Националите тръгват не за резултати, а за да спечелят уважение

Идва време България да поднови своята квалификационна битка за Мондиал 2018 в група „А", в която продължаваме да заемаме първото място след началните двубои. Предстои ни да се разделим с тази си позиция след гостуването на „Стад дьо Франс" днес и това на Швеция в понеделник.

Тази вечер от 21:45 България гостува на Франция за пръв път от онзи мач. Който 23 години по-късно изглежда толкова далеч, че направо е неуместно да се говори за него. И колкото и да не ни се иска, се налага да погледнем към не толкова розовата ситуация в момента.

Срещу нашите Франция няма да има милост и причините за това въобще не са свързани с историята на съперничеството между двата отбора.

Просто преди три месеца французите докосваха европейската титла, но загубиха на финала, и то в своя дом. Първият официален мач на този стадион след огромното разочарование е именно срещу България, а победата е повече от задължителна. Ясно е, че българите не са дразнител, но желанието за реванш пред феновете ще окаже своето влияние.

За Франция важна е не само победата, но и резултатността - в квалификациите при равни точки се гледат първо головата разлика и вкараните голове. А само челното място в групата отвежда директно на Световното първенство. Франция ще иска именно първото място и нищо друго, но в група с Холандия и Швеция най-вероятно от значение ще е и головата разлика на „петлите". Да не говорим, че те вече се изложиха в първия мач и завършиха 0:0 с Беларус, каквато грешка не могат да си позволят да повтарят.

Ако не друго, поне в българския лагер настроението изглежда доста добро след скоростното изнизване на Ивайло Петев към Загреб.

Новият селекционер Петър Хубчев сам призна, че очакванията не са много големи, но най-важното е да са реалистични. Той е принуден да се оправя с избраните от Петев футболисти и обясни, че е направил, всичко на всичко, две истински тренировки с националите, затова и преди мача не говори толкова за футбол, колкото за психологическата нагласа. За огън в очите, за себераздаване и борба, за желание в играта.

„Четох едно изказване на Димитър Димитров-Херо, който е абсолютно прав, че много говорим напоследък за борба и себераздаване, но футболът е сбор от други компоненти. Другото вече - отборното и колективните действия, да не кажа 100% се доверявам на момчетата в националния тим. Всички тренираха на 100% вчера и онзи ден. Да, тръгвам с около 95% сигурност за тези 11, които ще започнат поне първия мач. Ние сме реалисти. Ще искам да играем много стегнато, много близо и много агресивно", обясни Хубчев преди потеглянето за Париж.

За представянето в първите му два мача едва ли някой ще го вини. Футболистите в националния също едва ли ще отнесат толкова критики, колкото след гротескната победа с 4:3 над Люксембург.

Хубавото на мачовете срещу Франция и Швеция е именно това - май вече никой не очаква резултати, и то точно срещу тези съперници.

Надеждите са само да се види повече воля, хъс, концентрация. Когато футболистите на терена показват най-доброто от себе си, публиката го усеща.

И ако го усети в тези два мача на националите, значи Хубчев ще може да се похвали с успешно начало начело на отбора.

#1 pixie 07.10.2016 в 10:28:34

Дано. Ама може и за резултат да се постараят.

Новините

Най-четените