадения през миналия сезон.

През този – е постоянна част от „орлите”, като участва в 12 от 16-те мача на Палермо в Серия „А” досега. Има и две асистенции.

Горе-долу по същото време, Литекс направи три добри изходящи трансфера, продавайки Георги Миланов в ЦСКА (Москва), Симеон Славчев в Спортинг и Николай Бодуров във Фулъм.

И докато кариерите на Славчев и Бодуров не потръгнаха толкова добре, тази на Миланов върви нагоре.

Халфът не бе използван редовно в началото на този сезон, но в последно време се ползва с доверието на треньора при „армейците”, като игра и във всеки един от мачовете на ЦСКА в Шампионската лига този сезон.

Какво обаче да правим с другите? Клубовете им отчаяно търсят добри оферти за тях, те пък искат възможно най-бързо да напуснат България, за да започнат да се развиват, но все нещо не се получава.

В галерията сме ви подбрали осем футболисти, чиито трансфери постоянно пропадат в последните години, както и двама, които очакваме много скоро да се завърнат по родните терени, въпреки че осъществиха гръмки трансфери преди време.

Новините

Най-четените